Legume, fructe și flori care se pot planta lângă vița de vie
Iana Gore -Plante care se pot pune lângă sau sub vița de vie: culturi prietene, vecini buni pentru vie, dar și plante periculoase care nu trebuie semănate lângă vița de vie.
- Plante care se pot cultiva lângă vița de vie
- Ce flori putem planta sub vița de vie
- Mazărea, soia și fasolea pot fi cultivate în vie
- Căpșunile dau un gust bun strugurilor
- Legume care pot fi cultivate lângă vița de vie
- Plante care nu pot fi cultivate lângă vița de vie
- Buruieni care se împacă bine cu vița de vie
- Îngrășăminte verzi pentru vița de vie
Legume periculoase pentru vie
Ce se poate planta lângă vița de vie sau ce faci dacă grădina este mică și nu dispui de mult spațiu pentru a planta alte culturi? Răspunsul este unul singur. Optați pentru a cultiva spațiul dintre rândurile viței de vie. Acest lucru trebuie făcut cu atenție, căci unele culturi pot avea un impact negativ asupra viei.
În alegerea culturilor, a plantelor din apropierea viei, luați în calcul o serie de aspecte precum: soiul de viță de vie, vâsta culturii viticole, solul și condițiile meteo din zonă. Există și o serie de reguli generale pe care trebuie să le aveți în vedere când alegeți ce plantați în apropierea viței de vie.
Plante care se pot cultiva lângă vița de vie
Înainte de a înființa o cultură în apropierea viei, trebuie de ținut cont de cele mai importante condiții pentru cultivare: nevoia de lumină și umiditate. Dacă veți cultiva plante iubitoare de lumină lângă o plantă care iubește mai multă umbră, atunci unirea lor nu va funcționa bine. Acest lucru nu va funcționa deoarece una dintre plante se va dezvolta, rădăcinile ei vor acapara toți nutrienții din sol, planta vecină ”va muri de foame”.
Ce flori putem planta sub vița de vie
Florile se pot planta sub vița de vie în anumite condiții. Dacă nu aveți suficient spațiu pe teren pentru o grădină cu flori, atunci între rândurile viței de vie pot fi semănate anual, flori cu un sistem de rădăcină superficială precum ar fi: aster (steluțe, ochiul boului pitic), Phlox Drummondii sau Gypsophila.
Flori vecine bune pentru vie sunt și plantele bienale precum: viola (Panseluța de câmp), nalba de pădure și floarea nu-mă-uita.
Mazărea, soia și fasolea pot fi cultivate în vie
Mazărea, soia sau fasolea sunt plante leguminoase care se pot cultiva cu succes în terenul unde aveți viță de vie.
Pentru o creștere bună și o creștere a conținutului de zahăr al fructelor, strugurii au nevoie de azot. Din acest motiv, leguminoasele îi sunt de mare folos – plante care au capacitatea de a absorbi azotul din aer și de a îmbogăți solul cu compuși azotați.
Căpșunile dau un gust bun strugurilor
Dacă veți planta căpșune lângă vița de vie, atunci strugurii vor dobândi un gust specific, vor deveni mai mari și mai dulci.
Legume care pot fi cultivate lângă vița de vie
Între rândurile de vița de vie puteți sădi legume. Strugurii nu vor deranja culturile de ceapă, ridichile, castraveții, sfecla și conopida.
Vița de vie, de asemenea, se bucură și de alte culturi verzi. Dacă veți semăna lângă vița de vie mărar, măcriș sau spanac, puteți fi siguri că apropierea va benefică ambelor culturi.
Apropierea viei de culturile de cereale, precum grâul sau secara, are un efect bun asupra formării complete a recoltei de struguri.
Plante care nu pot fi cultivate lângă vița de vie
Plantele periculoase pentru vița de vie sunt cele care afectează dezvoltarea sau fructificarea acesteia. Vecinii cu risc pentru vie sunt și plantele care încetează să se dezvolte dacă sunt plantate lângă vie.
Gălbenelele (calendula) reprezintă unul dintre cei mai mari dușmani ai strugurilor. Împreună cu albăstreaua, garoafa, clopoțeii și alte câteva flori, gălbenele pot dăuna viței de vie foarte tinere și chiar și unei plante mature. Prin urmare, este bine de evitat de a sădi gălbenele lângă vie.
Legume periculoase pentru vie
Dintre culturile de grădină, strugurilor nu le place să se afle în preajma culturilor de morcovi, ardei (dulci și amărui), cartofi și roșii. Vinetele se ofilesc complet dacă sunt plantate sub vie.
Viței de vie nu-i place terenul unde se află legume și rădăcinoase precum pătrunjelul, țelina, prazul, arpagica și hreanul. Totodată, printre dușmanii viei se numără și muștarul de câmp, meiul, cânepa și ridichile sălbatice.
Porumbul și floarea-soarelui vor concura cu vița de vie pentru nutrienți și o vor epuiza.
Buruienile precum păpădia, ciulinul și urzica nu sunt potrivite ca vecine pentru vița de vie. Dacă observați că aceste buruieni ocupă din ce în ce mai mult spațiu, aveți grijă să le îndepărtați. Curățarea buruienilor și afânarea ulterioară a solului trebuie efectuată cu grijă pentru a nu deteriora rădăcinile viței de vie. Dacă este posibil, mai bine tundeți buruienile.
Plantele medicinale care sunt utile oamenilor au un efect complet opus asupra strugurilor. Sunătoarea, elecampanul, panaceul, coada-șoricelului și pătlagina inhibă creșterea viței de vie și a fructelor.
Viței de vie nu-i place terenul unde se află legume și rădăcinoase precum pătrunjelul, țelina, prazul, arpagica și hreanul. Totodată, printre dușmanii viei se numără și muștarul de câmp, meiul, cânepa și ridichile sălbatice.
Buruieni care se împacă bine cu vița de vie
Unele culturi de buruieni cu care se luptă fermierii nu sunt vecini răi în raport cu vița de vie. Dimpotrivă, în anumite situații îi aduc beneficii utile.
S-a observat că vița de vie care se află pe un teren gol și curățat complet de buruiene, se dezvoltă mult mai lent și rămâne în urmă cu creșterea. În plus, solul devine greu de afânat. Din acest motiv, fermierii sunt sfătuiți să nu scape complet de buruieni.
Cu toate acestea, trebuie să acordați atenție unui punct foarte important. În plantațiile de vie tânără – de unul și doi ani – primăvara și începutul verii, când creșterea viței de vie și a rădăcinilor este activă, buruienile pot lua majoritatea nutrienților. Din acest motiv, solul din apropierea lor la această vârstă este mai bine să fie cultivat și eliberat de „concurenți”. Și deja de la vârsta de trei ani, efectul negativ al buruienilor slăbește și ajute producția de struguri. Cu rădăcinile lor, ierburile afânează solul și îl fac moale. Acest lucru îmbunătățește accesul oxigenului la rădăcinile strugurilor, încep să absoarbă mai mulți nutrienți din sol.
Dacă vița de vie este joasă și buruienile ajung până la chiorchini, mai bine tundeți iarba. Motivul este că poate apărea una dintre cele mai teribile boli ale strugurilor – mucegaiul, favorizat de umiditatea excesivă. Mucegaiul poate provoca pierderea întregii producții.
Îngrășăminte verzi pentru vița de vie
Culturi precum orz, secară, hrișcă, măzăriche sau rapiță pot fi semănate sub vița de vie ca siderate, îngrășământ verde. Pentru a nu elimina umiditatea și substanțele nutritive din struguri, aceste culturi trebuie cosite în mod regulat.