• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Criza de la MADR va afecta plățile fermierilor? Subvențiile care trebuie plătite urgent!

    Roxana Dobre -

    Situație complicată la Ministerul Agriculturii. După ce Adrian Chesnoiu a anunțat că renunță la funcția de ministru al Agriculturii, devine neclar cine își va asuma continuarea plăților către fermieri. Data de 30 iunie, la mai puțin de o săptămână distanță, marchează termenul limită pentru mai multe scheme așteptate de producătorii agricoli.

    Criza s-a instalat de ieri la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) se suprapune peste o perioadă extrem de importantă pentru plățile care urmează să fie efectuate pentru fermieri, atât pentru subvențiile restante, plățile Covid sau încheierea programului de ajutor de stat pentru microgranturi. Termenul până la care toate aceste măsuri trebuie aplicate este extrem de scurt, astfel că până la 30 iunie, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură trebuie să finalizeze plățile sau semnarea contractelor cum este cazul microgranturilor de 5.000 euro.

    Subvențiile sunt achitate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) dar banii sunt aprobați de Ministerul Agriculturii astfel că fermierii s-ar putea trezi în mijlocul unui blocaj privind virarea și asigurarea sumelor.

    Ce bani trebuie plătiți fermierilor până pe 30 iunie

    La 30 iunie APIA trebuie să încheie atât plata subvențiilor aferente anului 2021, cât și cea a ajutorului Covid, o schemă extrem de așteptată de crescătorii de bovine, de porcine și de păsări.

    Dacă în cazul subvențiilor pe anul trecut, șeful APIA a anunțat că banii au ajuns la majoritatea fermierilor, peste 99 la sută din cererile unice fiind deja autorizate la plată, pentru ajutorul Covid nu a fost anunțată începerea plăților. Acestea trebuie finalizate până joi, 30 iunie, adică APIA trebuie să achite banii în următoarele cinci zile, inclusiv ziua de astăzi, vineri 24 iunie.

    Reamintim că directorul general al APIA, Adrian Pintea, a anunțat într-un interviu care a fost difuzat luni, 20 iunie, în cadrul emisiunii AgroStrategia de TVR1, de la orele 10.00, că fermierii vor primi până la termenul limită de 30 iunie un cuantum total 126,83 de lei/cap de bovină.

    ”Bugetul pentru aceste ajutoare de stat este de peste 453 de milioane de lei. Am reușit să le finalizăm pentru că potrivit legii până în data de 30 iunie aceste forme de sprijin trebuie să fie plătite. Astfel că avem la bovine o alocare financiară de circa 170.250.000 lei, au fost depuse un număr foarte mare de cereri adică 93.267 de solicitări pentru care avem 1.3442.000 de capete pentru care s-a solicitat sprijin financiar. Astfel încât cuantumul stabilit pentru aceste cereri este de 126,83 de lei/cap de bovină”, a anunțat Adrian Pintea în exclusivitate pentru emisiunea AgroStrategia.

    În sectorul bovine, ajutorul de stat se acordă beneficiarilor, în scopul compensării pierderilor cauzate de pandemie în semestrul I al anului 2022, pentru minimum 3 capete bovine cu vârsta de minimum 16 luni la data de 31 ianuarie 2022, la care s-au putut adăuga și bovine cu vârsta de minimum 7 luni la data de 31 ianuarie 2022, în exploatație cu cod ANSVSA, înregistrate în RNE. Plata urmează să ajungă și la crescătorii de porci și sectorul avicol, pentru beneficiarii care au depus cereri.

    Semnarea microgranturilor de 5.000 euro trebuie încheiată până la 30 iunie

    O altă schemă importantă pentru fermieri, care se desfășoară prin MADR și APIA, este cea privind microgranturile de 5.000 euro. Fermierii au fost anunțați deja că trebuie să semneze contractele iar termenul pentru încheierea acestora este de doar 5 zile de la primirea acestora, pentru a nu pierde ajutorul de la stat, dar nu mai târziu de 30 iunie 2022.

    „Începând cu data de 22 iunie 2022, în cadrul aplicației electronice se transmit deciziile de aprobare a finanțării în cadrul măsurii ”Microgranturi în domeniul agroalimentar”, este anunțul pentru fermieri publicat miercuri – 22 iunie pe portalul de granturi IMM Recover, aplicație care a fost special dezvoltată pentru acest ajutor de stat și unde beneficiarii au putut depuse și cererile.

    După semnarea contractului și verificarea respectării condițiilor de eligibilitate, APIA Central efectuează plățile către beneficiari pe seama autorizării plății și încarcă în aplicația electronică ordinele de plată. Beneficiarul de ajutor de stat depune un raport de progres privind cheltuielile efectuate, însoțite de documentele justificative pentru efectuarea cheltuielilor, în platforma IMM Recover, în termen de 90 de zile de la data la care disponibilul a fost transferat în contul acestuia. Plata se poate face până cel târziu 31 decembrie 2023.

    Nedepunerea raportului de progres în termenul solicitat sau depunerea acestuia cu informații lipsă ori necompletarea acestuia cu informații/documente solicitate dă dreptul AM POC/MADR/APIA/APIA – CJ să inițieze demersurile legale pentru recuperarea sprijinului financiar acordat sub formă de microgrant.

    Toate plăţile din cadrul măsurii se efectuează numai prin transfer bancar nefiind permise retrageri din conturile de proiect și nici plăți în numerar ale cheltuielilor eligibile.

    Alte subvenții și programe în derulare pentru fermieri

    De stabilitatea din MADR depind însă și alte programe cum ar fi ajutorul pentru motorină, pe care fermierii îl așteaptă în conturi, plata de 200 euro/ha pentru cultura de cartof, care a fost aprobată de Guvern, plata de 1.200 euro/ha pentru cultivatorii de struguri, schemele de ajutor de stat pentru sectorul de creștere a animalelor sau Programul Național Apicol (PNA).

    În plus, în această perioadă MADR poartă dialoguri cu Comisia Europeană (CE) pentru viitoarele subvenții ale fermierilor și trimite răspunsuri la observațiile făcute de CE la Planul Național Strategic (PNS), documentul care conține regulile și schemele de plată care se vor aplica din 2023.

    Nu în ultimul rând, o altă miză extrem de importantă care depinde și de MADR este redeschiderea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), unde România vrea să introducă și irigațiile.

    Demisia ministrului Adrian Chesnoiu nu a apărut încă în Monitorul Oficial 

    Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a luat joi – 23 iunie decizia de a se retrage din funcția de ministru ca urmare a acuzațiilor ce i se aduc de către Direcția Națională Anticorupție. Acesta a subliniat ferm că nu a săvârșit nicio faptă de natură penală sau de corupție.

    Până la acest moment, actul de demisie nu a fost publicat în Monitorul Oficial, dar pe surse s-a anunțat că portofoliul de la Agricultură va fi preluat interimar de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

    Vă reamintim că în aceeași zi procurorul-șef DNA Crin Nicu Bologa a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Camerei Deputaților pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de o persoană, deputat în Parlamentul României, la data faptelor și în prezent având funcția de ministru, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
    – abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
    – instigare (sub forma participației improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite (patru infracțiuni)”, conform unui comunicat DNA.

    Procurorii susțin că, la intervenția directă a ministrului, în cazul unuia dintre candidați, membrii comisiei ar fi fost nevoiți să-l promoveze pe acesta în condițiile în care nu obținuse un punctaj corespunzător. Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcția de șef serviciu, obținând până în prezent venituri salariale în valoare de 33.782 lei.

    Ulterior, premierul Nicolae Ciucă a anunțat că a luat act de demisia ministrului Chesnoiu. 


    Te-ar mai putea interesa

    Când se seamănă semințele de roșii Subvenții APIA la ovine/caprine, reguli finale: Berbecii cu origine și adeverința de la asociații – eliminate! Subvenții APIA: Terenurile tăiate de la plata pe suprafață începând cu acest an

    Ultimele știri

    Cod galben de vânt în 15 județe. Rafalele pot atinge 90 km/h România – primul loc în UE anul trecut la suprafața cultivată cu porumb și floarea-soarelui Rezultate solide pentru Agricover în 2023 și peste 10.000 de fermieri în portofoliu