• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Despre tăierile în verde la pomii fructiferi

    Roberto Marius Popa -

    Despre tăierile în verde la pomii fructiferi. Sfaturi despre când și cum se fac aceste tăieri de vară în livadă.

    Într-o postare anterioară v-am povestit despre anumite operațiuni care se pot face în această perioadă. Sunt intervenții care nu stresează pomul și nu destabilizează ritmul de creștere al acestuia. Unii dintre domniile voastre poate ați înțeles că e timpul să executați lucrări de tăieri în verde mai ample ceea ce NU e cazul. O să și explic de ce.

    În perioada verde pomul își folosește resursele pentru a dezvolta frunze, frunze care se vor hrăni pe ele însele, apoi lăstarii, fructele și cel mai târziu semischeletul și scheletul. După ce vara trece și creșterea lăstarilor se încetinește, continuă creșterea rădăcinilor și depozitarea substanțelor de rezervă în schelet și rădăcini pentru reluarea procesului în primăvară. De aici vedem că frunzele au un rol esențial în dezvoltarea pomului. O intervenție prea severă făcută prea devreme poate sa ducă la dezvoltarea necorespunzătoare a pomului, cu creșteri slabe, nelemnificate, cu muguri nediferențiați sau în funcție de aparatul radicular cu mulți lăstari lacomi, cu zeci de ramificări slabe și cu lipsa substanțelor de rezervă depozitate în schelet și rădăcini.

    De aceea, taierile în verde se executa după ce creșterea intensivă a lăstarilor a încetat (iulie, început de august), lăstarii au început în partea de jos, în prima treime, să se lemnifice astfel încât seva elaborată să hrănească fructele, rădăcinile și scheletul. La anumite sâmburoase este recomandat chiar să se facă după recoltare când pomul este eliberat de sarcina de a mai întreține fructele (cireș, cais, pruni timpurii).

    În concluzie, frunzele sunt importante și necesare, lipsa acestora influențând dramatic evoluția pomilor fructiferi. De exemplu, la măr sunt necesare 30-35 frunze pentru a hrăni un fruct.

    Aceste recomandări sunt valabile mai ales pentru pomii deja formați, care fructifică și au un aparat radicular bine dezvoltat. La pomii tineri, până în 5 ani, noii lăstari formați se pot tăia la fiecare 50 cm de creștere pentru încurajarea ramificării și maturarea țesuturilor pe porțiunea rămasă.

    Întotdeauna se va urmări un echilibru între formare și creștere. Nu se vor face intervenții ample, pentru a păstra suficiente frunze care sa hrănească pomul.

    Dacă vreți, puteți asemui tăierile în uscat ca fiind fundația și structura unei case în timp ce tăierile în verde sunt finisajele interioare și exterioare care completează și desăvârșesc construcția.


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat” Praful saharian, o problemă nouă în ferme. Cum sunt afectate culturile agricole Miei vânduți din portbagaj. Polițiștii au împărțit amenzi