• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Asociațiile crescătorilor de bovine îi solicită ministrului Daea rezolvarea unei probleme urgente și importante

    Roxana Dobre -

    Asociațiile din sectorul de creștere a bovinelor fac front comun și cer ministrului Agriculturii, Petre Daea, să ia urgent mai multe măsuri care să salveze zootehnia de la faliment. Mediul asociativ, printr-o adresă semnată de nouă asociații, a trimis o solicitare în care cer rezolvarea unor probleme urgente și importante.

    Crescătorii de animale nu primesc adeverință de la APIA

    Reprezentanții crescătorilor de bovine au trimis în atenția ministrului agriculturii, Petre Daea, și a directorului general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, o solicitare prin care cer includerea fermelor de taurine în lista beneficiarilor de adeverință-punte necesară pentru obținerea de la bănci a subvențiilor care se plătesc în campania 2022. În prezent această facilitate se adresează fermierilor din vegetal care au depus cererea unică la APIA.

    ”În contextul actual, în care crescătorii de taurine întâmpină cele mai dificile momente cauzate de seceta care îi obligă să producă furaj insuficient și mai ales slab calitativ, când există o presiune în creștere a costurilor cu inputurile și când lipsa de predictibilitate a producției zootehnice este tot mai persistentă, crescătorii de taurine au nevoie de sprijinul reprezentanților MADR și APIA. Așadar, fermierii membri ai Asociației Crescătorilor de Vaci HolsteinRo, ai Asociației Aberdeen Angus România și ai Federației Crescătorilor de Bovine afiliați Federației ProAgro, alături de colegii și partenerii membri ai LAPAR, Asociația Forța Fermierilor (AFF), Uniunii de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Taurin – Bovicoop, ai Asociației Generale a Crescătorilor de Taurine din România, ai Asociației Crescătorilor de Vaci Bălțată Românească de tip Simmental și ai Asociației Crescătorilor Bovinelor pentru Carne din România vă solicită sprijinul în vederea includerii fermelor de taurine în lista beneficiarilor de adeverințe APIA necesare pentru contractarea de credite cu garanție de la stat”, se arată în solicitarea fermierilor.

    Crescătorii cer astfel introducerea pe lista schemelor pentru care se eliberează adeverință pentru credite și următoarele subvenții: Ajutor Național Tranzitoriu 7, Ajutor Național Tranzitoriu 8, Cadru temporar Covid-19 și respectiv Sprijin Cuplat în Zootehnie.

    ”Deși costurile creditării în agricultură și cu atât mai mult în zootehnie sunt mult crescute din cauza creșterii indicelui ROBOR care a atins pragul de 7%, includerea fermelor de taurine în lista beneficiarilor de Adeverință APIA necesară pentru creditare poate reprezenta pentru mulți fermieri o soluție pentru supraviețuire”, mai subliniază reprezentanții crescătorilor de animale.

    Fermierii cer majorarea Ajutorului Covid

    În solicitarea trimisă la MADR și APIA, fermierii mai cer și suplimentarea subvenției Covid 19, și creșterea cuantumului de la 126,83 lei/cap de animal cât s-a achitat deja la 500 lei/cap de animal, adică o diferență de circa 374 de lei care să fie plătită fermierilor.

    ”Solicităm de asemenea ca la rectificarea bugetară să fie suplimentat bugetul alocat MADR pentru Sprijinul Covid 19, aferent anului 2022, și completarea sumelor acordate fermierilor crescători de bovine până la 500 lei pe cap, deoarece cuatumul pe cap de vacă acordat, respectiv 126,83 lei a fost foarte mic în contextul creșterii galopante a tuturor cheltuielilor din ferme. Mai mult, solicităm de urgență o întâlnire de lucru pentru a identifica soluții concrete pentru fermele aflate în zonele calamitate de secetă. Acestea se află în pericolul de a nu putea asigura stocul de furaj cantitativ, pentru că din punct de vedere calitativ acesta este compromis”, au mai transmis fermierii.


    Te-ar mai putea interesa

    Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului