• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Acces la îngrășăminte mai ieftine pentru fermieri. Apel la Comisia Europeană!

    Roxana Dobre -

    Apel pentru îngrășăminte mai ieftine care să fie accesibile fermierilor români. Eurodeputatul Carmen Avram a criticat Comisia Europeană, într-o intervenție din Plenul Parlamentului European, și i-a cerut să adopte imediat măsuri pentru a nu pune în pericol hrana Europei.

    70% dintre producătorii europeni de amoniac și uree și-au închis porțile fabricilor, din cauza prețurilor la energie. Importurile de fertilizanți din Rusia și Belarus au fost sistate. Culturile de primăvară, din 2023, sunt în pericol. Cu toate acestea, Comisia Europeană vine cu un document diluat, deși anunțase că va sprijini producătorii, susține europarlamentarul Carmen Avram.

    „Domnule Comisar, vă mulțumim pentru această prezentare. Dar, vă pot spune de pe acum, că ea va dezamăgi crunt foarte mulți producători europeni. Mai ales pe cei din țări care nu-și vor permite ajutoare de stat, fiind deja epuizate financiar, pentru că trebuie să facă față unui război care se află foarte aproape de frontiera lor. Nu avem, deci, soluții reale, eficiente, pentru fabricile europene care asigurau 70% din producția de amoniac și fosfor și care s-au închis. Avem soluții puține pentru campania agricolă de toamnă și nicio strategie privind asigurarea hranei anul viitor”, a avertizat Carmen Avram în discursul său din Parlamentul European.

    Carmen Avram a cerut măsuri concrete

    Carmen Avram a susținut în Plenul PE că Comisia Europeană îi dezamăgește pe fermieri pentru că nu a găsit soluții concrete pentru criza îngrășămintelor. Aceasta a solicitat Consiliului și Comisiei să urgenteze suspendarea tarifelor vamale pentru uree și amoniac.

    ”Sunt bune promisiunile, sunt bune și indicațiile date statelor membre. Dar și mai bune ar fi fost măsurile concrete, salvatoare, pentru un sector vital, care a fost îngenuncheat și care se zbate să supraviețuiască. Solicit, deci, Consiliului și Comisiei să urgenteze suspendarea tarifelor vamale pentru uree și amoniac. Comisiei și statelor membre să asigure cantitatea de gaz necesară producerii de îngrășăminte fără să afecteze continuitatea activităților agricole și, nu în ultimul rând, Comisiei Europene să diversifice sursele de substanțe necesare producției de fertilizatori, să ridice barierele tarifare pentru acestea și să identifice în UE noi zăcăminte de minerale necesare producerii de fertilizanți”, a solicitat europarlamentarul Carmen Avram.

    Reamintim că Uniunea Europeană vrea să cheltuiască 450 de milioane de euro pentru restabilirea disponibilității și accesibilității îngrășămintelor minerale. Nu vor lipsi ajutoarele publice pentru fermierii europeni și producătorii de îngrășăminte. Măsurile planificate pe termen scurt au inclus și o propunere destul de radicală din partea Comisiei Europene: vânzarea îngrășămintelor de către instituțiile publice la prețuri mai mici decât prețul de cumpărare de la producător.

    Comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Janusz Wojciechowski, a anunțat ieri, miercuri, 9 noiembrie, un plan de restabilire a disponibilității și accesibilității îngrășămintelor în UE. El a indicat acțiuni pe termen scurt și lung, subliniind că în urma războiului din Ucraina, fermierii europeni au resimțit puternic efectele economice ale agresiunii ruse.

    Pe larg despre acest subiect aici: S-a decis: Ajutor de până la 250.000 euro/fermă pentru îngrășăminte!


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri!

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații