• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Ordin MADR: Se măresc tarifele pentru crescătorii de animale

  Roxana Dobre -

  Tarife mai mari pentru crescătorii de animale care au de făcut analize la laboratoarele Agenţiei Naţionale pentru Zootehnie ”Prof. Dr. G. K. Constantinescu” (ANZ). Fermierii vor scoate din buzunar mai mulți bani dacă vor apela la o serie de servicii prestate de agenție, conform unui ordin publicat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

  Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a lansat miercuri – 22 iunie în dezbatere publică un Ordin pentru aprobarea cuantumului tarifelor încasate în urma serviciilor prestate de către Agenţia Naţională pentru Zootehnie ”Prof. Dr. G. K. Constantinescu”.

  Conform documentului citat la intrarea în vigoare a ordinului, vor fi aplicate noi tarife încasate în urma serviciilor prestate de către Agenţia Naţională pentru Zootehnie ”Prof. Dr. G. K. Constantinescu”, ca urmare a:

  a) cursurilor de formare profesională;
  b) vânzării agentului criogenic lichid;
  c) efectuării analizelor laptelui crud;
  d) efectuării testelor de biologie moleculară și a testelor de genotipizare a scrapiei.

  Cuantumuri plătite de fermieri pentru testele de boli din exploatații

  Fermierii vor achita noi tarife și pentru diversele teste care pot fi făcute la ANZ. Astfel, este vorba despre testele de biologie moleculară și a testele de genotipizare a scrapiei, astfel:

  a) 128 lei/probă, pentru testele de genotipizare scrapie, comparativ cu 96 lei/probă cât se aplică în prezent;
  b) 151 lei/probă, pentru testele de paternitate la bovine, comparativ cu 124 lei/probă cât se aplică în prezent;
  c) 180 lei/probă, pentru testele de paternitate la cabaline, comparativ cu 123 lei/probă cât se aplică în prezent;
  d) 112 lei/probă pentru testele de paternitate la ovine/caprine, comparativ cu 95,56 lei/probă cât se aplică în prezent.

  Mai mult, se propune un nou tarif pentru vânzarea unui litru de azot lichid în cuantum de 3,5 lei/litru, comparativ cu 2,80 lei/litru cât se aplică în prezent.

  Există însă un tarif pentru care fermierii vor plăti mai puțin, în cazul analizei fizico-chimice a probelor de lapte crud care va fi în cuantum de 1,5 lei/probă. În prezent, acești achită o sumă de 1,95 lei/probă, 1,50 lei/probă, pentru efectuarea analizei fizico-chimice a probelor de lapte crud și 0,45 lei/probă, pentru transportul probelor de lapte crud de la punctele de colectare ale asociațiilor de control oficial al producției de lapte la laboratorul regional de controlul calității laptelui al Agenției Naționale pentru Zootehnie „Prof. Dr. G. K. Constantinescu“.

  ”Sumele încasate se fac venit la bugetul de stat şi se virează în două zile lucrătoare de la încasarea acestora. La data intrării în vigoare a prezentului ordin, Ordinul ministrului agriculturii
  și dezvoltării rurale nr.529/2019 pentru aprobarea cuantumului tarifelor încasate în urma serviciilor prestate de către Agenţia Naţională pentru Zootehnie ”Prof. Dr. G. K. Constantinescu”, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.981 din data de 5 decembrie 2019, se abrogă”, mai menționează documentul. Acesta va fi în vigoare după ce va fi publicat în Monitorul Oficial, partea I.

  Ce sume vor plăti fermierii pentru cursurile prestate de ANZ

  În ordinul menționat se aprobă tariful pentru cursurile de formare profesională, astfel:

  a) curs de calificare profesională pentru operator însămânţări artificiale la animale în cuantum de 525 lei/cursant, comparativ cu 96 lei/cursant cât se aplică în prezent;
  b) curs de specializare pentru operator însămânţări artificiale și apicultor în cuantum de 171 lei/cursant, comparativ cu 169 lei/cursant cât se aplică în prezent;
  c) curs de calificare profesională pentru lucrător în creşterea animalelor în cuantum de 282 lei/cursant, comparativ cu 279 lei/cursant cât se aplică în prezent.


  Te-ar mai putea interesa

  Culturi distruse după ce stația antigrindină a primit interdicție să lanseze rachete Spania, obligată să elimine subvenția de 60 euro/ha pentru floarea-soarelui și rapiță Patru producători de pepeni s-au asociat cu un trader de legume-fructe pentru a vinde în supermarketuri

  Ultimele știri

  Fermierul Aurel Petruș a recoltat grâul ecologic. Rezultate și concluzii O femeie aflată la recoltat de cartofi a murit strivită de un utilaj agricol Fermierii din Olanda au blocat cu tractoarele accesul în marile supermarketuri