• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Aproximativ 300.000 ha de porumb și 200.000 ha de floarea-soarelui sunt distruse de secetă în Ungaria

    Mircea Olteanu -

    Secetă în Ungaria. Aproximativ 300.000 de hectare de porumb și 200.000 de hectare de floarea-soarelui au fost distruse de seceta severă care a cuprins unele regiuni din Ungaria, astfel că în ​​aceste zone nimic nu se poate recolta.

    Valul de secetă, care nu s-a mai văzut de mult timp, distruge o parte importantă din recoltă într-un an în care prețurile sunt mari, ceea ce înseamnă că fermierii vor pierde anul acesta venituri substanțiale. Doar în cazul celor două culturi menționate, pierderile se ridică la aproximativ 400 de miliarde de forinți (970 de milioane de euro), relatează portalul portfolio.hu.

    Situația este agravată de faptul că nu doar cantitatea, ci și calitatea recoltei nu este bună, din cauza lipsei precipitațiilor.

    În timp ce în zona de vest a Ungariei (Transdabunia), recolta este medie și chiar bună în multe locuri, partea de est (Marea Câmpie Ungară) este afectată de o secetă severă.

    Rezultatele agricole nu sunt așadar strălucitoare la nivel național, deși, în cazul anumitor culturi, fermierii s-au gândit să aloce o suprafață mai mare decât înainte. De exemplu, suprafața însămânțată cu orz a crescut cu aproximativ 30 la sută față de anul precedent, dar randamentul total este cu 10 la sută mai mic decât anul trecut.

    În cazul grâului, se estimează că recolta va fi semnificativ mai mică, însă procesul de recoltare a fost finalizat doar pe aproximativ 31-32 la sută din suprafața totală însămânțată, ceea ce înseamnă că momentan doar se pot face estimări privind pierderile.

    ”Orzul a fost recoltat, aici se pot da datele finale. Media națională este de 4,5 tone la hectar, ceea ce rezultă din faptul că în Transdanubia s-au recoltat medii de 5 tone la hectar și de 2-3 tone la hectar în Câmpia Mare Ungară”, a declarat Tamás Petőházi, președintele Asociației Naționale a Cultivatorilor de Cereale (GOSZ), citat de Portfolio.

    ”În cazul grâului, recoltarea este încă în plină desfășurare, până acum se poate estima un randament mediu național cuprins între 3,5 și 4 tone. În Transdanubia, recolta de grâu este încă la început, până acum este greu de dat cifre, dar în Câmpia Mare, producția la hectar este între 2 și 4 tone”, a completat Petőházi.

    Aceste cifre sunt considerate extrem de slabe, media națională în ultimii ani fiind între 4,5 și 5 tone la hectar la grâu.

    Acolo unde s-au recoltat 2-3 tone la hectar, fermierii vor suferi pierderi serioase. Însă, chiar și în jur de 4 tone nu sunt suficiente pentru a genera profit din cauza costurilor ridicate de producție.

    Se estimează exporturi mai mici

    Potrivit lui Tamás Petőházi, în cazul cerealelor păioase, exporturile vor fi semnificativ mai mici anul acesta decât înainte. În timp ce Ungaria exportă în medie aproximativ 2,5 milioane de tone de cereale păioase pe an, după recolta din acest an, această cantitate nu va depăși 1 milion de tone.

    În cazul culturilor ce se vor recolta la toamnă, situația este și ea extrem de proastă, principalul motiv fiind seceta record din Marea Câmpie Ungară. Până acum au fost contabilizate circa 300.000 de hectare de porumb, unde culturile s-au uscat atât de mult încât fermierii nu se pot aștepta la vreo recoltă apreciabilă. Se estimează că producția de porumb va fi cu 2,1-2,4 milioane de tone mai redusă decât sperau fermierii.

    În cazul florii-soarelui, suprafața afectată de secetă ridică la 200.000 de hectare. Pe baza mediei de aproximativ 3 tone/hectar din ultimii ani, se estimează că producția va fi mai mică cu aproximativ 600.000 de tone de floarea-soarelui.

    În plus, Tamás Petőházi a avertizat că seceta va continua, așa că bilanțul final al secetei ar putea fi chiar mai grav, iar pierderile vor putea fi calculate abia după recoltare.

    Nici calitatea nu este prea bună

    Situația este agravată de faptul că nici măcar culturile care merită recoltate nu sunt de calitatea așteptată, iar acest lucru este deja vizibil clar în cazul cerealelor, precum orzul și grâul.

    ”Nu numai că cantitatea este extrem de redusă, dar și calitatea produselor este foarte slabă”, a afirmat Zsófia Pótsa, Secretarul General al Asociației Procesatorilor de Cereale, Producătorilor și Comercianților de Nutrețuri din Ungaria.


    Te-ar mai putea interesa

    Plânsul viței de vie. De ce ”plânge” via primăvara Preț carne 2024. Cât costă un kilogram de carne de porc cumpărată de la un mic fermier MADR lansează programul „Un tractor pe fermă” pentru fermierii până în 400 de hectare

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte