De ce crapă roșiile. Cauze și metode de a preveni crăparea tomatelor
agrointeligenta.ro -Crăparea roșiilor este o problemă des întâlnită la cultura de roșii din acest an, mai ales la cea din câmp sau din grădină. Motivul îl reprezintă precipitațiile semnificative care au făcut ca plantele să aibă parte de apă peste măsură, într-un timp foarte scurt.
Crăparea roșiilor – articol:
- De ce crapă roșiile – cauze
- Cum prevenim crăparea roșiilor
- Se pot mânca roșiile crăpare
Crăparea roșiilor – cauze
De ce crapă roșiile – cauze. Motivul pentru care găsiți roșiile crăpate este unul care ține de udarea lor. După perioade în care nu au primit apă, dacă, dintr-o dată, sunt ”inundate”, acest fenomen determină planta ca, dintr-o dată, să capete o vigoare de creștere mai mare, care depășește capacitatea și viteza de creștere a cojii roșiei, care cedează. Această problemă poate apărea atât din cauze naturale – perioade de uscăciune alternate cu ploi torențiale, cât și atunci când nu se irigă și apoi, dintr-o dată, grădinarul sau fermierul își aduce aminte de cultură și încearcă să compenseze perioada aridă cu mai multă apă decât ar trebui.
Modul în care crapă roșiile poate fi de două feluri: tomata poate căpăta crăpături tranversale (concentrice) sau longitudinale. În cazul celor circulare, acestea sunt, de regula, superficiale, în timp ce al doilea timp de crăpare este mai profund și permite ca roșia să fie atacată de dăunători sau diferite bacterii sau fungi.
Crăparea roșiilor – prevenire
Cum prevenim crăparea roșiilor. Pentru a preveni crăparea roșiilor se recomandă un program bine stabilit de udare a lor.
Se poate opta pentru un udat minim de o dată pe săptămână, în cazul culturii de grădină, sau pentru instalarea unui sistem de irigare presetat care să funcționeze și atunci când nu puteți face udarea manual.
Se pot aplica și tratamente care să întărească coaja roșiilor – se pot utiliza produse pe bază de calciu, inclusiv produse pentru agricultura ecologică.
Crăparea roșiilor – consum
Este bine de știut că această crăpare a roșiilor nu are nimic de-a face cu vreun proces chimic, astfel că tomatele crăpate sunt bune pentru a fi consumate. În cazul în care fructul este bine copt, în crăpătură se pot instala insecte sau fungi, așa că mai bine să se taie acea bucată înainte de a mânca roșia.
Un alt sfat este ca imediat ce observați că o tomată a crăpat, să o culegeți de pe plantă pentru că altfel ea va continua să absorbă apă. Dacă roșia nu e încă bine coaptă, poate fi lăsată pe un pervaz sau undeva în grădină unde își va continua procesul de…înroșire și va deveni bună de mâncat foarte repede!