• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Un mic fermier a convins Primăria să împartă pășunea și să scadă chiriile crescătorilor de animale

    Angelica Lefter -

    Un mic fermier, cu susținerea Asociației Forța Fermierilor, a reușit să convingă Primăria și Consiliul Local că pășunea trebuie să fie împărțită crescătorilor de animale din localitate. Mai mult, autoritățile locale au fost de acord și să reducă sumele percepute de la fermieri.

    Toma Zerestea, membru al Asociației Forța Fermierilor, este cel care a reușit să coaguleze voința producătorilor agricoli din localitatea sibiană Turnu Roșu. Mobilizarea i-a ajutat pe fermieri să se încadreze și în termenul limită de la APIA pentur depunerea cererii unice pentru subvenția pe pășune. AFF l-a sprijinit pe Toma Zerestea pe partea birocratică, în elaborarea și depunerea solicitărilor în scris către autoritățile locale.

    Toma Zerestea, crescător de animale din județul Sibiu

    Pășunea din comuna Turnu Roșu din județul Sibiu a fost dată spre folosință sătenilor cu animale începând doar din acest an, iar chiria care se stabilise inițial la 1.200 de lei pe hectar a rămas în cele din urmă la 320 de lei pe hectar, la intervenția fermierilor nemulțumiți de prețul mare.

    Toma Zerestea, crescător de animale și membru al Asociației Forța Fermierilor, deține 36 de bovine din rasa Aberdeen Angus. Exploatația sa este localizată în din localitatea Sebeșul de Jos, comuna Turnu Roșu, acolo unde fermierul a făcut tot ce i-a stat în putință să convingă autoritățile că prețul chiriei pentru pășune este foarte mare și trebuie redus, după cum a declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    ”Inițial, prețul chiriei era de 1.200 de lei pe hectar și am reușit să o scot la 320 de lei pe hectar. Nu am avut niciodată pășune închiriată de la Primărie pentru că nu s-a dat. Erau multe hectare de pășune, dar dacă nu a fost dată nimănui, terenul de pășunat s-a împădurit și când s-au făcut amenajamentele silvice a fost declarată o mare parte din teren pășunat împădurit. Au mai rămas eligibile pentru pășunat numai 30 de hectare din 96 câte sunt în total. Când s-au făcut primele estimări, Primăria cerea 1.200 de lei pe hectar, nu știu dacă a fost eroare de calcul, dar aceasta a fost prima ofertă pe care au depus-o tot la solicitarea mea, cu ajutorul adreselor făcute de Asociația Forța Fermierilor. Am avut niște discuții cu primarul, cu agentul agricol și consilierii și am reușit să o reducem la 320 de lei pe hectar. Poate nu e cel mai bun preț, putea să fie și mai mic, dar am putut să scoatem ceva”, a menționat mulțumit crescătorul de animale sibian.

    Suprafața a fost împărțită echitabil

    Fiecărui crescător de animale i s-a repartizat spre închiriere o parte din pășunea împădurită la care s-a adăugat o parte din pășunea utilizabilă. Pentru sprijinul APIA a fost luat în considerare doar terenul neîmpădurit, a explicat fermierul Toma Zerestea.

    ”Eu am ținut foarte mult ca pentru pășunat să se facă adjudecare directă și să se împartă la toți fermierii care suntem în sat, nu să se scoată la licitație și să ia doar cei care au posibilități. M-am și ocupat un pic, dar meritele sunt ale tuturor, dar am dorit ca toată lumea să ia pășune egală în funcție de capetele de animale pe care le are. Mie mi-au revenit 21 de hectare. Pășunea nu a fost curățată integral, am făcut în așa fel încât la unul să nu vină teren de pășune eligibil și la unul neeligibil, așa că am împărțit, să fie proporțional, ca să iasă toată lumea bine. Ideea e să ne extindem să o despădurim toată. Ideea este că nu găsim mână de lucru, este zonă accidentată, cu un grad de dificultate pentru utilaje foarte mari și totul trebuie făcut la mână și facem noi cât putem. Am depus la APIA pentru a lua sprijinul pe suprafața care este eligibilă. Aceasta nu acoperă plata pe care o dăm pe toată suprafața, dar măcar o parte, este un ajutor. Ca să curățim cealaltă parte, trebuie să venim cu banii din buzunar”, a adăugat crescătorul de vaci sibian.

    Vot unanim al autorităților locale pentru împărțirea pășunii

    În ședința de Consiliu Local, votul exprimat de către consilieri a fost unul în acord cu solicitările fermierilor exprimate în scris prin adrese bine documentat de juriștii AFF. S-a votat unanim pentru împărțirea pășunii, iar aceasta a fost marea mulțumire a fermierului Toma Zerestea, care a mai avut în trecut nemulțumiri legate de administrația comunei. De data aceasta, vechile conflicte s-au făcut uitate și s-a lucrat în favoarea fermierilor.

    ”Acum ne bucurăm că acei consilieri care au fost la ședință și primarul, domnul Stelian Istrate, s-au pus de acord, iar la vot nu a fost nimeni împotrivă. Dar eu le-am spus că nu aș fi plecat de acolo fără o soluție”, a încheiat hotărât crescătorul Toma Zerestea, un mic fermier cu experiență dobândită în străinătate, mai exact în Columbia, dar care s-a întors pe meleaguri românești pentru a face zootehnie.


    Te-ar mai putea interesa

    Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till