• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii din Bulgaria vor să blocheze granița din cauza importurilor din Ucraina

    Mircea Olteanu -

    Fermierii bulgari sunt nemulțumiți de situația creată de importul masiv de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina. Producătorii agricoli cer ca transporturile să fie verificate dacă nu prezintă un risc pentru exploatațiile și consumatorii bulgari.

    Asociația Națională a Producătorilor de Cereale (NAZ) din Bulgaria este pregătită să blocheze granița de nord, spre România, dacă importurilor din Ucraina nu sunt supuse controlul fitosanitar, a declarat Kostadin Kostadinov, președintele asociației, citat de portalul agri.bg.

    Decizia Comisiei Europene de a permite importul de cereale, semințe oleaginoase și culturi tehnice din Ucraina în UE fără controlul fitosanitar obligatoriu îi nemulțumește pe fermierii bulgari. Măsura a dus la un import masiv de grâu, orz și floarea-soarelui în Bulgaria, la prețuri mult mai mici, ceea ce a exacerbat situația delicată din sector.

    „Importurile din Ucraina sunt mult mai mari. Ne ocupăm de Planuri Strategice și de toate prostiile alea, că dușmanii plantelor și rozătoarele ar trebui să moară zâmbind, folosiți preparate blânde aprobate de UE. Totodată, vorbim de importuri nereglementate de preparate din Turcia, iar importul din Ucraina este același. Absolut la fel”, a afirmat Kostadinov.

    Reprezentantul producătorilor bulgari de cereale a subliniat că „Ucraina este o țară terță, nu o țară europeană. Aceste cereale intră pe piața europeană și pun în pericol sănătatea consumatorilor din UE. (…) În acest moment, lucrăm într-o asemenea situație de apatridie, de lipsă de control”.

    În cadrul Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul de la Sofia, ministrul demis al Agriculturii, Ivan Ivanov, a comentat și el subiectul, afirmând că: „Verificările și documentația la import sunt efectuate de agenția vamală, întrucât este un import dintr-o țară terță, toate informațiile despre volumele și cantitățile care intră sunt la acestea”.

    Boli noi sud de Dunăre

    Potrivit lui Kostadinov, nimeni nu s-a deranjat să efectueze controlul fitosanitar al semințelor de floarea-soarelui provenite din Ucraina care intră în Bulgaria, iar producătorii vorbesc deja despre boli care nu au fost prezente până acum în țara de la sud de Dunăre.

    „Bolile sunt importate acum cu semințele, pentru că sunt turnate în vase bulgărești, supraîncărcate, lăsate sau procesate acolo unde va veni mâine floarea-soarelui bulgărească, dacă chiar o cumpără, din cauza importurilor mai ieftine”, susține reprezentantul producătorilor de cereale.

    „Camioanele sunt încărcate separat, conduse la fabricile de furaje, unde sunt procesate și merg direct în furaje. Controlează cineva asta? De acolo, hrana merge direct la animale. Și atunci, dacă se întâmplă ceva, cine va fi de vină? Producătorii de cereale bulgari care au dat astfel de cereale”, a afirmat categoric Kostadinov.

    Fermierii sunt nemulțumiți în principal din cauza presiunii pe piață, care este exercitată chiar de comercianții locali.

    „Au văzut o curte fără câine și au decis să facă niște bani rapid. Ar trebui să existe control de stat. De unde știm ce conduc ei dacă nu verificăm aceste camioane – cereale, droguri? Ministrul nu poate spune: «CE ne-a spus să nu le verificăm». Polonia a rezistat! Și România!”, a adăugat președintele NAZ.

    Potrivit acestuia, importul de cereale este un mare motiv de îngrijorare pentru fermieri.

    „Dacă până acum am avut toleranță, este deja aproape zero și merge în altă direcție. În momentul de față, toți cei din Ministerul Sănătății s-au speriat și se asigură că nu-i pomenești deloc și că nu sunt de vină. Dacă este necesar, vom lua lucrurile în propriile mâini și vom bloca granița de nord. De asemenea, am sesizat Parlamentul European (PE) și europarlamentarii noștri, care vor ridica și ei problema. Față de toate acestea, Green Deal ar trebui să fie acum la gunoi. Te strâng de gât și te fac să alergi, asta e Europa în acest moment”, susține categoric Kostadinov.

    În paralel cu toate acestea, potrivit lui Kostadinov, ucrainenii protestează împotriva exporturilor de cereale.

    „Sunt îngrijorat doar că se va dovedi că Ucraina nu va avea ce mânca iarna și atunci va trebui să le dăm din nou cereale. Dar atunci nu vom mai fi acolo, pentru că în această situație, cu prețurile mari și cu această inflație, mulți dintre noi nu vom mai fi producători”, a conchis Kostadinov.


    Te-ar mai putea interesa

    O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”