• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ghid antisecetă: 10 recomandări pentru producții mari la hectar

    Roxana Dobre -

    Tehnologii recomandate fermierilor pentru a minimiza efectul secetei asupra culturilor. Un ghid cu recomandări antisecetă a fost publicat de către Ministerul Agriculturii, iar sfaturile includ lucrările de pregătire a solului, dar și semănatul, lucrări ce se desfășoară la acest moment în fermele intrate în campania agricolă de toamnă.

    Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a recomandat fermierilor mai multe soluții care să fie aplicate în campaniile de însămânțat pentru a scoate producții bune la hectar chiar și în condiții de secetă. Soluțiile pentru producătorii agricoli din sectorul vegetal sunt expuse într-un ghid care a fost făcut public de ministrul Agriculturii, Petre Daea, și conține și mai multe tehnologii care au fost testate în ferme iar regulile cele mai importante care au stat la baza obținerii unor rezultate bune sunt conservarea apei în sol și adaptarea rotației culturilor de toamnă (cereale și rapiță) la specificul situației din zona de cultură, precum și alegerea soiurilor cu toleranță și/sau rezistență la secetă.

    Document util: https://www.madr.ro/ghid-de-bune-practici-agricole.html

    Ghidul de bune practici agricole privind efectele generate de schimbările climatice a fost elaborat de MADR și conține  recomandări pentru fermierii care duc o luptă acerbă cu seceta. În documentul citat se precizează că secetă s-a instalat din toamna anului trecut și s-a accentuat din cauza unei ierni calde, fără precipitații. Pânza freatică a înregistrat o coborâre semnificativă în profunzimea solului, nemaiavând capacitatea de a asigura franja capilară din zona de aprovizionare a sistemului radicular al plantelor de cultură, cu efecte negative directe asupra culturilor semănate în toamnă și considerabile asupra celor semănate în primăvară.

    Ghid antisecetă: Arătura, scoasă din lucrările solului

    Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale recomandă eliminarea pe cât posibil, în aceste condiții (de secetă n.r), a lucrării de arat, cât și a lucrărilor solului care duc la pierderea apei, efectuând arătură sau scarificat numai în cazuri speciale (prezența unor populații ridicate de dăunători care iernează în straturile superficiale sau a agenților patogeni deosebit de păgubitori).

    În ceea ce privește conservarea apei în sol, MADR recomandă fermierilor să ia în calcul tehnici de înființare a culturilor de tip conservativ (agricultură regenerativă), cum ar:

    Lucrări minime ale solului („minimum-till”)
    Lucrarea solului în benzi („strip-till”). Foto stânga semănat și dreapta grâu răsărit
    Semănatul direct („no-till”). Foto stânga semănat și dreapta grâu răsărit

    Oricare din aceste tehnici poate fi aplicată în urma unei lucrări superficiale de dezmiriștire efectuată cât mai repede după recoltatul plantei premergătoare sau, dacă este posibil, concomitent cu recoltarea culturii premergătoare.

    Ghid antisecetă: rotația culturilor este esențială

    Pentru toate culturile de toamnă, în condiții de secetă accentuată, asolamentul și rotația culturii devin elemente secundare la înființarea culturilor. Din cauza secetei pedologice prelungite, în unele zone rotația nu va mai putea fi respectată din cauza imposibilității pregătirii terenului pentru semănat. În aceste condiții este de preferat ca semănatul grâului să aibă loc după culturile de mazăre, cartofi timpurii, borceaguri, rapiță și orz/orzoaică, dezmiriștite, limitând-se pe cât posibil semănatul în monocultură.

    Culturile de primăvară (ex: porumb, floarea-soarelui, soia) pot fi luate în calcul ca premergătoare în cazul în care regimul pluviometric revine la normal, ținând cont de ajustările necesare în combaterea bolilor (porumb) și nutriție (floarea-soarelui).

    În cazul rapiței, MADR recomandă evitarea cultivării după crucifere (muștarul), floarea-soarelui, soia, fasole și năut, din cauza atacului de putregai alb (Sclerotinia sclerotiorum) sau a dăunătorilor comuni. Se va evita cu desăvârșire monocultura.

    • În cazuri extreme, grâul se poate amplasa după grâu (1 an) cu măsuri speciale de protecție împotriva agenților patogeni și dăunătorilor specifici;
    • Orzul se poate semăna după grâu.

    Dezmiriștit teren

    Ghid antisecetă: Dezmiriștit superficial, la maxim 5 cm adâncime

    Ministerul Agriculturii recomandă o altă lucrare importantă: dezmiriștitul care se face superficial (la maxim 5 cm adâncime) imediat după sau concomitent cu recoltarea culturii premergătoare. În acest fel se asigură:

    • Ruperea capilarității superficiale a solului pentru conservarea apei în sol și limitarea fenomenului de evaporare a apei din sol;
    • Încorporarea parțială a resturilor vegetale din miriște pentru protejarea solului (cu scopul de a evita încălzirea excesivă a solului);
    • Germinarea semințelor de buruieni și a samulastrei.

    Toate aceste efecte creează premizele unui pat germinativ de calitate care să ofere condiții favorabile semințelor, răsărirea uniformă a plantelor și o dezvoltare normală în primele faze de vegetație.

    Ghid antisecetă: Sămânța folosită trebuie să fie de calitate

    Se recomandă utilizarea de sămânță certificată cu indici de germinație superiori, tratată corespunzător pentru spectrul de boli și populațiile de dăunători specifici. Se vor utiliza soiuri (sau hibrizi) cu capacitate mai ridicată de înfrățire, eventual soiuri cu capacitate de înfrățire în primăvară.

    Ghid antisecetă: Epoca optimă pentru semănat

    Lucrarea se va efectua în funcție de tipul de semănătoare utilizată:

    • În cazul semănătorilor prevăzute cu sisteme de pregătire a terenului, amplasate în fața organelor de semănat, se va intra direct la semănat;
    • În cazul semănătorilor convenționale, se va semăna concomitent cu încă o pregătire superficială a terenului realizată cu orice agregat capabil să mobilizeze
    solul până la (cel mult) adâncimea de semănat, în caz de necesitate, numai dacă solul a făcut crustă sau este îmburuienat.
    În caz de secetă persistentă, se vor evita pe cât posibil lucrări ale solului suplimentare pentru a nu se pierde apa din zona de germinare a seminței. În cazul semănătorilor capabile să semene direct (no-till), se va semăna fără a se mobiliza solul.

    De asemenea, epoca de semănat este o verigă tehnologică cu flexibilitate mare, la determinarea momentului ținându-se cont de umiditatea solului, de evoluția populațiilor de dăunători ca vectori de transmitere a bolilor și în special a virozelor, de calitatea patului germinativ, de evoluția climatică prognozată și de soiul cultivat.

    Recomandarea privind epoca de semănat este:

    -cultura de rapiță: sfârșitul lunii august – început lunii septembrie;
    -cultura de grâu: finalul lui septembrie până la finalul lunii octombrie;
    – cultura de orz: prima decadă a lunii octombrie.

    În cazul înființării covoarelor vegetale, acestea se recomandă a fi semănate doar în condiții de umiditate optimă și cu specii adaptate sezonului rece.

    Ghid antisecetă: La ce adâncime se face seamănatul

    Adâncimea la care se seamănă semințele va fi decisă de fermieri, în funcție de umiditatea din sol. În cazul în care aceasta nu există, se va semăna superficial, pentru ca ulterior să poată beneficia de eventualele precipitații și să elimine riscul formării crustei, în caz de ploi abundente.

    Ghid antisecetă: La ce densitate se seamănă

    MADR recomandă adaptarea densităților în funcție de genetica utilizată, momentul semănatului, fertilitatea naturală a solului și ținta de producție. Ministerul menționează că mărirea densității de semănat, odată cu avansarea în interiorul epocii optime, nu este întotdeauna o măsură eficace, dar trebuie luată în considerare în situațiile extreme, când se depășește epoca de semănat.

    Ghid antisecetă: Cum se face aplicarea îngrășămintelor

    Se recomandă aplicarea localizată a îngrășămintelor complexe, în cazul în care echipamentul de semănat permite, sau înainte de lucrarea de dezmiriștit, astfel încât încorporarea lor să nu presupună o lucrare suplimentară a solului. Din formulă este recomandat să nu lipsească potasiul (K).

    De asemenea, trebuie luată în considerare și formularea îngrășămintelor complexe, iar în cazul semănatului târziu este preferabilă o formulă de îngrășământ cu conținut mai ridicat de azot (N).

    Ghid antisecetă: Buruienile trebuie ținute permanent sub observație

    În cazul în care la data semănatului există un grad de îmburuienare care solicită intervenție, se va executa o erbicidare totală înaintea semănatului sau imediat după semănat. Gradul de îmburuienare trebuie ținut permanent sub observație, având efecte negative asupra aprovizionării cu apă a solului, între altele.

    Ghid antisecetă: Pășunatul culturii este interzis

    Este de luat în calcul semănatul la ecartamente mai mari, prin suspendarea alternativă a unui brăzdar, ajustând densitatea/norma de sămânță pentru brăzdarele rămase. Această măsura poate
    ajuta la prevenirea înfundării echipamentului de semănat, la scăderea presiunii de boli pe parcursul perioadei de vegetație, precum și prevenirea căderii plantelor.

    Grâu semănat cu distanța între rânduri de 25 cm

    De asemenea, se recomandă evitarea lucrarii de tăvălugire după semănat ca lucrare distinctă, chiar și în cazul în care semănătoarea nu este dotată cu astfel de echipamente. Tăvălugitul culturii în aceasta situație poate fi cauza formării crustei în cazul unor ulterioare precipitații. Și supravegherea răsăritului plantelor pentru combaterea dăunătorilor este esențială deoarece atacurile pot fi virulente în condiții de răsărire eșalonată.

    Mai mult, se impune evitarea pășunatului culturii.  Pentru pregătirea terenului în vederea însămânțării din primavară se vor executa, de asemenea, lucrări superficiale, în cazul în care seceta persistă (disc, gruber, cizel). Orice tehnică nouă poate fi adaptată la dotarea existentă în fermă. MADR recomandă testarea pe suprafețe restrânse a diverselor variante tehnologice pentru verificarea eficacității în condițiile specifice fiecărei ferme.


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till