• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Cultivarea roșiilor cu susul în jos. Cum se cultivă tomate în vase suspendate

  Mircea Olteanu -

  Cultivarea roșiilor invers, adică în vase – ghivece – suspendate, reprezintă o tehnică ingenioasă. Despre cultura de roșii cu susul în jos, în acest articol.

  Cultivarea roșiilor invers, adică astfel încât planta să se dezvolte în jos, este o practică testată cu succes de diferiți grădinari pasionați de cultura tomatelor. Tehnica roșiilor răsturnate este simplu de pus în practică și începe cu alegerea varietății de tomate și a pregătirii vasului suspendat în care răsadurile vor fi plantate.

  Roșii crescute cu susul în jos

  Cultivarea roșiilor invers, răsturnat. Beneficii

  Cultivarea răsturnată a roșiilor prezintă o serie de beneficii, începând cu spațiul mic de care are nevoie de cultura. Practic, tomatele pot fi cultivate oriunde, cu condiția să fie un loc cu acces la lumină. Nu aveți nevoie de grădină sau ghivece voluminoase. Roșiile cultivate cu susul în jos cresc foarte bine pe terasă sau pe balcon.

  Roșiile cultivate cu susul în jos sunt mai protejate de boli întrucât nu împart solul cu alte plante și beneficiază de o aerisire mai bună. De asemenea, nici buruienile nu vă vor face probleme întrucât nu au spațiul necesar pentru a se dezvolta.

  Tehnica cultivării roșiilor răsturnat, în ghivece suspendate, este ușor de pus în practică, iar dacă doriți să mutați cultura, acest lucru se poate face ușor.

  Ce soiuri de roșii se pot cultiva suspendat

  Soiurile de roșii care se pot cultiva invers în ghivece suspendate sunt mai ales cele la care fructul este de dimensiuni mai mici, de tip cherry sau prunișoară. Dacă tomatele sunt prea mari, din cauza greutății, acestea riscă să se desprindă de plantă înainte de a se coace.

  Ca tip de soi sau hibrid, optați pentru roșiile cu creștere determinată. Acestea vor crește în lungime doar până la un anumit nivel și vor înflori și fructifica uniform.

  Cum se cultivă roșiile cu susul în jos în ghivece suspendate

  Cultivarea roșiilor cu susul în jos începe cu pregătirea ghivecelor. Cei mai mulți apelează la găleți de plastic de minim 5 litri, acestea fiind ușor de prins cu un cârlig. În funcție de dimensiunea recipientelor veți gândi și sistemul de susținere.

  Gălețile sau ghivecele suspendate se găuresc în partea de jos cu o foarfecă, cutter sau cu fier încins. Se umplu cu pământ fertil, apoi se plantează în orificiul răsadul de tomate. În partea superioară puteți planta busuic, oregano sau gălbenele, plante-companion foarte potrivite pentru cultura de roșii.

  Ghivecele cu roșii se agață de un suport, alegându-se un loc cu expunere la soare o parte importantă din zi.

  Natalya Selivanova din Moscova a demonstrat Clubului Cultivatorilor de Tomate un mod neobișnuit de a cultiva tomatele: „cu susul în jos” în recipiente suspendate. Astfel, tufișurile sunt bine ventilate și primesc o cantitate suficientă de lumină solară. Și pentru ca solul să nu se usuce, puteți atașa un palet la baza recipientului și udați plantele prin picurare, potrivit portalului ogorod.ru.

  Îngrijirea roșiilor cultivate invers

  Îngrijirea roșiilor cultivate invers, în ghivece suspendate, pooate fi o provocare. Cea mai dificilă este udarea. Se pot uda roșiile zilnic, punând apă la suprafața superioară a ghiveciului, până când vedeți că apa începe să picure pe planta de tomate.

  Imediat ce roșiile s-au copt, ele trebuie culese pentru a evita căderea lor.

  După ce ați reușit să cultivați cu succes roșiile cu susul în jos, puteți încerca tehnica și cu alte legume precum castraveți sau ardei iuți.


  Te-ar mai putea interesa

  Dihor la găini. Cum protejăm păsările de atacul unui dihor Usturoiul a răsărit toamna. Cauze, soluții Costel Vînătoru: Ceapă siberiană și o salată cultivată de românii deportați în Siberia, păstrate la Banca de Gene

  Ultimele știri

  Fermierul Ionuț Olteanu: ”Trebuie să ne învățam să facem agricultură și cu apă foarte puțină!” Ultimul Agrifish din acest an – agenda. Ministrul Agriculturii participă din partea României Fermierii din România și din încă 9 state membre îi cer șefei CE să acorde derogare pentru GAEC-uri