• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • O stație de pompare care furniza apa de irigat pentru 250.000 de hectare a fost oprită de ANIF

    Roxana Dobre -

    Situație critică pentru fermieri! Alexandru Popa, un deputat brăilean a atras atenția că încă stație de pompare, care asigura irigarea a circa 250.000 de hectare din județele Brăila și Ialomița a fost oprită.

    ”Faptul că astăzi a fost oprită Stația de pompare SPA “I.M. Gheorghiu”, care asigură apă pentru irigarea a circa 250.000 de ha din județele Brăila și Ialomița, aduce într-o situație critică agricultorii afectați. Și asta în condițiile în care oricum, anul acesta a fost greu pentru agricultură, din cauza secetei. La cultura de floarea-soarelui irigatul este la momentul ăsta pe ultima sută de metri, însă la cultura de porumb mai aveam nevoie de irigat până pe data de 15 august, pentru că plantele încă se află în vegetație. Se pare că vom avea probleme pe ultima sută de metri și cu culturile pe care le-am irigat. E posibil ca MMB (masa la 1.000 boabe) la porumb să fie mai slab decât ne așteptam”, a atras atenția demnitarul.

    Anul agricol 2022-2023 în pericol

    Deputatul a mai completat că problema nu este doar pentru culturile deja înființate, ci și pentru cele noi, care se pregătesc pentru noul an agricol.

    ”Ne gândim cu groază că perioada de însămânțare a rapiței începe pe 15 august, iar dacă nu avem cum să irigăm, probabil că rapiță nu va mai fi semănată decât pe o suprafață foarte mică în județul nostru. Urmează semănarea culturilor de toamnă, dar dacă va continua seceta pedologică vom avea probleme mari cu înființarea culturilor. Și dacă anul acesta a fost unul dificil, dar este posibil ca anul viitor să fie și mai rău, pentru că plecăm cu un deficit de apă în sol de 400-500 l/mp. Dacă nu vor fi precipitații, anul viitor va fi unul distrugător pentru agricultura brăileană, mai ales că nu vom putea iriga dacă nivelul Dunării nu va reveni la normal. După cum am aflat, ministrul Agriculturii, domnul Petre Daea, a făcut o nouă vizită aseară la Brăila, a fost la două stații de pompare. Din ce constat, a venit ca să ne anunțe că se oprește apa. Știți cum se spune, un necaz nu vine niciodată singur”, a subliniat deputatul PNL de Brăila, Alexandru Popa, potrivit www.reperul.ro.

    Într-o informare făcută de Filiala Teritorială de Îmbunătățiri Funciare, Organizațiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (OUAI-urile) au fost înștiințate că din cauza secetei excesive și a scăderii nivelului Dunării, va întrerupe furnizarea de apă către fermieri.

    ”Conform adresei nr. 5432/27.07.2022 a Filialei Teritoriale Brăila, vă comunicăm următoarele:

    – urmare a secetei excesive și a scăderii cotelor apelor Dunării, prize de apă pentru irigații I.M. Gheorghiu, situată la kilometrul 221 pe fluviul Dunărea în județul Brăila, nu mai îndeplinește condițiile de exploatare datorită lipsei de apă din sursă și își întrerupe funcționarea din data de 28.07.2022.

    – conform Contractului multianual pentru asigurarea nivelului optim al apei pentru irigații la stațiile de punere sub presiune și alte puncte de livrare, capitolul XI. Clauze speciale, art. 21 ”Prestatorul de exonerate de răspundere pentru nelivrarea apei cauzate de întreruperea furnizării energiei electrice din motive neimputabile Prestatorului, lipsei apei în sursă sau surse de apă poluate cu documente justificative”.

    – la această dată se lucrează cu utilaj plutitor (Graifer) nișa de la km 221 și dacă vor fi întrunite condițiile de exploatare se va relua livrarea apei, în funcție de cotele fluviului Dunărea”, se arată în informarea semnată de Directorul Filialei Brăila a Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), Jean Marin.

    Reamintim că ministrul agriculturii Petre Daea a anunțat pe 24 iulie că trei județe au rămas fără apă pentru irigații. Seceta a scăzut nivelul Dunării, astfel că apa nu mai poată fi trasă de pompele sistemelor de irigații. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat că județele afectate sunt Teleorman, Olt și Dolj. Despre acest subiect aici: Ministrul Daea: Trei județe au rămas fără apă pentru irigații


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial