• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii cu ajutorul de Covid în conturi! Județe unde crescătorii au primit deja banii de la APIA!

    Roxana Dobre -

    Primii bani în conturile crescătorilor de bovine. Fermierii au început să confirme că sumele pentru ajutorul Covid la bovine, în cuantum de 126,83 de lei/cap, au început să intre în conturi. În plus, șeful APIA Mureș a anunțat că sumele au fost transferate către crescători iar de mâine în conturi se vor regăsi și banii pentru sectorul de creștere a porcului și pentru cel avicol.

    ”Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că a efectuat plățile aferente schemelor de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectoarele bovin, suin și avicol, pentru anul 2022, în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19, în conformitate cu Ordonanța de Urgență nr. 51/21.04.2022”, potrivit unui comunicat de presă al agenției de plăți.

    Conform APIA, suma totală autorizată la plată este de 321.999.557,95 lei, din care:
    – sectorul bovin – 170.113.260,54 lei pentru un număr de 92.097 beneficiari;
    – sectorul suin – 97.034.030,83 lei pentru un număr de 239 beneficiari;
    – sectorul avicol – 54.852.266,58 lei pentru un număr de 309 beneficiari.

    Cuantumurile stabilite pentru fiecare sector sunt următoarele:
    – bovine – 126,83 lei/cap de animal;
    – suine: pentru capacitatea de producție în condiții minime de bunăstare, echivalent UVM – 49,441 lei/UVM; pentru efectivele de suine, echivalent UVM -170,63 lei/UVM;
    – avicol – pentru efectivele de păsări și capacități de producție a stațiilor de incubație, echivalent UVM – 50,48 lei/UVM.

    Așa cum Agrointeligența-AGROINTEL.RO a anunțat de marți, 28 iunie, APIA a început să autorizeze la plată sumele pentru Ajutorul Covid la bovine care trebuie finalizat până la 30 iunie. Direct de la conducerea Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Central am primit asigurări că plățile sunt în grafic astfel că sumele se vor vedea în cont începând de astăzi.

    ”Astăzi (marți, 28 iunie – n.r.) lucrăm la ajutorul Covid pentru bovine. Deja avem confirmarea de la județe că banii sunt în conturile acestora astfel încât să efectueze plățile. Respectăm termenul de 30 iunie”, a transmis Adrian Pintea pentru fermieri.

    La o zi distanță primii crescători de animale au început să anunțe pe grupul ”Subvenții APIA” că au primit banii în conturi.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a făcut o centralizare a județelor unde fermierii au confirmat că banii sunt deja la dispoziția lor:

    -Mirela Firică: Da, Teleorman;

    -Alina Alupei: Astăzi au intrat la Suceava;

    -Alina Maria: Da, Iași;

    -Irmika Albert: Da, Covasna;

    -Annamaria Istvan: Da, Hunedoara;

    -Aurel Ungurean: Da, Buzău;

    -Teciu Doru: Da, Brașov;

    -Ion Goian: Da, Mureș;

    -Dan Firică: Da, Prahova.

    380,49 lei – suma minimă pe care o primesc fermierii

    Crescătorii de animale primesc în conturi minim 380,49 de lei, suma pentru cele 3 capete de animale, numărul minim eligibil pentru Ajutorul Covid. Conform șefului APIA Central cuantumul stabilit pe cap de animal a rămas cel anunțat în premieră în cadrul emisiunii AgroStrategia de TVR1, adică 126,83 de lei/cap de bovină. Conform șefului APIA, pentru ajutorul Covid la bovine au fost depuse 93.267 de solicitări cu 1.3442.000 de capete de animale la care s-a solicitat sprijin financiar.

    De asemenea, pentru celelalte două scheme, pentru suine au fost înregistrate 257 de cereri cu o alocare financiară de 167.649.000 lei  și 316 cereri pentru sectorul avicol cu 116.000.000 lei.

    Reamintim că în sectorul bovine, ajutorul de stat se acordă beneficiarilor, în scopul compensării pierderilor cauzate de pandemie în semestrul I al anului 2022, pentru minimum 3 capete bovine cu vârsta de minimum 16 luni la data de 31 ianuarie 2022, la care s-au putut adăuga și bovine cu vârsta de minimum 7 luni la data de 31 ianuarie 2022, în exploatație cu cod ANSVSA, înregistrate în RNE.

    Valoarea totală a ajutorului ce poate fi acordată pentru fiecare beneficiar nu depăşeşte echivalentul în lei a 290.000 euro, la cursul de schimb valutar stabilit de Banca Națională a României, valabil la data intrării în vigoare a Ordonanței de Urgență nr.51/2022, respectiv 4,9441 lei/euro.

    Nu se acordă plăţi ulterior datei de 30 iunie 2022, dacă se constată că acestea nu au putut fi efectuate dintr-o cauză imputabilă beneficiarului, respectiv nedeclararea unui cont valid la APIA.


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Când se plantează roșiile în grădină – calendar

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA