Delia radicum și Tuta absoluta, 2 dăunători problemă combătuți eficient cu insecticidele FMC
Adrian Radu -În ultimii ani, legumicultorii români se confruntă cu din ce în ce mai multe probleme: bolile sunt din ce în ce mai greu de controlat și dăunătorii devin tot mai agresivi sau apar dăunători noi. Totodată, multe substanțe active se retrag de pe piață, schimbările climatice provoacă destule neajunsuri, iar soluțiile pentru a avea recolte sănătoase și calitative sunt din ce în ce mai puține.
Musca verzei (delia radicum) este unul dintre principalii dăunători ai cruciferelor, în special al verzei și conopidei, care dă mari bătai de cap legumicultorilor. În țara noastră, acest dăunător are 2-3 generații: copulația are loc la 7-8 zile de la apariția adulților, femelele depunând apoi ouă în zona coletului sau pe rădăcini. După eclozare, larvele pătrund în rădăcini, unde distrug în totalitate țesuturile, producând cele mai mari pagube la plantele tinere, imediat după transplantare.
În urmă cu 4 ani, fermierul Robert Cosmin Dragu, din Albești, județul Dolj, era pe cale să renunțe la cultura de varză, în urma atacului de Delia radicum (musca verzei), dar a apelat la specialiștii companiei FMC și a aplicat cu succes insecticidul Verimark®, iar de atunci acest produs nu lipsește din schema de tratament la culturile de vărzoase:
”Avem probleme atât de mari pe ce înseamnă conopidă și varză cu delia radicum în primăvară, încât avem nevoie de primul tratament în repicat. Apoi, venim cu un tratament cu Verimark® la tăviță / alveolă la plantare și, ulterior, în vegetație, când câmpul pur și simplu este alb de fluturi, folosim insecticidele Coragen® sau Benevia®”, a declarat legumicultorul doljean.
Insecticidele Benevia® (aplicare foliară) și Verimark® (aplicare la sol) conțin substanța activă cyantraniliprole (cyazypyr®), cu un mod de acțiune diferit față de alte insecticide, fiind astfel partenerul ideal în programele de combatere integrată. Cele două insecticide asigură un control eficient al dăunătorilor în toate stadiile de dezvoltare, sunt prietenoase cu mediul înconjurător și cu entomofauna utilă (polenizatori, paraziți și prădători naturali ai dăunătorilor). Cu substanța activă Cyazypyr®, cultura este protejată încă de la începutul perioadei de vegetaţie şi creează oportunitatea unor producţii mai bune cantitativ și calitativ.
Un alt dăunator cu care fermierul din Albești a avut probleme este tuta absoluta sau molia minieră a tomatelor, un dăunător care creează pagube însemnate în cultura de tomate, afectând practic toate organele de dezvoltare a culturii. Pentru combaterea dăunătorului Tutei absoluta, Robert Cosmin Dragu a folosit insecticidul Coragen® în două tratemente: ”În cultura mea, vă garantez că nu găsiți o frunză afectată de tuta absoluta la ora actuală. În cazul în care atacul se produce, două săptămâni dacă nu ești atent, nu mai ai ce duce la piață. Pur și simplu, îți retează toată cultura”, a completat fermierul.
Insecticidul Coragen® este un produs sistemic, translaminar, cu un spectru foarte larg de combatere, alături de tuta absoluta, acesta asigura controlul și altor dăunători dificili precum: gândacul din Colorado – Leptinotarsa decemlineata, viermele merelor – Cydia pomonella, omida marmorată a merelor – Phyllonorychter blancardella, minierul circular al merelor – Leucoptera scitella, viermele prunelor – Cydia funebrana, omida fructificațiilor – Helicoverpa armigera, sfredelitorul porumbului – Ostrinia nubilalis, molia pieliței fructelor – Adoxophyes orana și molia viței de vie – Lobesia botrana. Insecticidul Coragen® este omologat pentru culturile de legume (tomate, morcovi, țelină, conopidă, broccoli, varză, vinete), pomi fructiferi (măr, păr, prun, cais, piersic, nectarin), viță de vie, cartof și porumb.
Deși inițial a fost ușor reținut în a folosi aceste insecticide, domnul Dragu s-a convins că doar utilizând produse pentru protecția plantelor eficiente și de calitate, poate fi eficient și competitiv cu producția sa de legume: ”De când folosesc insecticidele FMC, rezultatele se văd. Automat, am culturi mai sănătoase, calitatea și producția au crescut”, a declarat Robert Cosmin Dragu.
Mai multe detalii despre insecticidele FMC cât și alte produse pentru protecția și nutriția plantelor din portofoliul FMC, puteți găsi pe site-ul companiei, www.fmcagro.ro. Tot aici găsiti și datele de contact ale tuturor reprezentanților de vânzări ai FMC, gata să vă ajute cu răspunsuri la toate întrebările pe care le aveți.