• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • agrointel.ro
  • Ştiri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Agribusiness
  • Anunțuri
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Un legumicultor îi apără pe samsari: ”Degeaba sunt judecați. De multe ori ne-au scos din faliment!”

    Roxana Dobre -

    Un legumicultor din județul Giurgiu apără samsarii, cei care, spune el îi ajută de multe ori pe producătorii de legume sau fructe să iasă din impasul vânzărilor sau chiar să cadă în abisul falimentului.

    Dumitru Neaga a reacționat la articolul publicat de Agrointeligența-AGROINTEL.RO în care un alt cultivator de legume, Ionel Cocoșilă din comuna Rusănești, județul Olt, avertiza că mulți legumicultori sunt nevoiți să dea producția direct din poarta fermei, samsarilor, care aproape că triplează prețurile legumelor, la tarabă. În replică, Dumitru Neaga, din localitatea Daia, spune că din experiența de peste 10 ani pe care a avut-o în sectorul de cultivare a legumelor, samsarii l-au salvat de nenumărate ori de la faliment.

    Citiți și: Gogoșarii, anul acesta: 8 lei/kg la poarta fermei și 19 lei/kg la piață!

    ”Am văzut că samsarii sunt blamați, judecați. Să știți că pe noi legumicultorii ne-au ajutat de foarte multe ori când eram la un pas să renunțăm la culturi sau ne gândeam că vor ajunge la gunoi, stricate. Eu am avut acum ceva timp mazăre și stăteam efectiv cu ea în câmp, nu aveam cui să o dăm. Plus că prețul era unul extrem de mic, 2 lei pe kilogram. Au venit atunci samsarii cu mai multe mașini și ne-au dat 4 lei și au luat tot cât cultivasem atunci. Ne-a scos din impas rapid”, a explicat Dumitru Neaga pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Samsarii cresc prețul dacă legumele sunt căutate 

    Dumitru Neaga a mai dezvăluit că de multe ori intermediarii de legume sau fructe cresc prețurile dacă produsul respectiv este căutat și cerut de consumatori. ”Vă spun, nouă de multe ori ne-au crescut prețul dacă era cerere și se căuta leguma respectivă. Cine zice că ei vând scump greșește pentru că ei trebuie mai departe să își asume transportul, depozitarea, chiriile la tarabe și bineînțeles eventualele pierderi cu legumele care se strică până la vânzare”, a mai specificat legumicultorul.

    Acesta a completat că mulți producători aleg să vândă direct unui intermediar care ia cantități mari pentru că, din cauza muncii solicitante în solar sau câmp, nu reușesc să facă față și vânzărilor zilnice în piață.

    ”Mulți legumicultori sunt și muncitori, și contabili și ingineri în ferme, ei trebuie să le facă pe toate. Nu este timp și pentru vânzarea la kilogram. Mai sunt care scot în fața porții dar și așa este solicitant. Trebuie să ai un membru al familiei care să se ocupe exclusiv de asta și să vândă zilnic. Dar nu toți pot să se bazeze pe un ajutor așa că aleg să vândă cantități mari direct din solar sau câmp, depinde unde produc. În plus cel mult spre exemplu la roșii dacă pot vinde 100 de kilograme la 2-3 zile, asta în piețele foarte mari. În acest timp roșiile au nevoie și de îngrijire, cules din nou, eventual tratamente. Nu mai zic că poate pregătesc și alte culturi între timp”, a mai specificat legumicultorul giugiuvean.


    Te-ar mai putea interesa

    Florin Barbu, Comisia de agricultură: Legea cărnii – inițiată în Parlament. Carnea românească va fi etichetată corect Guvernul a aprobat normele pentru ca Observatorul laptelui să devină funcțional INS: Numărul sacrificărilor și greutatea în carcasă au crescut în noiembrie la bovine, ovine și la păsări

    Ultimele știri

    Ungaria introduce un sistem de control al calității pentru cerealele din Ucraina Fermierii care pierd subvenția-bonus la hectar. Lista cu cele 79 de localități excluse la APIA Guvernul a aprobat subvenția de 73 euro/vacă! Cererile se depun la APIA, în termen de 30 de zile