• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierul Aurel Petruș a recoltat grâul ecologic. Rezultate și concluzii

    Adrian Radu -

    Recoltatul este cel mai așteptat moment al unui an agricol. Atunci se vede dacă toate eforturile făcute pentru a duce cultura la bun sfârșit au dat roade. Aurel Petruș, omul care s-a dedicat total agriculturii ecologice, și-a chemat partenerii de încredere de la RWA, dar și pe alți fermieri, să vadă rezultatele recoltatului la grâu.

    Agricultura ecologică se apropie, din punct de vedere al rezultatelor de producție, de cea convențională. Este concluzia pe care o arată an de an Aurel Petruș, președintele Cooperativei Agricole Biocoop, din comuna Ștefan cel Mare, județul Călărași. Și anul acesta, omul care a plecat pe drumul bio în urmă cu mai bine de 20 de ani i-a avut alături pe cei de la RWA Raiffeisen România, prin divizia Biohelp International.

    Aurel Petruș a explicat tehnologia folosită pe solele care au beneficiat de irigații. „S-au aplicat îngrășăminte ecologice, 500 kg Biofer / ha, ca pe solele neirigate. În plus, s-au aplicat două irigări cu o normă de 500 mc / ha, care întotdeauna fac diferența. Și vorbim despre o diferență undeva, prognozată de mine undeva la 1.000-1.500 kg în plus față de tehnologia de cultură la neirigat”, a explicat Aurel Petruș.

    Seceta a afectat serios și ferma lui Aurel Petruș, media totală fiind influențată de lipsa precipitațiilor pe parcelele care nu au beneficiat de irigații. „Această medie să nu uităm că este atinsă într-un sistem ecologic, în care trebuie să gândim total altfel tehnologia, trebuie să plecăm din start cu ideea că nu avem soluții chimice, cu care să combatem bolile și dăunătorii. Din acest motiv, probabil că trebuie să ne gândim mai bine la partea tehnică, la agrotehnică, la rotația culturilor și la partea de prevenție, nu neapărat la partea de tratare”, a completat Mădălin Prințipu, reprezentant Biohelp.

    La cultura grâului, buruienile reprezintă an de an o provocare. Provocare depășită cu succes prin utilizarea unor unelte specifice, precum sapa rotativă și țesala de buruieni. Fermierii prezenți la ferma din Ștefan cel Mare au putut vedea lanurile de grâu curate. Pentru a păstra apa în sol, la cooperativa Biocoop s-au folosit grapele cu colți reglabili și cele cu colți elastici.

    Printre cei prezenți în ferma Biocoop la recoltarea grâului s-a aflat și cercetătorul Ion Toncea de la INCD Fundulea, specializat de ani buni pe culturile ecologice. Acesta le-a oferit câteva sfaturi celor ce doresc să se axeze pe bio. „În agricultura ecologică nu se pot da soluții general valabile. Soluția este a solei respective, acolo trebuie s-o decizi, pe fiecare solă este altă tehnologie. La cultura de câmp, elementul tehnologic numărul 1 este rotația și rotația aceasta trebuie să fie de minimum 4 ani, iar în această rotație trebuie să avem între 15-25% plante leguminoase. Reprezintă una din pârghiile de obținere a unor recolte mari, sigure și stabile la culturile care urmează, în special culturile de toamnă, că după leguminoase asta punem”, a declarat Ion Toncea.

    Recoltatul grâului ecologic a decurs bine, rezultatele au fost analizate de către cei prezenți, iar concluzia a fost trasă de fermierul-gazdă. „Scopul nostru este să arătăm că se poate, atât timp cât nivelul de fertilitate este mai mare sau încercăm să-l aducem la nivelul celor din convențional, nu văd de ce nu s-ar obține producții mai mari. Lucrurile merg, sunt funcționale și trendul de agricultură ecologică a depășit stadiul de nișă și deja este o componentă care câștigă teren în fiecare an”, a încheiat Aurel Petruș.


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd