• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Ministrul Petre Daea a anunțat că se reiau programele pentru oieri: ”Lâna” și ”Alege oaia”!

  Angelica Lefter -

  Ministrul Agriculturii, Petre Daea reia programele ”Alege oaia” și ”Lâna” unele dintre cele mai promovate în mandatul trecut al său și despre care consideră că au avut un succes răsunător.

  Actualul șef de la Agricultură a declarat în cadrul unui interviu pentru evz.ro, că cel mai mare rău este atunci când nu sunt continuate programele începute de un ministru, făcând referire la renunțarea la programele ”Alege oaia” și ”Lâna”, imediat ce și-a finalizat mandatul.

  ”Nu mai e (programul ”Alege oaia” – n.r.). Păi, fiecare cu viziunea lui, nu știu. Eu am spus-o foarte clar și o repet: cel mai mare rău în Agricultura României este atunci când se opresc programele pe care le-a început…indiferent cine! N-are importanță geneza, ce guvern, ce origine politică are, nu are importanță cine este ministru, domnule, programele pe care le-ai început, trebuie să le duci la capăt. Nu întâmplător, cel ce vă vorbește, cu colegii din vremea aceea, toate programele, sau majoritatea programelor au fost ridicate la rang de lege, în așa fel încât litera legii să te oblige să continui acest lucru”, a menționat Petre Daea.

  Ministrul Daea a răspuns prompt, pozitiv, când a fost întrebat dacă dorește să reînvie programul ”Alege oaia!”. Mai mult, a adus argumente care demonstrează de ce trebuia păstrat și programul ”Lâna”, spunând că oierii au înregistrat doar pierderi pe această parte fiind nevoiți ”să scape” de tone de lână fără a fi amendați de Garda de Mediu, în loc să fie vândută ca materie primă.

  ”Sigur că da! Cât de curând! E un beneficiu pentru crescători. Țineți bine minte că a fost introdusă acea subvenție pentru depozitarea lânii. România are 35.000 de tone de lână. Aceste 35.000 de tone de lână este un produs excepțional care se poate valorifica acum pe alte direcții de valorificare pentru că am fost ailaltăieri…am avut o discuție cu unul dintre marii întreprinzători din țară, un român adevărat și un om ce a promovat în zona muntelui preocupările acestea legate de îndeletnicirea oamenilor, de folosirea animalelor. 35.000 de tone de lână, dar din cauză că acest program n-a mai fost susținut, ele sunt fie în magazii depozitate la fermieri, fie lăsate pe câmp. Ba mai mult decât atât, oierii îmi spuneau cu un an de zile în urmă: domnule ministru, eu dau brânza de la oi celor care îmi iau lâna să o ascundă ca să nu mă amendeze pe mine cei de la Mediu. Lucrurile acestea trebuie rezolvate odată pentru totdeauna și erau căi de rezolvare. Eu am continuat și continui să spun că ministrul Chensoiu a făcut lucruri bune, a pus în mișcare anumite programe pe care eu le continui în baza celor spuse, ca atitudine, de principiu, așa, ca să continui ce ai început și să dezvoltăm altele noi”, a menționat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

  Programul ”Alege Oaia!” a fost lansat de ministrul Agriculturii, Petre Daea în anul 2017, pentru promovarea și încurajarea consumului de carne și produse din carne de oaie în rândul românilor pe tot parcursul anului.

  Tot în 2017 a fost lansat și programul ”Lâna”, prin care crescătorii de oi au primit inițial un ajutor de minimis pentru vânzarea lânii, în valoare de 1 leu/kg, urmând ca restul prețului de vânzare să fie oferit de achizitor.

  Cele două programe nu au mai fost continuate de succesorul lui Petre Daea la Ministerul Agriculturii, Adrian Oros, care a preluat funcția de ministru în noiembrie 2019.


  Te-ar mai putea interesa

  ANI: Pășuni comunale atribuite de consilieri locali unor membri de familie Victorie a Asociației Forța Fermierilor! Măsură pentru achiziția de utilaje agricole, introdusă în PNS! Subvenția de bază la APIA crește la 100 euro/ha la teren arabil și 150 euro/ha la pajiști cu animale

  Ultimele știri

  Alertă în Giurgiu: Două focare de PPA în doar 2 zile. Alte 100 de îmbolnăviri active la porci mistreți! ANM astăzi: Ploi abundente de 80 l/mp până miercuri. Județe sub alertă! Anunțul MADR de astăzi privind fermierii din 30 de județe afectate de seceta severă