• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii, loviți din nou de secetă. Județele unde se fac comisii de evaluare a pierderilor la hectar

    Roxana Dobre -

    Fermierii ale căror culturi de primăvară au fost afectate de secetă se pot adresa Primăriilor de care aparțin până la data de 15 septembrie pentru constatarea pagubelor. Mai departe Primăriile întocmesc rapoarte operative care sunt înaintate către Inspectoratele pentru Situații de Urgență (ISU) și Direcțiile Agricole Județe (DAJ). În final, după ce documentele trec prin atâtea instituții, solicitarea se îndreaptă către Prefectură, cea care emite și ordin privind înființarea unei comisii privind constatarea pagubelor.

    Comisiile de constatare a pagubelor produse de secetă pot fi solicitate de fermierii din toate județele până la 15 septembrie pentru culturile de primăvară înființate în 2022. Producătorii agricoli au putut cere până la 15 iunie asistență și pentru culturile de toamnă iar în prezent Primăriile nu mai primesc solicitări pentru acestea, având în vedere că mare parte dinte ele au început să fie recoltate și nu mai pot face obiectul vreunei evaluări.

    Ce județe sunt lovite de secetă

    Din informațiile obținute de Agrointeligența-AGROINTEL.RO la nivelul mai multor județe Prefecturile au emis ordine privind constatarea stării de calamitate. Printre județele cele mai afectate se află Iași, Vrancea, Brăila, Neamț și Vaslui. Față de alți ani, seceta se manifestă și în zona Ardealului și nord-vestul și vestul țării, în județe precum Bihor, Timil sau Maramureș.

    În cazul județului Iași, prefectul a emis deja un ordin, 269/2022, prin care se înființează comisia de specialitate, formată din membrii DAJ, APIA și Primărie, de constatare și evaluare a pagubelor cauzate de seceta pedologică la culturile agricole.

    Secetă la grâu (foto: www. ziarulunirea.ro)

    Secetă cruntă în Vrancea 

    Neculai Pupăză – Consilier DAJ Vrancea a declarat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că județul este extrem de afectat de secetă iar în prezent reprezentanții DAJ primesc rapoarte operative pentru culturile de primăvară, după ce la 15 iunie a expirat termenul până la care fermierii puteau solicita constatările în teren pentru culturile de toamnă.

    ”Avem termen până la 15 septembrie pentru culturile de primăvară. Iar în cazul culturilor de toamnă termenul a fost de 15 mai. Dar s-a dat o derogare de la Minister și au spus să primim cereri până la 15 iunie. Acum nu mai este cazul să primim pentru toamnă pentru că unele culturi nici nu mai sunt în picioare, au fost recoltate. În momentul acesta la noi în județul Vrancea este secetă foarte mare și fermierii au început deja să facă înștiințări la Primării pentru culturile din primăvară. Noi primim la DAJ rapoarte operative de la Primării pentru a face ordin de Prefect ca să putem să mergem pe teren. Dar mai întâi acum vrem să terminăm culturile din toamnă, să finalizăm cu cererile, le centralizăm și tot parcursul”, a explicat acesta.

    Și în Neamț, DAJ s-a mobilizat să sprijine fermierii

    Directorul Direcției pentru Agricultură Neamț – Maricel Tălmăcel a menționat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că fermierii din județ depus în prezent cereri pentru constatarea secetei la culturile de primăvară. El a subliniat că deși termenul inițial pentru culturile de toamnă a fost 15 mai 2022, Ministerul Agriculturii a dat o derogare pentru prelungirea acestuia până la 15 iunie.

    ”Noi până la 15 iunie trebuia să avem constatările făcute. Această adresă (de la ministerul agriculturii n.r) trebuia trimisă la Prefectură și la noi cel puțin cu 2-3 săptămâni până la termenul limită. Acum rămân în vigoare cele pentru primăvară și până la 15 septembrie se fac constatări. Dar seceta aceasta este o șmecherie, că nici nu o asigură nimeni iar efectele trebuie să fie cu caracter de zonă, deci nu ici-colo, ca să se declare stare de calamitate și eventual să se dea despăgubiri. Noi respectăm ordinele, de la Prefectură ne-au solicitat să numim un reprezentant al DAJ și am trimis. La fel trebuie și de la APIA”, a spus Maricel Tălmăcel.

    Fermierii nu mai pot depune cereri pentru culturile de toamnă

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a intrat unui ordin emise de Direcția Agricolă Iași prin care Primăriile sunt informate că pentru culturile înființate în toamna anului 2021 termenul pentru depunerea înștiințărilor de către fermieri a fost 15 mai.

    ”Termenul pentru depunerea înștiințărilor, de 15 mai cât și termenul pentru transmiterea Raportului de sinteză către Instituția Prefectului, consiliul județean și Centrul Operativ pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Agriculturii (15 iunie inclusiv) sunt depășite. În consecință aceste culturi nu mai pot fi evaluate de către Comisia Județeană pentru Constatarea și evaluarea pagubelor la culturile agricole, asociate fenomenului meteorologic de secetă pedologică”, este răspunsul primit de primării.

    În cadrul aceluiași text fermierii sunt sfătuiți ca pentru eficiența activității de control și verificare să completeze înștiințări pe culturi și nu intercalate. ”După fiecare culturi să facă un total , cu suprafața declarată (să fie identică cu suprafața din Cererea de plată 2022 depusă la APIA). Subliniem că acest mod de lucru vă ajută și pe dumneavoastră la întocmirea raportului operativ și pe noi în activitatea de verificare. Raportul operativ semnat și scanat va fi transmis către ISU iar iar către DAJ va fi transmis raportul operativ în word), se mai precizează în documentul semnat de directorul executiv al DAJ Iași.

    Fermierii nu mai pot depune cereri pentru culturile de toamnă

    Ce trebuie să facă acum concret fermierii

    Pentru a-și justifica scăderile de producții la Agenția Fiscală fermierii trebuie să obțină procesul verbal de constatare a secetei, întocmit de comisie. Dacă mai multe zone sunt calamitate Guvernul poate declara și stare de calamitate în agricultură și se pot lua decizii ca fermierii să fie despăgubiți.

    Având în vedere însă că producătorii agricoli încă așteaptă banii pentru culturile de primăvară afectate de secetă în 2020, speranțele sunt mici ca alte sume să fie alocate.

    Pentru a avea documentele necesare privind efectele secetei în culturile lor, fermierii trebuie să meargă la Primăria de care aparțin și să o înștiințeze despre suprafața afectată de secetă.

    ”Primăria face un raport operativ pe care îl trimite la Situații de Urgență, la Prefectură și Direcția Agricolă iar apoi se dă prin ordin de prefect decizie de înființare a Comisiei. Colegii noștri merg pentru fiecare fermier care depune cerere dar obligația este a fermierului afectat să meargă la Primărie și să o înștiințeze.

    Deja au început să vină la noi rapoartele operative pentru culturile înființate în primăvară. Dacă vorbim de procente de calamitare avem undeva la 80-90 la sută dintre suprafețe. Dacă vorbim de hectare sincer până în momentul acesta, culturi de toamnă, culturi de primăvară, cred că sunt peste 30.000 de hectare”, a spus Neculai Pupăză – Consilier DAJ Vrancea a declarat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO. 


    Te-ar mai putea interesa

    APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie! La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc

    Ultimele știri

    Subvenții APIA 2025 – comunicat: Peste 90% fermieri autorizați la plata finală. Banii în conturi! Soluția eficientă pentru combaterea bolilor la cereale și rapiță Premierul Ciolacu: La Ministerul Agriculturii vor rămâne trei secretari de stat