• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Petre Daea despre recoltele fermierilor: ”Nu o să vă dau producţiile, pentru că nu aş vrea să influenţez piaţa”

    Roxana Dobre -

    Nu o să vă dau producţiile, pentru că nu aş vrea să influenţez piaţa, le-a transmis ministrul Agriculturii, Petre Daea, jurnaliștilor care l-au întrebat care este situația recoltelor și a cantităților de grâu pentru consumul intern.

    Fermierii au reușit să recolteze circa 60 la sută din culturile de grâu înființate în toamna lui 2021. Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a declarat că din primele cifre rezultă că țara noastră va avea asigurată cantitatea de grâu necesară consumul intern, chiar și în condițiile de producții mai mici, cauzate de seceta persistentă care a afectat culturile.

    ”Am trecut de 60% şi la recoltatul grâului şi ce avem până acum ne arată că vom avea, şi suntem siguri de acest lucru, cantitatea de grâu necesară consumului intern. Nu o să vă dau producţiile, pentru că nu aş vrea să influenţez piaţa. O să vă comunic aceste producţii când se va încheia recoltatul şi întreaga producţie va fi în magazie închisă cu lacătul sau cu altceva pe dinafară”, a precizat ministrul Agriculturii, într-o conferinţă de presă care s-a desfășurat joi – 14 iulie la sediul MADR, conform Agerpres.

    Din datele MADR transmise în 2021, pentru campania 2022 erau programate să fie însămânțate 2.150.000 hectare de grâu, la nivel național.

    Recoltatul la orz s-a încheiat. Producțiile sunt mai mici 

    Potrivit ministrului, fermierii au reușit să recolteze producția de orz  iar producțiile sunt mai mici cu circa 20 la sută comparativ cu anul 2021. ”Ce vă pot spune sigur este că am reuşit să adunăm producţia de orz, mai sunt câteva procente până la recoltarea totală a întregii suprafeţe din România, deci producţia este la adăpost. Este o producţie mai mică cu 20%”, a precizat ministrul.

    Din datele prezentate de MADR în 2021, producţia totală de orz a fost de 1,88 milioane tone, fiind, cea mai mare producţie înregistrată de la data aderării României la Uniunea Europeană, înregistrând o creştere cu 1,06 milioane tone faţă de anul 2020 şi cu cca. 500.000 tone faţă de anul 2019.

    Pentru anul 2022 au fost însămânțate circa 318.000 de hectare cu orz.

    Seceta se extinde de la o zi la alta

    Ministrul a mai subliniat că judeţul Vrancea este cel mai distrus din cauza secetei, urmat de Galaţi şi Buzău, dintre cele 10 judeţe pe care le-a văzut imediat după ce a preluat portofoliul Agriculturii, iar situaţiile sunt diferite de la o zonă la alta.

    ”Este un mozaic de situaţii la distanţe foarte mici şi aceasta din varii motive: structura şi textura solului, care este diferită de la o parcela la alta, au ajuns cantităţi diferite de apă, au fost ploi neuniforme (…), de aici diferenţa de vegetaţie de la o parcelă la alta. Din cele 10 judeţe pe care le-am vazut, cel mai distrus, cel afectat este judeţul Vrancea, urmează Galaţi şi apoi Buzău”, a subliniat şeful MADR.

    Acesta nu a precizat care este suprafaţă totală afectată până în prezent de secetă, întrucât există riscul ca aceasta să crească. ”Ca suprafaţă este greu de spus acum, pentru că această suprafaţă, dacă nu vin fronturi de ploi, şi nu vin din datele pe care le avem, suprafaţa va creşte”, a adăugat Petre Daea.


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina: arestat, eliberat pe cauțiune, încă își exercită atribuțiile de ministru Agnes Jansen după reportajul Agrointeligența: ”Mă pensionez, dar nu rămâneți fără legume!” Cine încasează subvenția APIA pe pășunea comunală. Acte necesare