• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Controale în câmp pentru subvenția cerută de fermieri

    Roxana Dobre -

    Controale în câmp pentru subvenția cerută de fermieri. Autoritățile responsabile au demarat verificările în exploatațiile care au solicitat în acest an subvenția de 3.000 de euro la hectar pentru cultura de usturoi în câmp.

    Direcția Agricolă Județeană (DAJ) Hunedoara a anunțat pe pagina proprie de Facebook că verificările în teren pentru subvenția la usturoi au început. ”Inspectorii din cadrul Direcției pentru Agricultură Hunedoara verifică existența culturii de usturoi cât și eligibilitatea, în vederea accesării Ajutorului de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi, conform Hotărârii Guvernului nr.147/2022”, informează instituția.

    Programul Usturoiul 2022: când se fac controalele în teren

    Conform Hotărârii Guvernului nr.147/2022, reprezentanții DAJ, respectiv a municipiului București, având în vedere cererea de înscriere în program și declarația pe propria răspundere prevăzută la art. 9 alin. (4) lit. g) și în baza notificării scrise a solicitanților, transmisă prin e-mail, fax sau poștă, cu cel puțin 15 zile înainte de recoltare, verifică existența culturii și evaluează producția înainte de recoltare, potrivit fișelor de identificare a culturii și sunt direct răspunzători de veridicitatea datelor.

    Controlul respectării normelor privind utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor se face de către inspectorii fitosanitari care au în atribuții efectuarea controalelor oficiale și alte activități oficiale.

    Pentru obținerea sprijinului de 3.000 euro, după efectuarea verificărilor potențialii beneficiari înregistrați în Registrul unic pentru accesarea programului au obligația să depună la DAJ unde au depus cererea de înscriere în program documentele justificative privind obținerea producției minime, precum și copia Registrului de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor, completat la zi și avizat de oficiul fitosanitar județean, până la 29 noiembrie inclusiv a anului de cerere.

    Ce urmează după verificările în teren 

    Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a stabilit un calendar bine pus la punct în privința derulării Programului de susținere a usturoiului, pentru anul 2022. Astfel, după încheierea campaniei de depunere a cererilor și controlul în teren, urmează analizarea conținutul de reziduuri de pesticide de către Autoritatea Națională Fitosanitară.

    Mai departe urmează evaluarea producției de legume înainte de recoltare de către DAJ și stabilirea și virarea sumelor pentru fiecare beneficiar.

    Ce au de făcut legumicultorii

    Legumicultorii trebuie să obțină o cantitate de 3 kilograme de usturoi/10 mp iar producțiile să fie  valorificate în perioada 1 iunie – 21 decembrie. Dovada obținerii producției de usturoi o constituie bonul fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare.

    Reamintim că Programul de susținere a usturoiului are alocat în 2022 un buget de 22,2 milioane de lei, iar valoarea sprijinului este de 3000 euro/cultura/ha/beneficiar. Sumele reprezentând ajutoare de minimis se plătesc beneficiarilor într-o singură tranșă în anul 2022. Valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăși suma de 20.000 euro pe durata a trei exerciții financiare, în cursul exercițiului financiar actual, respectiv anul depunerii cererii de înscriere în program și în cele două exerciții financiare precedente, conform prevederilor art. 3 alin. (2) din Regulamentul de minimis în sectorul agricol. Plata se acordă proporțional cu suprafața efectiv cultivată.

    Subvenția se plătește în lei la cursul de schimb de 4,9475 lei, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 30 septembrie 2021, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE), seria C, nr. 323 din 1 octombrie 2021.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri MADR: Pășuni numai pentru fermierii care au animale și subvenție de 60 euro/cap la tineretul ovin O fabrică românească de utilaje agricole – scoasă la vânzare. Pe terenul ei s-ar putea construi un hipermarket

    Ultimele știri

    Avansul APIA – ultima oră! Fermierii care au în conturi prima tranșă din subvenții ESTIUOIL, uleiul horticol care îți pregătește pomii pentru o primăvară rodnică! AFIR: 581 de proiecte de energie regenerabilă primesc finanțare din fonduri europene