• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Roșii tari cu vene albe la interior: cauze și tratamente

    Mircea Olteanu -

    Roșii tari și cu nervuri sau vițe albe la interior: cauze și tratamente. De ce tomatele cultivate rămân tari, iar la interior au porțiuni albe, aproape lemnoase, care le fac dificil de consumat și de valorificat.

    Roșiile zemoase sunt ma mare căutare, dar nu se puține ori se întâmplă să culegem o roșie sau să o cumpărăm iar când o tăiem, la interior să aibă vene albe, tari. Aceste roșii au și un gust diferit, mai bine zis nu au gust, și sunt foarte tari.

    Roșii cu miez tare

    Roșii tari cu vene albe la interior. Cauză: soiul tomatelor

    Roșiile pot fi tari și pot prezenta vene albe la interior din cauza soiului, a hibridului cultivat. Unele semințe au o genă specială care permite conservarea fructelor mai mult timp, astfel că acestea să poate rămâne intacte în timpul transportului. În cazul acestor roșii, venele albe din interior acționează ca un „schelet” care păstrează forma fructului.

    Venele albe din interiorul roșiilor sunt lipsite de gust și dure, astfel încât hibrizii de roșii cu gena „longevității” sunt rar cultivați pentru consumul propriu, astfel de fructe fiind mai des cultivate pentru comercializare, deoarece sunt foarte atractive ca aspect.

    Pentru a vă bucura de fructe delicioase în fiecare sezon, trebuie să studiați cu atenție caracteristicile soiului înainte de a cumpăra semințe și să alegeți numai semințele pe care le-ați mai testat sau despre care culegeți înainte impresii de la alți cultivatori.

    Roșie tare cu interior lemnos

    Stolburul tomatelor sau fitoplasmoza la roșii (Phytoplasma solani)

    Stolburul sau fitoplasmoza roșiilor este o boală a tomatelor care afectează integral planta, inclusiv fructele în curs de coacere și care devin tari și au miezul alb, lemnos. Semnele stolburului la tomate apar chiar înainte de coacerea completă a roșiilor. Frunzele plantei devin mai mici, aspre și capătă o nuanță roz-violet. Marginile lor sunt îndoite în sus, tulpina se îngroașă, florile se usucă. Dacă fructele sunt încă în formare, acestea sunt colorate neuniform.

    Virusul supraviețuiește în rădăcinile unor legume, flori și buruieni. Adesea se instalează pe pătlagină, zorele, sunătoare. În plus, cicadele, afidele, larvele unor omide și muștele albe transmit stolburul.

    Toate plantele bolnave trebuie îndepărtate imediat din grădină și arse. Pentru a preveni infectarea roșiilor, este necesar să exterminați insectele și să eliminați buruienile.

    Roșii afectate de stolbur, fitoplasmoza tomatelor

    Roșii tari, cu vițe albe. Cauza: probleme de fertilizare

    Roșiile cresc adesea albe în interior și cu vene dure din cauza carenței de potasiu, calciu sau azot în exces. Prin urmare, este important să echilibrați dozele de nutrienți.

    În cazul deficitului de potasiu, roșiile trebuie fertilizate cu sulfat de potasiu sau alt îngrășământ pe bază de potasiu.

    Cum recunoașteți carențele la fertilizarea roșiilor:

    Semne care indică lipsa potasiului: arsuri pe marginile frunzelor inferioare, culoarea neuniformă a fructului.

    Semne care indică deficiența de calciu: putregaiul ce afectează florile și uscarea frunzelor superioare.

    Roșii tari, cu vițe albe. Cauza: temperaturi prea ridicate

    Roșiile se fac tari și al vene albe la interior și din cauza căldurii. Când temperatura aerului depășește 30 de grade Celsius, plantele nu mai absorb potasiul din sol. În caz de temperaturi ridicate, plantele înfloresc, dar fructele nu se mai leagă. Prin urmare, în astfel de momente, ar trebui să încercați să scădeți temperatura și să creșteți umiditatea aerului cu ajutorul irigării. Cel puțin o dată pe săptămână, se toarnă 5 litri de apă sub fiecare tufiș. În cazul roșiilor cultivate în sere sau solar, nu uitați să ventilați și să amplsați vase cu apă în apropierea tomatelor.

    La temperaturi ridicate ale aerului și udare insuficientă, pigmentul licopen, care este responsabil pentru culoarea roșie a tomatelor, nu se formează în fructe. Prin urmare, în astfel de condiții nefavorabile, tomate își pierde gustul.

    Temperatura cea mai potrivită pentru cultivarea tomatelor este de 20-25 de grade Celsius. Totodată, în timpul nopții ar trebui să fie cu 5-7 grade Celsius mai puțin decât ziua.

    Roșii tari, cu vițe albe. Cauza: lipsa apei

    Roșiile tari și cu vițe albe la interior apar în culturile în care au exista probleme de irigare. Pentru a avea fructe zemoase, cultura de tomate are nevoie de apă suficientă, mai ales în timpul perioadei de formare a fructelor.

    Nu exagerați însă cu udatul în perioada de coacere întrucât riscați crăparea roșiilor.

    Adaptați graficul de udare a roșiilor în funcție de cantitățile de apă de care cultura beneficiază și din ploi.

    Roșiile coapte forțat rămân tari și cu porțiuni albe la interior

    Roșii tari și albe la interior. Cauza: coacerea forțată

    Cauza rară pentru care roșiile se coc tari și cu porțiuni albe la interior este coacerea forțată. Folosirea unor substanțe care grăbesc coacerea tomatelor este motivul pentru care roșiile nu se maturizează normal, nu ajung să fie zemoase, suculente, cu gust.

    În România este interzisă folosirea substanței etherel – cea mai cunoscută că grăbește coacerea roșiilor, însă pe piață există o serie de stimulatori care promit să aibă un efect similar, ajutând coacerea prematură.

    Practica coacerii forțate a roșiilor a cam dispărut în ultima perioadă în țara noastră și este prezentă mai mult la roșiile de import. Legumicultorii evită să mai pună pe piață roșii coapte nenatural care, deși rezistă mai mult la tarabă, nu au niciun gust.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!