• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prețul grâului a crescut brusc din cauza secetei din Europa și a haosului la export

    Mircea Olteanu -

    Pentru mulți analiști, seceta din anumite părți ale Europei – în special în Franța – joacă un rol din ce în ce mai mare în evoluția prețurilor. Discuțiile privind deschiderea coridoarelor maritime din Ucraina nu au condus până acum la niciun rezultat concret. În raportul său din iunie, USDA nu se așteaptă ca situația să se îmbunătățească. În aceste condiții, prețurile grâului pe piețele internaționale sunt din nou în creștere, se arată într-o analiză Agrarheute.com.

    Prețurile grâului se apropie din nou de 400 de euro pe tonă pe bursele europene. Vineri seara, Departamentul american al Agriculturii (USDA) a confirmat situația foarte delicată a raportului dintre cerere și ofertă: se consumă mult mai mult grâu decât se produce.

    În cazul porumbului și orzului, producția globală aproape acoperă în totalitate cererea. Comerțul, în ansamblu, rămâne însă limitat, atât din cauza restricțiilor la export din India, cât mai ales din cauza războiului din Europa care îngreunează exportul de cereale ucrainene.

    Prețurile grâului continuă să fluctueze semnificativ. Săptămâna trecută, cotațiile au fluctuat între 378 de euro și 398 de euro pe tonă. Vineri, pe piața europeană futures, grâul din noua recoltă a ajuns la închidere la un preț de 392 euro/tonă. Iar luni, prețurile în tranzacționare continuă au crescut cu aproape 6 euro, până la 397 de euro pe tonă.

    Șanse mici pentru redeschiderea porturilor din Ucraina

    Principala cauză a fluctuațiilor cotațiilor este incertitudinea cu privire la potențiala deschidere a porturilor din Ucraina și formarea coridoarelor umanitare pentru exportul de cereale. Aparent, Departamentul Agriculturii din SUA nu crede că acest lucru se va întâmpla, așa că nu și-a modificat previziunile sale privind exporturile Ucrainei.

    În plus, USDA a revizuit în scădere estimările sale privind producția globală de grâu pentru noul sezon, din cauza potențialelor scăderi în India și Uniunea Europeană. Acest potențial declin nu va putea fi compensat de creșterea recoltei de grâu a Rusia, estimată să ajungă 81 de milioane de tone.

    Rusia, principalul exportator de grâu în noul sezon

    Până acum, sectorul cerealelor din Rusia a fost, în mare măsură, scutit de sancțiuni pentru a nu agrava și mai mult situația delicată de pe piața mondială a produselor alimentare. Potrivit analiștilor, acest lucru ar trebui să consolideze poziția Rusiei ca principalul exportator mondial de grâu în sezonul 2022/2023. Așadar, USDA estimează că exporturile rusești de grâu vor ajunge la aproximativ 40 de milioane de tone – cu 1 milion de tone mai mult decât ​​luna precedentă și cu 7 milioane de tone mai mult decât ​​anul precedent.

    Ucraina, pe de altă parte, va continua să sufere masiv din cauza blocadei porturilor sale. În același timp, fermierii ucraineni vor recolta, de asemenea, mult mai puțin grâu și alte cereale. USDA estimează recolta de grâu din iunie a Ucrainei la 21,5 milioane de tone, în scădere față de cele 33 milioane de tone de anul trecut – iar exporturile la 10 milioane de tone, comparativ cu 19 milioane de tone, sezonul trecut.

    „Ceea ce motivează piața este dacă cerealele pot fi exportate din Ucraina pe o scară mai largă”, a declarat Gautier Le Molgat, analist la Agritel, citat de agenția AFP.

    Seceta din Europa diminuează perspectivele recoltei

    Din punctul de vedere al analiștilor, seceta din anumite părți ale Europei – în special din Franța – joacă, de asemenea, un rol din ce în ce mai important în evoluția prețurilor. USDA a inclus în raportul să pe iunie și informații despre seceta persistentă din Franța, dar și din Spania, România și Ungaria. Prin urmare, USDA și-a redus moderat estimările privind producția europeană de grâu. Interesant este faptul că autorii raportului consideră că declinul producției în țările de mai sus va putea fi compensat de o recoltă revizuită în sus în Germania, datorită precipitațiilor din anumite regiuni.

    În condițiile unei perioade cu temperaturi ridicate, grâul s-a dezvoltat cu aproximativ o săptămână mai devreme decât în ​​mod normal în majoritatea regiunilor Europei. Cu toate acestea, umiditatea solului este limitată în mari părți ale Europei. Starea culturii franceze de grâu a continuat să se deterioreze săptămâna trecută – a șasea săptămână la rând, potrivit datelor biroului de agricultură FranceAgriMer. Cu toate acestea, ploile recente și temperaturile mai scăzute au atenuat o parte din stresul cauzat de secetă.

    Doar 66% din recolta de grâu a Franței era într-o stare bună sau excelentă în prima săptămână din iunie, comparativ cu 67% în săptămâna precedentă, a anunțat FranceAgriMer, într-un raport privind recolta de cereale, publicat vineri. Nivelul a scăzut cu 25 de puncte procentuale de la începutul lunii mai, deoarece o perioadă fierbinte a exacerbat și mai mult seceta în din acest an. Cu toate acestea, de la sfârșitul lunii mai, tendința descendentă a încetinit, deoarece temperaturile s-au redus, iar ploile au revenit în unele regiuni.

    Recolta în Franța, cel mai mare producător și exportator de cereale al Uniunii Europene, devine din ce în ce mai importantă pe fondul perturbării exporturilor ucrainene. Analiștii estimează că recolta de grâu moale a Franței va fi de 33-34 de milioane de tone, față de aproximativ 35,5 milioane, anul trecut. Ministerul Agriculturii de la Paris urmează să publice în iulie o primă prognoză privind recolta de grâu.

    Ucraina vrea să exporte cereale prin Polonia și România

    Discuțiile privind deschiderea coridoarelor maritime pentru trecerea navelor încărcate cu cereale din Ucraina nu au avut până acum vreun rezultat concret. În mod oarecum surprinzător, Departamentul Agriculturii din SUA și-a crescut semnificativ estimările privind noua recoltă de porumb din Ucraina, de la 19,5 milioane de tone la 25 de milioane de tone – însă rămâne cu mult sub nivelul de 42 de milioane de tone înregistrat de anul trecut.

    În plus, analiștii americani nu și-au modificat previziunile privind exportul de porumb din aceleași cauze ca și pentru grâu. Totuși, Ucraina are două rute „noi” de export cereale prin Polonia și România, a declarat duminică adjunctul ministrului de Externe al Ucrainei.

    De asemenea, țara vecină este în discuții cu statele baltice pentru a adăuga un al treilea coridor pentru exporturile de alimente, a declarat Dmytro Senik, citat de agenția Reuters.

    Sistemul feroviar al Ucrainei are un ecartament diferit de cel al vecinilor europeni, precum Polonia, așa că produsele trebuie transferate la graniță în alte trenuri, unde nu există alte opțiuni de transbordare sau depozitare.


    Te-ar mai putea interesa

    Ce putem planta lângă sau sub un nuc Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!