• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Petre Daea: ”Nu există niciun colțișor din țară unde să nu avem secetă pedologică!”

    Angelica Lefter -

    Seceta pedologică a ocupat toată suprafața agricolă a României, a anunțat ministrul agriculturii, Petre Daea, în ședința de Guvern. Acesta a prezentat și un raport a măsurilor urgente pe care le-a luat în ultimele zile în domeniilor irigațiilor.

    ”În baza dispoziție pe care ați dat-o cu câtva timp în urmă în ședința de Guvern și s-a materializat în formă juridică prin decizia 415 pe care ați semnat-o, ieri a intrat în dispozitiv de lucru Comitetul Interministerial pe care l-ați dispus, fiind în prima ședință unde am aprobat Regulamentul de organizare și funcționare. Am invitat reprezentantul ANM-ului să ne facă o informare privind evoluția factorilor climatici, știindu-se cu ce fenomene critice ne întâlnim la această dată. Am prezentat în Comitet care este situația din agricultură și evident am pus în dispozitivul de activitate și de acțiune al acestui comitet interministerial măsurile care se impun, în așa fel încât prin sinergia acțiunilor la ministerele care sunt componente în acest comitet, să putem face față situației pe care o avem. Am avut, evident, și un punct de diverse unde am stabilit punctual care sunt situațiile în țară și rezolvarea imediată a lor. Așa se face că ne-am pus de acord cu ministerul Mediului pentru anumite zone unde situația era de intervenit imediat, fără o altă programare, fără o altă stabilire a unor întâlniri care să ne ducă la rezolvarea imediată”, a raportat ministrul Petre Daea la începutul ședinței de Guvern de miercuri – 27 iulie.

    Seceta pedologică a ocupat toată țara

    Ministrul a completat că nu există nicio suprafață agricolă care să nu fie afectată de secetă, la acest moment.

    ”În România, din nefericire, temperaturile ridicate, lipsa de apă în sol, seceta pedologică practic a ocupat toată țara. Nu există niciun colțișor din țară unde să nu avem secetă pedologică. Fac excepție anumite suprafețe, mlăștinoase jos, care de altfel nu sunt în circuitul agricol al României. În atare situații, instrumentul sau calea pe care o avem de urmat și instrumentul cu care să putem interveni a fost sistemul de irigații. Sistemul de irigații a fost pus în stare de funcționare pe fiecare zonă în parte. Din nefericire, așa cum v-am informat și astăzi aveți o informare exactă vis-a-vis de situația pe care o avem de aseară, întrucât eu la orele 2:00 azi-dimineață am venit de la Brăila. Până la județul Giurgiu nu avem nicio posibilitate de irigat, nivelul Dunării a scăzut, apele s-au îndepărtat de mal, practic sunt zone unde, și punctual la Zimnicea, unde plaja care s-a născut în urma retragerii apelor, se întinde pe o lățime de aproximativ 500 de metri”, a mai subliniat Petre Daea.

    Acesta a explicat și care sunt măsurile pe care le-a luat urgent pentru decongestionarea situației. ”Ce am făcut în aceste zone? Am intervenit punctual acolo unde era posibil să dragăm, canalele de aspirație, având în vedere faptul că ne gândim că în perioada următoare, având această posibilitate să fim cu terenul pe uscat, să putem draga în așa fel încât în momentul în care se ridică nivelul apei să avem nivel de exploatare. Aseară spuneam că am plecat la Brăila pentru a menține în stare de funcționare acel nod hidrotehnic care înseamnă alimentarea a 250.000 de hectare. Este vorba de stația de pompare care se așază pe 10 nave flotabile care au 8-12 agregate de pompare în funcțiune și au în spatele lor 250.000 de hectare care se irigă continuu. Nu s-a întrerupt nicio clipă irigarea culturilor acolo. Azi-noapte am reușit să aducem o dragă plutitoare care să poată să curețe în fața aspersiei în așa fel încât să putem să mai alimentăm. Nu știu cât timp, datorită faptului că acest nivel al apei a scăzut, avem probleme în exploatare, se pot rupe racordurile pentru că sunt nave flotabile, se pot rupe racordurile cu uscatul și de aici o serie întreagă de necazuri. Am dispus la fața locului cu specialiștii care m-au însoțit să folosim nivelul pe care îl avem, să îl alimentăm prin măsurile de care spuneam, de dragare, iar atunci când nivelul nu ne va mai asigura posibilitatea de irigare, efectiv să întrerupem irigarea culturilor, lucru pe care l-am comunicat și fermierilor, în așa fel încât să nu intrăm într-o altă situație grea de refacere a sistemului de irigații datorită exploatării în condiții lipsite de siguranță”, a spus ministrul.

    Racord la sistemul de irigații – cu o lună mai devreme

    În continuarea măsurilor pe care le-a luat în teren, Petre Daea, a menționat cazul comunei Chișcani, județul Brăila unde racordul la sistemul de irigații s-a făcut mai devreme în așa fel încât să se poată iriga 7.700 de hectare.

    ”Al doilea lucru important pe care l-am făcut ieri în teren, la Chișcani, ca urmare a faptului că am dispus la fața locului o intervenție mai rapidă din partea constructorului, iată că am putut da mai devreme cu o lună de zile un racord la sistemul de irigații în așa fel încât să putem iriga 7.700 de hectare, la această dată se irigă. Concluzionând: facem tot ce este posibil, depindem de nivelele surselor de apă! Am vorbit cu domnul ministru Tanczos Barna să rămânem în legătură directă pe zona Agigea, acolo unde putem păstra un nivel datorită sistemului ameliorat hidrotehnic pe care îl avem acolo, că sunt baraje și putem să păstrăm nivelul de exploatare în așa fel încât să asigurăm nivelele de pompare a apei pentru suprafețele care sunt în zonă și care alimentează porumbul de sămânță care este siguranța porumbului anului viitor, dat fiind faptul că acolo sunt loturile semincere ale țării. Am avut înțelegere din acest punct de vedere, sper în continuare să acționăm și vom acționa în ritmul responsabilității ministeriale pe care o avem și evident al rezolvării problemelor punctuale de la fața locului”, a menționat ministrul.

    Banii pentru irigații vor ajunge la aprobare în ședința de Guvern

    Tot în privința irigațiilor, Petre Daea a transmis că proiectul prin care se vor aloca 1,5 miliarde de euro pentru infrastructura de irigaţii, desecare şi drenaj va urma să ajungă pe masa Guvernului pentru aprobare.

    ”Vreau să vă informez că ieri am avut întâlnire cu domnul ministru Marcel Boloș (ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene n.r). Astăzi continuăm întâlnirea în teren pentru a vedea la fața locului ce înseamnă sistemul de irigații și ce s-a făcut în sistemul de irigații, cât de echipați suntem din punct de vedere tehnic, cât de funcționali suntem. În același timp să avem și baza concretă de exprimare în dialogul nostru având în vedere dorința noastră de a face investiții în România, folosind pe de o parte atât banii țării și în primul rând trebuie să ne concentrăm asupra acestui aspect pentru că avem aprobare în Parlamentul României 1,5 miliarde de euro și avem program în acest sens, l-am aprobat în ședință, îl avem în Hotărârea de Guvern, care va fi adusă în fața Guvernului pentru a primi aprobarea dumneavoastră. De aici încolo tot programul este pus la punct în așa fel încât să realizăm obiectivele de investiții”, a mai explicat Daea.

    Ministrul l-a invitat pe premierul Nicolae Ciucă să viziteze împreună cu acesta un sistem de irigații să vadă ”ce înseamnă banii țării. ”Vreau să vă spun cu toată seriozitatea și responsabilitatea momentului că în România există un program bine stabilit de irigații pe care îl gestionăm cu fondurile țării. Știm la această dată când începe o investiție în România și când se termină având în vedere, sigur, etapele procedurale pentru a ajunge la faza de execuție. Știm câte greutăți avem date fiind procedurile pe care le-am aprobat de-a lungul vremii și pe care le derulăm și trebuie să le derulăm, de la o notă conceptuală până la intrarea ordinului de execuție a lucrărilor durează 230 de zile. Avem 31 de proiecte sunt în fază finală anul acesta. Vă informez exact care dintre ele vor intra și să-mi îngăduiți să vă invit într-un sistem de irigații, să vedeți ce înseamnă banii țării și unde se duc și ce facem cu ei!„, a conchis ministrul.


    Te-ar mai putea interesa

    Preț carne 2024. Cât costă un kilogram de carne de porc cumpărată de la un mic fermier Subvenții APIA: Terenurile tăiate de la plata pe suprafață începând cu acest an Când se seamănă semințele de roșii

    Ultimele știri

    Rezultate solide pentru Agricover în 2023 și peste 10.000 de fermieri în portofoliu O dronă militară a căzut în zona fermei Filipoiu din Insula Mare a Brăilei – primele imagini Au apărut, în piață, primele roșii românești. Prețul lor – dublu față de cel al cărnii