• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Industria E-urilor, amenințată de o invenție românească: Un clujean a creat ambalajul organic care păstrează alimentele proaspete

    agrointeligenta.ro -

    O invenție brevetată de un tânăr clujean amenință să clatine industria mondială a E-urilor, conservanți alimentari cu un mare potențial de risc pentru sănătate. Cercetătorul Dan Vodnar (în dreapta, foto mare), asistent universitar la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, a creat un ambalaj antimicrobian pentru alimente, lucrând în parelel și la o etichetă antimicrobiană, care se poate aplica pe fructe şi pe legume. Aceasta are mai multe avantaje: este organică, e biodegradabilă, curăţă legumele şi fructele de microbi.

    „Eticheta se dezintegrează când dai drumul la jetul de apă. Nu intră în măr, îţi curăţă toată suprafaţa mărului. Polimerul din etichetă e ca un fel de detergent împotriva bacteriilor. Provine din natură şi se întoarce în natură. Şi chiar dacă ar trebui să ingeri această etichetă nu ai păţi nimic“, declară Dan Vodnar, citat de Adevărul.ro.

    Ambalajul are proprietăţi mai spectaculoase decât eticheta. Ideea i-a venit cercetătorului pornind de la numeroase toxiinfecţii alimentare cu o bacterie numită „Listeria“. Majoritatea se întâmplă în Statele Unite ale Americii (SUA) şi duc la moartea a 15% din cei care iau această bacterie.

    „Americanilor le place foarte mult să mănânce, la birou, mâncare «ready to eat» (gata preparată). Deci practic ai mâncarea, o bagi la cuptorul cu microunde şi o mănânci. La aceste preparate «ready to eat», în special cele din carne, Listeria e unul dintre cele mai întâlnite microorganisme care apar la suprafaţa cărnii din cauza manipulării. Poţi să-ţi expui organismul destul de lejer la infecţie. Ce rol are ambalajul? Acesta e un biofilm şi poate fi foarte uşor aderat unui ambalaj de plastic şi nu permite dezvoltarea Listeriei. În cazul în care carnea a fost contaminată cu Listeria, ambalajul inhibă la locul unde se află bacteria“, detaliază cercetătorul.

    Realizat din substanțe naturale

    Ambalajul inventat de clujean mai are o proprietate specială: poate acţiona ca un înlocuitor al E-urilor. „Comercianţii adaugă foarte multe E-uri, în special cei din categoria conservanţilor, pentru că aceşti conservanţi au şi efect antimicrobian. Dar de ce să mănânci atâta conservant, când poate să fie rezolvată problema altfel? Adică să se inhibe bacteriile cu ajutorul ambalajului“, adaugă Vodnar.

    Ambalajul inventat la Cluj este realizat din substanţe naturale, majoritare fiind cele extrase din alge şi cochilii de melci marini. Cele două invenţii (ambalajul şi eticheta) sunt în curs de brevetare.

    A primit fonduri de 10.000 de euro de la stat

    În cei doi ani (2010-2012) cât a durat inventarea ambalajului şi a etichetei, cercetătorul a lucrat împreună cu mai mulţi colegi şi studenţi, dar el a fost şeful echipei. Fondurile au venit printr-o bursă de la Ministerul Educaţiei şi Cercetării, în valoare de 10.000 de euro. De când a terminat cercetarea şi până în prezent, Dan Vodnar spune că a purtat discuţii cu mai mulţi investitori din Germania, Marea Britanie şi SUA, dar acestea nu s-au concretizat deocamdată. Totuşi, Vodnar adaugă că a depus recent un proiect pe fonduri europene, prin care speră să continue cercetările în domeniul ambalajului alimentar antimicrobian.

    De asemenea, în prezent, savantul lucrează împreună cu o studentă la îmbunătăţirea ambalajului şi a etichetei. Este vorba despre un mix de substanţe care ar putea îmbrăca în întregime un fruct, spre exemplu. Acest lucru ar întârzia deshidratarea fructului. „Îţi curăţă fructul în momentul în care se spală sub jet de apă şi îţi elimină şi deshidratarea fructului. Asta înseamnă că acel fruct poate să stea mai mult pe rafturi. Menţine fructul în stare proaspătă. Pentru această creaţie am luat împreună cu Renata, o studentă foarte pasionată, premiul pentru produse inovative la Festivalul Alimentului organizat de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară“, adaugă Dan Vodnar.

    Cercetătorul de la USAMV Cluj a fost premiat pentru invenţia sa şi este primul român care primește premiul “Danubius Young Scientist Award 2014”, “Danubius Award” fiind creat în 2011 de către Ministerul Federal Austriac pentru Știință și Cercetare, în colaborare cu Institutul Regiunii Danubiene și a Europei Centrale, cu intenția de a premia personalități cu rezultate științifice remarcabile din zona danubiană. Premiul i-a fost acordat clujeanului Dan Vodnar pentru vizibilitate internațională în ceea ce privește munca sa.

    Foto: Adevărul


    Te-ar mai putea interesa

    Guvernul a majorat plafonul unei subvenții care urmează să intre la plată Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate

    Ultimele știri

    Fermierii au de unde alege. Peste zece hibrizi de porumb sunt în oferta Rodbun și Fertillia Liviu Dobre, director general Agricover Holding: ”Ne place energia tinerilor care participă la programul Tineri Lideri pentru Agricultură” Fermierul Nicolaie Apopi a închis campania. Campania agricolă de toamnă