• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Măsura prezentată de Petre Daea în Guvern pentru a scăpa România de secetă

    Roxana Dobre -

    Situația creată de seceta din România a fost discutată în ședința de Guvern. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a luat cuvântul și a prezentat măsurile care se impun pentru ca țara noastră să nu mai fie afectată de fenomenul lipsei precipitațiilor.

    Șeful de la Agricultură, Petre Daea, a participat astăzi, miercuri – 13 iulie, la prima ședință a Executivului de când a preluat din nou portofoliul MADR, ocazie în care a transmis premierului Nicolae Ciucă decizia sa de a mări capacitatea de irigare în unele zone din țară prin suplimentarea unor agregate care să ducă apa ”la rădăcina plantei”.

    ”Îmi încep portofoliul cu un act normativ extrem de important pe care îl avem pe ordinea de zi, și anume asigurarea accizei la motorină pentru a executa lucrările în câmp. Evident că actul răspunderii guvernamentale m-a îndemânat să folosesc prima secundă de timp pentru a vedea la fața locului ce se întâmplă. Motiv pentru care am pornit de vineri după-amiază și până luni dimineața la orele 2.00 într-un tur din 10 județe. În ordine: Călărași, Brăila, Galați, Vrancea, Vaslui, Iași, Botoșani, Neamț, Bacău, Buzău. Din ce am văzut la fața locului toate culturile care sunt în sistem irigabil și care au primit apă au o stare de vegetație corespunzătoare. Cu alte cuvinte există perspectiva producției. În schimb, pe suprafețele care sunt în afara sistemului de irigații avem două situații distincte: una în care avem un grad de afectare generat pe areale mici unde ploile nu au putut satisface pretenția plantelor și aici avem de-a face cu o compromitere totală a culturilor în mod deosebit pentru cele de primăvară, respectiv porumb și floarea-soarelui. În alte zone sunt grade diferite de afectare”, a explicat Petre Daea în fața șefului Guvernului.

    Acesta a anunțat și ce decizie a luat pentru salvarea culturilor. ”Motiv pentru care am dispus la fața locului, intrând în tiparul juridic pe care îl avem la dispoziție, să continuăm și să mărim capacitatea de irigare acolo unde putem efectiv prin suplimentarea cu agregate astfel încât să creăm nivele de exploatare pentru a putea împinge apa și ajunge la rădăcina plantei. Lucrul acesta s-a întâmplat efectiv, l-am dispus, se materializează acolo unde este posibil. Pentru că am fost însoțit de directorul general de la ANIF cu care am stabilit acest mod de lucru”, a mai explicat ministrul.

    Investiții în irigații din fonduri europene

    În replică, premierul Nicolae Ciucă i-a comunicat ministrului agriculturii că există posibilitatea ca investițiile în irigații să se facă și din fonduri europene.

    ”Există domnule ministru, pentru că am avut o analiză realizată împreună cu ministrul Boloș (Marcel Boloș – ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene n.r), posibilitatea ca împreună cu dumnealui, cu ministrul de Finanțe și cel al Mediului să putem să aplicăm pentru fonduri europene pentru dezvoltarea sistemului de irigații din România. Pentru că este cât se poate de limpede că avem o capacitate agricolă prin care putem să asigurăm hrană nu doar pentru țara noastră ci și pentru mult mai mult decât noi am gândit până acest moment.  De asemenea, privind irigațiile s-a tot vorbit despre această nevoie și resursa pe care țara noastră o are, adică o rețea hidrografică destul de bogată, ce trebuie pusă în valoare în folosul agriculturii românești”, a mai punctat premierul.

    Decizie privind ordinul ”calamităților”

    În altă ordine de idei, Petre Daea a comunicat premierului și decizia sa privind modificarea ordinului ”calamităților” prin care permite fermierilor să elibereze mai devreme terenurile și să le pregătească pentru înființarea culturii următoare.

    ”Mai departe, am introdus în dispozitivul de lucru din structurile județene specialiștii care participă în baza ordinului pe care l-au emis prefecții pentru a putea vedea la fața locului, măsurând, văzând, evaluând fiecare parcelă în parte să se constate ce s-a pierdut efectiv. În al treilea rând, am semnat cu sprijinul ministrului Bode (ministrul de interne n.r) în numai 24 de ore un act normativ care a apărut și în Monitorul Oficial și care prevede că fermierii au libertatea să poată să intervină imediat în funcție de situația concretă și să recolteze culturile care au fost calamitate și să le schimbe destinația. Practic ai o cultură de porumb care nu mai are șanse, plantele au murit, aceasta trebuie imediat recoltată și schimbată destinația spre furaje. Spun că au libertatea pentru că până acum plantele trebuiau menținute pentru comisie, în momentul în care făceau evaluarea. Am avut o discuție și cu ministrul de Finanțe, pornind de la faptul că ne obligă legea să respectăm un program de reabilitare a sistemului de irigații și evident avem și sumele stipulate în această lege. De aceea vreau să vă spun că vă voi asigura în fiecare zi de luni cu o informare exactă a situației din teren, astfel încât în momentul acesta greu pentru agricultură să putem să fim în cunoștință de cauză”, a mai arătat Daea la începutul ședinței de Guvern.

    La rândul său, premierul Nicolae Ciucă i-a spus ministrului că este un susținător al acestor demersuri pentru că ”permanent trebuie să avem datele reale și imediate”.

    ”Pentru  adaptarea acestor elemente de reglementare ține de oameni adică noi cei care suntem astăzi la masa Guvernului și avem posibilitatea să putem să intervenim și să modificăm cadrul legal astfel încât să putem să facem față la toate aceste elemente de dinamică la care nu s-a gândit legiuitorul în momentul în care s-a întocmit actul respectiv. Ca tare, aveți din partea mea toată disponibilitate, și desigur din partea membrilor Cabinetului să putem să ne adaptăm la situația concretă”, a conchis premierul.


    Te-ar mai putea interesa

    Urări de Paşte 2024. Felicitări şi mesaje frumoase de Învierea Domnului Plăți subvenții APIA în Săptămâna Mare. Sumele virate în conturile fermierilor Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA

    Ultimele știri

    Prețul rapiței 2024 la început de mai, în portul Constanța. Contracte importante pentru export Sate lovite de furia naturii, în prima zi de Paști. Grindina și viiturile au făcut prăpăd în mai multe zone din țară Analist: Producția de porumb din Europa va crește în acest an