• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ajutoare de secetă 2022. Petre Dea: ”Acolo unde este cazul, fermierii vor primi despăgubiri!”

    Roxana Dobre -

    Despăgubiri pentru fermierii afectați de secetă în 2022. Petre Daea, ministrul Agriculturii, a declarat că pierderile provocate culturilor de seceta severă sunt majore. Conform ministrului, fenomenul este deja ireversibil și ploile, chiar dacă ar veni, nu mai pot salva nimic. .

    ”Din ce am putut constata și din datele primite, as spune că județul Vrancea este cel mai afectat, dar o situație delicată este și în partea de nord a județului Galați. Pentru toate zonele afectate sunt constituite comisii din prefecturi care constată, la fața locului, gradul de afectare pentru fiecare cultură în parte. Acolo unde este cazul, fermierii vor primi despăgubiri”, a afirmat Petre Daea, la Realitatea Plus, duminică, 12 iulie.

    Acesta a completat că pentru zonele unde irigațiile funcționează, culturile sunt normale iar producțiile se anunță bune. ”Am constatat cu satisfacție că acolo unde sistemele de irigații funcționează și apa ajunge la rădăcina plantelor, lucrurile stau bine și vegetatia este normală, iar producțiile se anunță bune. În schimb, acolo unde a lipsit apa, avem situații unde planta a trecut de intervalul de ofilire, iar aici nu se mai poate face nimic, indiferent ce i-ai da sau dacă vin ploi suficiente”, a mai precizat Daea, în direct la Realitatea Plus.

    Ministerul Agriculturii a mai alocat bani pentru despăgubiri pentru seceta înregistrată în 2019, la culturile de toamnă. Fermierii au primit circa 850 de milioane de lei . Statul a rămas însă ”restant” cu plățile pentru culturile din primăvara lui 2020, când pentru fermieri trebuia să se aloce circa 1 miliard de lei. Cuantumurile pe hectar stabilite pentru culturile de toamnă au fost următoarele:

    -Grâu: 925 lei/ha
    -Secară: 925 lei/ha
    -Triticale: 805 lei/ha
    -Orz: 912 lei/ha
    -Orzoaică: 951 lei/ha
    -Ovăz: 772 lei/ha
    -Rapiță: 1002 lei/ha

    Reamintim că ministrul agriculturii a făcut un tur al județelor afectate de secetă și a stat de vorbă cu fermierii. Despre acest subiect aici: Ministrul Petre Daea a organizat întâlniri de urgență cu fermierii afectați de secetă

    Anterior, Ministerul Agriculturii a prelungit termenele de depunere de către utilizatorii de terenuri cu destinație agricolă înscriși în evidențele APIA, a înștiințărilor scrise care stau la baza înființării Comisiilor de constatare și evaluare a pagubelor la nivelul culturilor agricole, precum și a măsurilor și acțiunilor subsecvente și a termenelor stabilite pentru acestea.

    Astfel:

    -Pentru culturile din anul 2022 depunerea înștiințărilor scrise, de către utilizatorii de terenuri cu destinație agricolă înscriși în evidențele Agenției de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură, ale căror suprafețe cu culturi agricole au fost afectate foarte grav, se poate realiza până cel târziu la data de 1 august 2022 inclusiv, pentru culturile agricole înființate în toamna anului 2021 și până cel târziu la data de 15 noiembrie 2022 inclusiv, pentru celelalte culturi agricole;

    – Procesele verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole se întocmesc până cel târziu la data de 15 august 2022 inclusiv, pentru culturile agricole înființate în toamna anului 2021 și până cel târziu la data de 30 noiembrie 2022 inclusiv, pentru celelalte culturi agricole;

    – Rapoartele de sinteză se întocmesc până cel târziu la data de 30 august 2022 inclusiv, pentru culturile înființate în toamna anului 2021 și până cel târziu la data de 15 decembrie 2022 inclusiv, pentru celelalte culturi agricole.


    Te-ar mai putea interesa

    Una dintre cele mai cunoscute fabrici de lapte din România este scoasă la vânzare! Plânsul viței de vie. De ce ”plânge” via primăvara MADR lansează programul „Un tractor pe fermă” pentru fermierii până în 400 de hectare

    Ultimele știri

    Plantele beau, nu mănâncă! Baza agriculturii: Solul! Cum îl facem optim pentru culturile noastre acum, în primăvară, cu cheltuieli minime? S-a publicat Ghidul pentru achiziția de utilaje agricole cu fonduri europene!