• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Cultura cu care fermierii din Ungaria pot da lovitura în acest an

  Mircea Olteanu -

  Fermierii din Ungaria vor da lovitura anul acesta cu o cultură pe care au înființat-o pe o suprafață totală de 61.000 de hectare, în scădere față de anul agricol anterior când soia – pentru că despre ea este vorba – s-a înființat pe aproape 63.000 de hectare.

  Creșterea prețului la soia este spectaculoasă: conform datelor Institutului de Economie Agricolă (AKI), anul trecut, soia s-a vândut la 150.000 de forinți pe tonă (376 euro/tonă), în timp ce în februarie 2022, prețul a depășit 250.000 de forinți/tonă (627 euro/tonă).

  Totuși, în aceeași perioadă au crescut și costurile de producție, așa încât, la acest moment, este dificil de calculat o rată o rată a profitabilității pentru cultivatori de soia. Un alt risc îl reprezintă condițiile meteo care ar putea afecta recolta, relatează portalul agrarszektor.hu.

  În perioada 1930-1945, soia era cultivată în Ungaria pe o suprafață de doar 1.600 de hectare, dar numărul fermierilor care se ocupau de această cultură a început să crească în anii 1970, la fel ca și dimensiunea suprafeței cultivate. În timp ce boabele de soia au fost cultivate în mod obișnuit pe 30-40 de mii de hectare în Ungaria înainte de 2014, urcând ulterior la 75-77.000 de hectare. Însă, din cauza reglementărilor privind agricultura fără substanțe chimice și a lipsei de know-how tehnologic, suprafața cultivată cu soia a scăzut rapid la aproximativ 60.000 de hectare.

  Anul trecut s-a înregistrat o oarecare creștere a suprafeței cu soia, care s-a apropiat de 63.000 de hectare, însă anul acesta, fermierii maghiari au semănat din nou soia pe o suprafață mai mică.

  Deși mai sunt câteva luni până la recoltare, merită menționat faptul că prețul la soia a crescut cu aproximativ 66% în ultimul an și ar putea crește și mai mult până la recoltare. Cu toate acestea, pe lângă prețurile de producător, au crescut și costurile de producție. De asemenea, trebuie avut în vedere faptul că soia, deși este extrem de tolerantă la secetă, necesită apă și recolta poate avea de suferit în cazul unei perioade prelungite fără ploaie.

  Soia s-a semănat mai târziu din cauza primăverii reci

  Soia a fost semănată pe 230 de hectare la compania Iszkra Kft., cu sediul în Kalocsa, în 2022. Gábor Dömötörla, agronomul companiei, a explicat că, anul acesta, din cauza primăverii răcoroase, semănatul s-a început ceva mai târziu decât în ​​anii trecuți. Astfel, întregul proces de semănat a fost finalizat în prima treime a lunii mai.

  Specialistul a declarat că porumbeii au creat unele probleme, deoarece. în multe locuri semințele au fost scoase din pământ, astfel că au trebuit să fie reînsămânțate acele zone. ”Până acum, deocamdată, totul pare să fie în ordine cu acestă cultură”, a declarat fermierul Gábor Dömötör.

  În ceea ce privește tratamentele de protecție a plantelor, agronomul a vorbit și despre faptul că au apărut buruieni, dar încă nu au observat agenți patogeni și dăunători.

  În ceea ce privește randamentul așteptat, expertul a subliniat că este mult prea devreme să vorbim despre asta. Comparativ cu anul trecut, situația pare mai favorabilă, a indicat el.

  Gábor Dömötör a explicat că ascensiunea prețului materiilor prime este foarte vizibilă în timpul producției, așadar profitabilitatea culturii va depinde de prețurile de vânzare a recoltei.


  Te-ar mai putea interesa

  Ștefania Radu, tânără legumicultoare: „Tot mai mulți prieteni au decis să lase agricultura și să plece la oraș” Ceapa de Dărăști – un risc asumat pentru fermierul Ion Olteanu Cultivarea dovleceilor – ghid de la semănat la recoltare

  Ultimele știri

  Sfaturi iscusite pentru erbicidarea culturilor de cereale păioase Carmen Avram, eurodeputat: Fermierii afectați de interzicerea neonicotinoidelor vor primi despăgubiri Șefa Comisiei Europene confirmă anunțul Agrointeligența: Vom majora ajutorul pentru fermierii români!