• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Spania, obligată să elimine subvenția de 60 euro/ha pentru floarea-soarelui și rapiță

    agrointeligenta.ro -

    După aproape douăzeci de ani și după ce ultimele două PAC au primit subvenții speciale la culturile de floarea soarelui și rapiță, Spania este acum obligată să taie acest sprijin.

    Luni 27, secretarul general al Agriculturii, Fernando Miranda, a informat organizațiile agricole despre ajustările cerute de Comisia Europeană la Planul Național Strategic conceput de Spania, printre care se remarcă această modificare, care are un impact direct asupra agriculturii din Castilla y. León, comunitate ce reprezintă cel mai mare producător atât de floarea soarelui, cât și de rapiță din Spania.

    ASAJA reamintește că, în actuala PAC, cultivarea floarea-soarelui, alături de alte semințe oleaginoase, este inclusă în acest pachet de culturi care sunt susceptibile de a primi ajutoare asociate culturilor proteaginoase, deși într-o măsură mai mică decât leguminoasele sau culturile proteaginoase. În plus, culturile de floarea soarelui și de rapiță au un plafon peste care nu se mai primește acest ajutor, pragul fiind de 50 de hectare.

    În actualul proces de negociere a noii PAC între Spania și UE în jurul materializării Planului Strategic Național, care pe scurt este compendiul de măsuri pentru atingerea obiectivelor PAC, oleaginoasele au trecut de la a fi o cultură pe care Nimeni nu a contestat-o că ar trebui inclusă în pachetul proteic, și chiar și limita de hectare menționată urma să fie eliminată, pentru a fi lăsată în afara acestor ajutoare cuplate.

    Bugetul de 45 de milioane de euro pe an va fi realocat

    Ca răspuns la acest eșec, planul Ministerului va fi repartizarea celor 45 de milioane de euro preconizate anual pentru ajutorul aferent acestei culturi în cadrul Ajutorului pentru Venit de bază pentru durabilitate în acele „regiuni de floarea-soarelui”. Pentru ASAJA, această propunere ar însemna diluarea acestor ajutoare, cu o creștere minimă pentru toți fermierii, indiferent dacă sunt sau nu cultivatori de floarea-soarelui. „Ceea ce propune Ministerul este un sistem pentru toți, care va lăsa cultivarea fără niciun stimulent real. Ceva nedrept și, de asemenea, periculos pentru că, din punct de vedere istoric, suntem deficitari în aceste producții”, subliniază președintele ASAJA de Castilla y León, Donaciano Dujo.

    ASAJA propune Ministerului să arbitreze și să ofere măsuri de sprijin direct pentru aceste culturi de floarea-soarelui și rapiță astfel încât banii să rămână în zonele tradiționale de cultură. Trebuie avut în vedere faptul că floarea-soarelui este una dintre puținele alternative la cereale în regiunile agricole cu agricultură complicată.

    Subvenția de 40 euro/ha urma să fie majorată la 60 euro/ha

    În ultimii ani, ajutorul cuplat pentru semințe oleaginoase (culturi de floarea-soarelui și rapiță) a fost în jur de 40 de euro la hectar, iar pentru noua PAC s-a propus o sumă de 60,00 euro/hectar, bani care nu este acum nu se vor mai putea da.

    În Castilla y León, suprafața de semințe oleaginoase a fost în jur de 250.000 de hectare în fiecare campanie, deși în acest an 2022 a crescut la 452.844, datorită ajustărilor permise de Bruxelles în fața piețelor epuizate de războiul din Ucraina.

    Plafoanele plătite fermierilor din Spania ca subvenții la culturile de floarea-soarelui și rapiță în perioada 2015-2021


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”