• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prețul produselor de protecție a culturilor a explodat. Scumpiri la erbicide și fungicide

    Mircea Olteanu -

    Produsele de protecție a culturilor sunt cu 50% mai scumpe decât anul trecut, potrivit comercianților și producătorilor. În pofida acestui lucru, aproape că nu există nimic de cumpărat pe piață, iar situația ar putea dura până în 2023 – sau chiar mai departe, se arată într-o analiză publicată de agrarheute.com.

    Dacă este necesar, vă puteți descurca fără îngrășăminte, dar nu și fără produsele de protecție a culturilor, au indicat oamenii de știință.

    Erbicidele și fungicidele s-au scumpit considerabil

    În Germania, prețurile erbicidelor și fungicidelor – și, prin urmare, costurile suportate de fermieri – vor fi la niveluri record în 2022. Mai mult, nu există niciun semn de scădere a prețurilor aflate în ascensiune. Dimpotrivă: în medie, erbicidele din Germania au costat cu aproape 20% mai mult în aprilie 2022 decât în ​​anul precedent, iar fungicidele au fost cu aproape 10% mai scumpe.

    În același timp, prețurile, atât pentru erbicide, cât și pentru fungicide, în Germania au ajuns la un nou nivel record. În alte țări și pe piața mondială, însă, creșterea prețurilor a fost chiar mult mai accentuată – și probabil că situația va fi la fel și în Germania, în curând. În orice caz, piața produselor de protecție a culturilor nu este deosebit de transparentă în ceea ce privește prețurile și nici concurența nu este deosebit de puternică, piața fiind dominată de doar câteva companii.

    Multe substanțe active vin din China

    În plus, o mare parte din materiile prime și produsele finite de protecție a culturilor provin din China, unde lanțurile de producție, cât și de aprovizionare, sunt întrerupte și perturbate de blocaje nesfârșite, ce sunt distructive pentru piața mondială și clienții din Europa și SUA. Cu alte cuvinte, aproape că nu ne putem aștepta la nicio îmbunătățire a situației tensionate a aprovizionării până în 2023. Ne confruntăm cu o furtună perfectă, susțin analiștii.

    Combaterea buruienilor întâmpină probleme

    În SUA, fermierii și-au redus deja în mod semnificativ gradul de utilizare a erbicidelor obișnuite. Înlocuitorii disponibili pentru produsele populare de protecție a culturilor sunt adesea la mare căutare, iar programele de cultivare au fost, de asemenea, modificate, deoarece lipsa continuă de substanțe chimice agricole (îngrășăminte și pentru protecția culturilor) amenință culturile.

    Cu toate acestea, aplicarea unor cantități semnificativ mai mici de erbicide și utilizarea fungicidelor mai puțin eficiente crește riscul ca buruienile și bolile să aibă un impact grav asupra randamentului culturilor într-un moment în care sunt probleme serioase cu aprovizionarea cu cereale în întreaga lume. Analizele majorilor comercianți, producători și fermieri arată că deficitele perturbă strategiile de producție ale fermierilor americani și sporesc costurile de producție în mod semnificativ, a indicat agenția de presă Reuters.

    Problemele de aprovizionare reduc capacitatea fermierilor de a combate buruienile, care au dezvoltat rezistență la glifosat, ingredientul principal din Roundup, erbicidul cel mai des folosit până în prezent.

    Prețurile la glifosat și glufosinat, un alt erbicid cheie vândut sub marca Liberty, au crescut cu peste 50% față de anul anterior, au indicat o serie de comercianți, citați de jurnaliștii de la Reuters.

    Producătorii profită de situație?

    Pe fondul creșterii prețurilor, Departamentul Agriculturii din SUA (USDA) a anunțat că fermierii sunt îngrijorați de faptul că producătorii cresc prețurile la substanțele chimice, semințe și îngrășăminte pentru a-și rotunji profiturile, și nu doar ca urmare evoluției cererii și ofertei. Prin urmare, USDA a inițiat o investigație ce vizează un posibil comportament anticoncurențial al unor companii din acest sector.

    Pe de altă parte, producătorii susțin că problemele actuale sunt cauzate de pandemie (în special în China), întârzieri în sectorul transporturilor, deficit de forță de muncă și condiții meteo extreme. Îngrășămintele și semințele sunt, de asemenea, rare la nivel mondial. Alte dificultăți apar deoarece compania germană BASF, care vinde și glufosinat în SUA, a anunțat că situația nu se va îmbunătăți semnificativ nici anul următor.

    „Va dura mai mult timp decât credeau clienții noștri, fermierii și comercianții”, a declarat Scott Kay, vicepreședinte BASF pentru SUA, citat de Reuters.

    Prețurile glifosatului au atins recent nivelul de 50-60 dolari pe galon, în creștere de la mai puțin de 20 dolari pe galon la mijlocul anului 2021, au indicat comercianții.

    La îngrășăminte se poate renunța uneori, dar la protecția culturilor, nu

    Mark Welch, economist agricol la Universitatea Texas A&M, afirmă că aceste costuri ridicate îi determină pe unii fermieri să reducă utilizarea îngrășămintelor și produselor de protecție a culturilor, în funcție de situație. Economistul mai afirmă că prețurile cerealelor sunt încă suficient de ridicate încât, pe terenuri foarte productive, este logic să folosești în continuare îngrășăminte și produse de protecție a culturilor scumpe pentru a avea un randament bun. În zonele mai puțin productive însă, costurile ridicate sunt mai greu de justificat.

    Mark Loux, cercetător la Universitatea de Stat din Ohio, susține că fermierii trebuie să țină sub control buruienile care altfel ar avea un impact major asupra culturilor lor. Omul de știință consideră că fermierii au mai multă libertate atunci când vine vorba de reducerea utilizării îngrășămintelor. „Puteți să pierdeți sau nu un anumit randament, în funcție de ceea ce oferă solul. Dar odată ce scădeți sub un anumit nivel de control al buruienilor, pierderile vor fi destul de evidente”, afirmă el.

    Rodrigo Werle, consultant agricol la Universitatea din Wisconsin-Madison, susține că lipsa erbicidelor cu spectru larg pe bază de glifosat și glufosinat îi obligă pe fermierii din SUA să caute alte modalități. Unii încearcă să distrugă buruienile cu mijloace mecanice, ceea ce ar putea reduce cantitatea de erbicid pe care trebuie să o aplice, sau folosesc alte substanțe chimice.

    Consultantul agricol a mai spus că fermierii trebuie să identifice cu exactitate ce buruieni cresc pe câmpurile lor, astfel încât să poată alege combinația de erbicide adecvată, la fel cum ar fi făcut-o înainte ca plantele modificate genetic (în SUA) să ușureze combaterea buruienilor .


    Te-ar mai putea interesa

    Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”