• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Vânzările de îngrășăminte s-au prăbușit în fermele din Ungaria

    Mircea Olteanu -

    Vânzările de îngrășăminte în Ungaria au scăzut aproape la jumătate în al doilea trimestru din 2022, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor unei analize a Institutului de Economie Agricolă (AKI) de la Budapesta.

    Analiza indică faptul că cele mai mari scăderi s-au consemnat în cazul clorurii de amoniu și clorurii de potasiu, dar și cererea de azotat de amoniu (MAS) și Nitrosol DAM s-a redus. În același timp, prețurile de vânzare au crescut de aproape patru ori în cursul perioadei analizate, comparativ cu trimestrul II din 2021.

    În cazul pesticidelor, se poate observa că, în al doilea trimestru al acestui an, fermierii au cumpărat cu aproximativ 20% mai puține produse decât în aceeași perioadă a anului trecut, însă prețurile de vânzare aproape s-au triplat.

    Volumul vânzărilor de îngrășăminte a scăzut enorm, cu aproximativ 44% în intervalul aprilie – iunie 2022, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

    Cei mai mari „perdanți” au fost nitratul de amoniu și clorura de potasiu, cu o scădere de 70% a cererii în cazul primului produs, respectiv 76%. Cu toate acestea, cererea de superfosfat a crescut foarte mult; distribuitorii vânzând de aproape 60 de ori mai mult decât în trimestrul 2 din 2021, chiar dacă prețul acestui produs a crescut de 3,6 ori. Acest lucru s-a datorat, cel mai probabil, primăverii foarte secetoase a acestui an.

    În perioada relevantă, cea mai mare cerere în ceea ce privește volumul s-a consemnat în cazul azotatului de amoniu (MAS), Nitrosolului DAM. Aceste două produse au reprezentat 89% din vânzările înregistrate în trimestrul al doilea, iar prețurile de vânzare au crescut de 2,2-3,8 ori în perioada analizată.

    În ceea ce privește perioada următoare, există o incertitudine enormă. Creșterea prețurilor la gaze naturale și electricitate a pus producătorii europeni de îngrășăminte într-o poziție foarte dificilă. Și, dacă acest lucru nu ar fi fost de ajuns, companiile se confruntă deja zilnic cu probleme operaționale din cauza sancțiunilor impuse de UE pe tema războiului din Ucraina, deoarece partenerii se tem să nu încalce sancțiunile și încearcă să se conformeze în mod exagerat reglementărilor. Din acest motiv, Grupul EuroChem din Ungaria a transmis deja o scrisoare deschisă către Comisia Europeană prin care solicită luarea de măsuri decisive pentru a rezolva situația.

    ”Industria îngrășămintelor a intrat acum într-un cerc vicios. Creșterea drastică a prețurilor materiilor prime, scumpirea gazelor, seceta prelungită, sancțiunile UE care afectează producătorii europeni de îngrășăminte și războiul ruso-ucrainean sunt probleme uriașe, dar la acestea se adaugă închiderea fabricilor europene și faptul că unii producători au renunțat să mai producă”, a afirmat Ákos Balássy, director pentru Europa Centrală și de Est la EuroChem Agro Hungary Ltd.

    Cu 20% mai puține produse fitosanitare

    În cazul produselor fitosanitare, pe baza datelor lunare, se poate stabili că fermierii au cumpărat cu 20% mai puține produse decât cu un an mai devreme în aceeași perioadă. Chiar dacă numărul substanțelor monitorizate anul trecut a fost mult mai mic decât în perioada curentă. De fapt, anul trecut, un număr mare de substanțe active au fost retrase de pe piața europeană.

    În ceea ce privește cota de vânzări, fermierii din țara vecină au cumpărat de 1,6 ori mai mult erbicid Pulsar 40, în timp ce vânzările de Euroke 80 WG 2000 au fost cu 85% mai mici comparativ cu perioada similară a anului trecut. Force 1.5G, Laudis și Gardoprim Plus Gold s-au vândut cel mai mult în al doilea trimestru din 2022, vânzările acestor trei produse reprezentând 52% din totalul vânzărilor.

    În general, prețul mediu de vânzare al tuturor produselor monitorizate, cu excepția Agrokén, a crescut în perioada analizată comparativ cu al doilea trimestru al anului precedent. De exemplu, prețul erbicidului Fozat 480 a crescut de 3,2 ori, în timp ce Roundup Mega a devenit de 2,6 ori mai scump. Cea mai mică creștere de preț a fost înregistrată în cazul Caramba Turbo, informează agrarszektor.hu.


    Te-ar mai putea interesa

    Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie! Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă

    Ultimele știri

    Mutarea unei tufe de trandafir. Perioadă optimă și pași de urmat Vita Angus de Omaha – punctul forte al meniului de la învestirea lui Donald Trump Agrii Practic în sală: inovație și parteneriat pentru o agricultură profitabilă