• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ing. Dimitrie Muscă, după ce a testat soiul Biharia de la SCDA Lovrin: ”La o producție de 9.020 kg/ha nu pot să nu îl recomand”

    agrointeligenta.ro -

    Dr. ing. Dimitrie Muscă, directorul general al Combinatului Agroindustrial Curtici din Arad, unul dintre cei mai apreciați agronomi români, a testat în cadrul CAI Curtici în sezonul agricol 2021-2022 două soiuri din portofoliul de grâuri create în cadrul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Lovrin. Este vorba despre soiurile de grâu Dacic și Biharia.

    Agronomul senior, cunoscut pentru rigurozitatea cu care în fiecare an efectuează testări ale diverselor soiuri, densități de însămânțare, hibrizi și produse de protecția plantelor, nu introduce nici o varietate nouă de cereale în cultură, decât după ce aceasta trece prin furcile caudine ale ochiului său critic în materie de nivel al producției, dar și de comportament în vegetație. Totul se întâmplă în câmpurile de testare, unde testul e trecut doar de cele mai valoroase creații genetice.

    Ing. Dimitrie Muscă a analizat rezultatele de producție obținute în câmpul de testare pentru soiurile Dacic și Biharia și concluziile sale sunt onorante pentru colectivul de cercetători din cadrul Stațiunii.

    ”Rezultatele testelor și încercărilor din câmpurile mele experimentale le-am făcut publice cu mult simț de răspundere și rezultatele le-am pus la dispoziția celor interesați. În anul acesta am avut două soiuri de grâu de la Lovrin: Dacic și Biharia. Amândouă au fost cultivate pe o suprafață de 8 ha fiecare, deci nu a fost doar o încercare formală, pe 20-30 de arii sau pe jumătate de hectar, ca să putem spune că acolo o palmă de pământ poate să influențeze în plus sau în minus producția și să nu ai 100% veridicitate pe partea de măsurare a potențialului de soi. În condițiile de testare pe 8 ha, pot spune că am obținut la Dacic o producție de 7 t/ha, dar cu o proteină record, de 16,7% și gluten de 34%, pe când la Biharia, tot sub aceleași auspicii, am obținut tot pe 8 ha, o producție de 9020 kg/ha, cu o proteină de 15,6 și un gluten de 34 %. Biharia e un soi de grâu nearistat, dar este un soi care mi-a plăcut și pe care eu l-am produs după tehnologia mea, nu după tehnologia celor de la Lovrin. Reprezentanții Stațiunii Lovrin mi-au spus: «Îți dăm să testezi în Curtici, să vedem cum se comportă în ”tehnologia Muscă”». Asta înseamnă că am dat îngrășăminte după necesarul pe tona de produs, înmulțit cu producția maximă așteptată, am efectuat cel puțin patru tratamente în acest an, iar în ce privește densitatea soiurilor, este un stas cu care operez în unitatea mea. Am mers cu aproximativ 970 de boabe germinabile pe metrul pătrat”, a declarat agronomul după încheierea campaniei de recoltare a păioaselor.

    Aceste rezultate l-au impresionat plăcut pe fermierul arădean și l-au determinat să ia decizia de a extinde suprafața cultivată cu soiul Biharia în sezonul agricol 2022-2023.

    ”Biharia, sigur va intra în competiție de aici înainte cu toate soiurile pe care le am în portofoliu. Rețineți un lucru, a fost semănat în cadrul aceleiași parcele pe care am avut soiul Glosa și a bătut Glosa. Amândouă soiurile de la Lovrin au fost puse în mijlocul unei parcele de 166 de hectare, deci au fost înconjurate și în stânga și dreapta de Glosa. Sigur că orice cercetare asupra unui alt soi trebuie urmărită în mai multe variante de testare. Trebuia să încerc și cu densități mai mari, însă în sezonul agricol 2021-2022 am mers pe cantitatea de sămânță din cele două soiuri pe care mi-a trimis-o SCDA Lovrin pentru a le verifica potențialul la tehnologia care se face la Curtici. În viitor intenționez să am variante de testare și cu sămânță mai multă și cu sămânță mai puțină, ca să cunosc cu și mai mare acuratețe potențialul acestor grâuri. În acest an am făcut producțiile mai sus menționate după un stas pe care îl fac în câmpurile comerciale la Curtici, așa că mai există loc de interpretare, dar oricum, Biharia intră în competiție pe mai departe în mod cert. Așa că, în mod sigur, sămânța care am obținut-o, o însămânțez din nou în toamnă, ca să văd comportamentul Biharia pe sole mai mari. Dintr-o testare într-un singur an nu se poate înțelege totul în privința comportării unui soi nou, dar iată că Biharia a fost cu aproape 500 de kg./ha peste Glosa, care a dat o producție medie de 8560 kg/ha. O asemenea diferență de producție e clar că că nu are cum să fie un accident. Nu știu dacă la SCDA Lovrin au făcut producția asta, pentru că, cel mai probabil, ei nu au avut regimul de fertilizare pe care l-am făcut eu la CAI Curtici și ei nu au făcut toate tratamentele pe care le-am făcut eu”, a explicat agronomul.

    După secerișul din 2022, soiul Biharia a trecut cu brio de primul test în ferma ing. dr. Dimitrie Muscă: ”E evident că e un soi foarte bun. În primul rând Biharia este foarte rezistent din ceea ce am văzut, deși este un soi de grâu nearistat, iar teoria spune că soiurile aristate rezistă mai bine la secetă. La 9020 kg/ha nu pot să nu îl recomand. Mai ales că este un grâu și cu indici de panificație deosebiți”.


    Te-ar mai putea interesa

    Adio despăgubiri de secetă! Asigurare națională a culturilor agricole, prin Eximbank Emil Turdean, fermierul care face agricultură pe model olandez. Sfecla de zahăr, o cultură de bază Avans APIA 2024 – premieră la plățile către fermieri în acest an!

    Ultimele știri

    ”Regele Uleiului” a cumpărat un terminal în Portul Constanța și îl va extinde cu bani de la Guvernul României Începe Programul Tomata – Ciclul II. Anunțul făcut de ministrul Barbu direct din solar! APIA: 12.380 de crescători de animale au avansul în conturi. Situația plăților la zi!