• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Primul oraș din România unde samsarii vor fi dați afară din piețe

    Roxana Dobre -

    Primul oraș din România care începe o ofensivă reală împotriva samsarilor, promovând adevărații producători agricoli. Mai mult, și nivelul pesticidelor din fructe sau legume va fi controlat de inspectori. Se întâmplă în Brașov, unde Consiliul Local a adoptat o hotărâre prin care se va face ”curățenie” în piețele municipiului,

    „Cea mai importantă modificare pe care acest regulament o aduce este că, de acum, în pieţele din Braşov pot fi prioritizaţi producătorii, care să aducă cele mai bune produse pentru braşoveni. În acest sens, reprezentanţii Serviciului Pieţe se vor deplasa pe teren pentru a efectua controale la producători, pentru a vedea recoltele şi conformitatea cu ceea ce au declarat, iar o noutate este că vom efectua analize pentru a verifica nivelul pesticidelor folosite în recoltele pe care le comercializează”, a declarat viceprimarul Flavia Boghiu.

    Începând cu luna iulie, odată cu atribuirea locurilor de vânzare în pieţe, producătorii vor trebui să îşi dea acordul pentru ca angajaţii Serviciului de administrare pieţe să poată verifica, la faţa locului, suprafeţele de teren pe care cultivă legumele şi fructele, cantităţile obţinute, iar în cazul produselor lactate, numărul de animale pe care le deţin.

    Totodată, toate documentele vor fi verificate în original, pentru a nu putea fi contrafăcute.

    Nivelul de pesticide – verificat prin sondaj

    Tot angajaţii Serviciului de Pieţe vor verifica, prin sondaj, cu ajutorul unor sisteme de testare electronice, cantitatea de pesticide din produsele comercializate, iar în cazul celor în care se constată cantităţi mai mari decât cele legale, mostrele vor fi trimise la laboratoare specializate ANSVSA.

    Noul regulament emis de autoritățile brașovene prevede şi modul de stabilire a locurilor de vânzare, care se va face raportat la suprafaţa de teren/anvergura exploataţiei deţinute şi la cantitatea de produse obţinută.

    Serviciul Pieţe din Primăria Braşov va stabili o metodologie de calcul a acestor cantităţi, pentru a elimina posibilitatea celor care deţin suprafeţe de câteva sute de metri de teren să poată vinde tone de produse, de toate tipurile, pentru că deţin un certificat de producător eliberat de primăria unde se află terenul fără a ţine cont de cantităţile şi tipurile de produse care pot fi cultivate.

    Samsarii – dați afară din piață

    Sursa citată mai precizează că în cazul în care se constată că produsele comercializate nu au fost recoltate de pe proprietatea celui care le vinde sau calitatea produselor nu este conformă, aceştia, pe lângă amendă, îşi vor pierde şi dreptul de a vinde în pieţele publice din Braşov.

    Toate produsele comercializate trebuie să fie obţinute în exploataţia proprie, dar pot fi comercializate şi preparate din legume şi fructe, cu condiţia ca ingredientele/materiile prime să fie tot din producţia proprie, iar manopera să aparţină tot producătorului.

    O altă prevedere nouă este cea referitoare la asigurarea datelor privind autenticitatea produselor comercializate. Conform actului normativ, au prioritate la ocuparea locurilor de vânzare cei care vor pune la dispoziţia administraţiei pieţelor datele despre autenticitatea produselor, în vederea informării publicului larg.

    Totodată, se introduc condiţii noi de etichetare a mărfurilor, care să ofere informaţiile complete şi perfect lizibile cu privire la calitatea mărfii, originea ei şi preţul de vânzare.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată Plăți subvenții APIA în Săptămâna Mare. Sumele virate în conturile fermierilor Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață

    Ultimele știri

    NeemAzal, din portofoliul Chemark Rom, este soluția biologică ideală pentru controlul dăunătorilor Ajutoarele de stat pentru fermieri – prelungite până la finalul anului Plugul cu vibrații – inovația românească pentru o arătură mai eficientă și cu consum redus de motorină