Noi granturi aprobate de Guvern în valoare totală de 450 de milioane de euro
Roxana Dobre -Noi granturi aprobate de către Guvern pentru sprijinirea industriei alimentare și nu numai. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Executivul va dispune suma de 150 de milioane de euro ”pentru dezvoltarea capacităților în industria alimentară”.
”Cea de-a treia ordonanță de urgență, care, de asemenea, este importantă, în valoare de 450 de milioane de euro – 150 de milioane sunt bani destinați pentru granturi în vederea dezvoltării capacității de producție, pentru producerea de materii prime folosite în dezvoltarea infrastructurii, alte 150 de milioane de euro sunt destinate pentru dezvoltarea capacităților în industria alimentară, 100 de milioane de euro, tot în această ordonanță, sunt bani prin care acoperim cheltuielile care au fost făcute de la bugetul de stat în sprijinul refugiaților din Ucraina și 50 de milioane de euro sunt bani destinați unui proiect-pilot, care vor veni să sprijine, să acopere din cheltuielile care se fac cu nou-născuții. Ca atare, iată, trei documente, trei acte normative foarte, foarte importante pe care am dorit să le elaborăm și să le adoptăm până la sfârșitul acestei săptămâni”, a spus premierul vineri – 15 iulie la începutul ședinței de Guvern.
Reamintim că afacerile agricole și alimentare românești, organizate ca microîntreprinderi, firme mici și mijlocii (IMM), PFA, întreprinderi individuale și alte forme juridice, au putut obține granturi de capital de lucru de câte 5.000-120.000 euro printr-o nouă schemă de finanțare din fonduri europene, inițiată de stat, printr-un proiect de ordonanță de urgență.
Schema s-a derulat prin Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Un buget de 250 de milioane de euro a fost alocat pentru granturi de capital de lucru cu valori de câte 5.000-120.000 de euro fiecare.
Valoarea sprijinului din fonduri externe nerambursabile pentru capital de lucru s-a stabilit astfel:
- pentru IMM-urile cu cifra de afaceri aferentă anului 2019 cuprinsă între 5.000 și 13.500 euro, valoarea grantului este de 5.000 euro;
- pentru IMM-urile cu cifra de afaceri aferentă anului 2019 mai mare de 13.501 euro, valoarea grantului poate fi de până la 15% din cifra de afaceri și nu poate depăși suma 120.000 euro.
- Pentru IMM-urile cu cifra de afaceri cu echivalentul în euro de peste 1 milion de euro, valoarea maximă a ajutorului va fi de 120.000 euro.
Valoarea granturilor pentru capital de lucru nu include cofinanțarea beneficiarilor de ajutor de stat la constituirea capitalului de lucru, în procent de minimum 15% din valoarea grantului solicitat.
Fermierii careu au aplicat pentru măsura 2 din cadrul schemei de ajutoare de stat pentru sectorul agro-alimentar nu vor putea să primească primele granturi de câte 5.000-120.000 de euro înainte de începutul lunii august 2022, când este așteptată prima rectificare bugetară a anului.
Până atunci aplicanții care au semnat contracte de finanțare vor mai fi verificați de agențiile IMM, a declarat, marți – 12 iulie ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Daniel Cadariu, chestionat de StartupCafe.ro.
„În momentul de față, noi ne-am încadrat în obligații în sensul în care am încheiat, până la data de 30 iunie, contractele de finanțare. Se știe, acest program diferă față de celelalte programe ca mod de implementare. Fiind timp limitat până la 30 iunie pentru a prinde cadrul temporar COVID, întâi am încheiat contractele iar verificările vor fi ulterior. Așteptăm un răspuns de la colegii de la STS pentru a ne permite accesul în platformă pentru a începe verificările. Oricum ar fi, noi în momentul de față nu avem banii alocați. Se va întâmpla acest lucru în momentul rectificării” – a declarat, Cadariu, conform sursei citate.
Rectificarea bugetară s-a anunțat pentru începutul lunii august, potrivit acestuia.