• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Se anunță o creștere a dobânzilor pentru creditele fermierilor

    Mircea Olteanu -

    Schimbarea ratelor la creditele pentru fermieri reprezintă o nouă amenințare la stabilitatea afacerilor din agricultură. Agricultorii din mai multe state reclamă deja fenomenul și impactul negativ asupra fermelor.

    Rata ridicată a inflației din Germania și din zona euro stimulează așteptările privind creșterea dobânzii cheie de către BCE. În Germania, rata inflației a ajuns la 7,9% în mai, cel mai ridicat nivel din ultimii aproape 50 de ani. Dar acest lucru s-ar putea să nu fie sfârșitul exploziei prețurilor și costurilor. Acest lucru are consecințe semnificative pentru fermieri și producția agricolă, se arată într-o analiză publicată pe portalul Agrarheute.com.

    Băncile centrale din Europa și SUA au crescut nivelul dobânzilor, argumentând decizia cu inflația galopantă și creșterea masivă a prețurilor în toate domeniile. Deși fermierii beneficiază de pe urma creșterii prețurilor de achiziție a produselor agricole, costurile, care sunt, de asemenea, în creștere, consumă o bună parte din veniturile lor. Economiștii se tem că majorarea nivelului dobânzilor va veni prea târziu și ar putea declanșa o recesiune profundă.

    Majorarea dobânzilor pentru fermieri – impact

    Creșterea dobânzilor este cu siguranță bună pentru depozitele bancare, dar nu și pentru finanțarea proiectelor de construcții și investiții majore. În cazul creditelor imobiliare, evoluția poate fi observată chiar înainte de decizia Băncii Centrale Europene privind dobânda cheie.

    Conform analiștilor din Germania, ratele dobânzilor la împrumuturi pentru proiectele agricole au crescut de la mai puțin de 1 la sută la aproape 3 la sută, și s-ar putea să nu fie sfârșitul acestei evoluții. Aceasta înseamnă: construcția de noi grajduri și alte clădiri agricole va fi mult mai costisitoare pentru fermieri. La acestea se adaugă și explozia costurilor de construcție, care au crescut imens din cauza majorării prețurilor la materii prime şi energie.

    Împrumuturile pentru achiziția de utilaje, resurse operaționale și alte bunuri de capital vor deveni, de asemenea, mai scumpe. Prețurile terenurilor și pentru arendă ar putea, de asemenea, să primească un nou impuls.

    Cu toate acestea, inflația ridicată nu este o problemă doar în Europa. Rezerva Federală din SUA (Fed) ar putea crește ratele dobânzilor săptămână aceasta, chiar mai repede și mai mult decât se aștepta inițial. „Nu vom asista la o redresare robustă a pieței până când nu vom avea sentimentul că presiunile inflaționiste se reduc”, a declarat Quincy Krosby de la LPL Financial pentru Tagesschau.de.

    Cea mai mare inflație din ultimele decenii

    Nivelul ridicat al inflației în Germania și zona euro determină creșterea așteptărilor privind creșterea ratelor cheie de către BCE. În Germania, rata inflației a ajuns la 7,9% în luna mai, cel mai ridicat nivel din ultimii aproape 50 de ani.

    Prețurile pentru produsele comerciale – adică prețurile de vânzare – au crescut cu 33,5% în luna mai. Acestea sunt considerate un indicator timpuriu pentru evoluțiile ulterioare ale prețurilor și costurilor (inclusiv pentru resursele agricole).

    Cu toate acestea, costurile de producție ale produselor agricole (după prețurile la energie) contribuie, de asemenea, în mod semnificativ la presiunea inflaționistă ridicată. În aprilie 2022, costurile producătorilor agricoli au crescut cu 39,9% mai mult decât în ​​aprilie 2021. În același timp, prețurile inputurilor agricole au crescut cu 29% față de luna aprilie a anului trecut.

    Băncile centrale doresc acum să încetinească această evoluție prin creșterea dobânzilor. Potrivit celor mai recente declarații ale reprezentanților Băncii Central Europene, prima majorare a dobânzilor este așteptată în iulie, iar eliminarea dobânzilor negative în septembrie. Economistul șef al BCE, Philip Lane, a atenuat speculațiile potrivit cărora ratele negative ale dobânzilor din zona euro vor fi eliminate chiar mai repede. „Ceea ce observăm în prezent este că este oportun să eliminăm treptat ratele negative ale dobânzilor până la sfârșitul celui de-al treilea trimestru, iar procesul ar trebui să fie gradual”, a declarat Lane pentru Financial News.

    Dobânzile vor crește în iulie și în toamnă – temeri privind o criză economică

    „Decizia Băncii Centrale Europene privind rata dobânzii este un pas în direcția corectă, dar vine prea târziu. Era inacceptabil ca BCE, cu o inflație de 8% până în prezent, să mențină dobânzi negative și la achizițiile de obligațiuni. Creșterile de preț nu afectează doar energia și alimentele, ci câștigă în amploare”, a declarat șeful Institutului ifo din München, Clemens Fuest. Acest lucru are și consecințe asupra politicii fiscale.

    „Guvernele țărilor euro trebuie să fie acum prudente. Datoria guvernamentală suplimentară este periculoasă, având în vedere nivelurile datoriilor, care au crescut deja brusc ca urmare a pandemiei de coronavirus, precum și a deficitului actual al ofertei și creșterile ratelor dobânzilor”, a completat expertul. Prin urmare, mulți economiști se tem că majorarea ratelor dobânzilor, împreună cu alți factori, ar putea încetini dezvoltarea economică în Europa și în întreaga lume și, în cel mai rău caz, ar putea provoca o recesiune.

    BCE vrea să majoreze ratele dobânzilor în luna iulie, pentru prima dată în unsprezece ani, intenționând să majoreze ratele dobânzilor cu 25 de puncte de bază. În schimb a fost ceva mai neașteptat ca bancherii BCE să-și actualizeze în creștere previziunile pentru inflație în acest an și să le scadă pe cele privind creșterea economică în zona euro. Astfel, se estimează că rata anuală a inflației va fi de 6,8% în 2022, și va scădea la 3,5% și 2,1% în 2023, respectiv, 2024.


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului