Apicultor din Ucraina: Prețul mierii a scăzut. O stupină este rentabilă cu minim 50 de familii de albine
agrointeligenta.ro -Situația apiculturii din Ucraina este una delicată. Crescătorii de albine sunt nevoiți să vândă producția la un nivel de preț sub cel de anul trecut, iar cererea este, de asemenea, scăzută, reiese dintr-un interviu acordat de către apicultorul Volodymyr Pashchenko publicației agroportal.ua.
Stupina lui Volodymyr Pashchenko are 120 de stupi. Pe vreme favorabilă, albinele sale au o producție bună de miere – de la 50 la 80 kg de miere dintr-un stup.
„În familia mea, trei generații au lucrat în stupina: bunicul, tatăl, acum continui eu această afacere. Apicultura nu este o sarcină ușoară: așa cum lucrează albinele, așa trebuie să fie și apicultorul. Personal, mie îmi face plăcere această muncă. Pentru apicultori, nu există o vacanță sau o zi liberă. Fiecare minut liber este dedicat apiculturii”, spune Volodymyr Pashchenko, apicultor cu 20 de ani de experiență din regiunea Sumy.
Potrivit acestuia, albinele se plătesc singure, ponderea specifică a costurilor cade pe achiziția de noi stupi, care acum s-au scumpit cu 100%.
”Regiunea Ryasnian este bogată în păduri, pajiști și mlaștini, iar fermierii seamănă și hrișcă și floarea-soarelui. În aceste timpuri dificile de război, floarea-soarelui a fost semănată în compania agricolă „Ryasnianske” LLC și folosesc și preparate sigure pentru albine, pentru care suntem foarte recunoscători. Sezonul cel mai bogat în miere este cel al înfloririi ierburilor, care cade în perioada iunie-iulie”, a declarat Volodymyr Pashchenko, apicultor.
Potrivit stuparului, cea mai bună miere este cea naturală 100%, care poate fi păstrată zeci de ani. Mierea adevărată curge întotdeauna când este turnată și are tendința de a se cristaliza.
„Fac întotdeauna o analiză a produsului, astfel încât cumpărătorii să nu aibă îndoieli cu privire la autenticitatea lui”, spune Volodymyr Pashchenko.
Apicultorul vinde miere din propria stupină în toată Ucraina — Harkov, Kiev, Lviv. Vinde o cotă importantă și în piața centrală din Sumy. Prețul din acest an este puțin mai mic decât de obicei. Războiul și-a făcut ajustările, oamenii au puțini bani, mai ales pensionarii. Pe lângă miere, stuparul vinde familii de albine, polen și propolis.
Începătorii sunt sfătuiți să asculte sfaturile apicultorilor cu experiență. Îi invită personal pe cei interesați să îi viziteze stupina și oferă cadou familii de albine dacă vede în tineri o dorință de a face această afacere. Pentru ca o stupină să fie profitabilă, se recomandă să păstrați cel puțin 50 de familii și să rețineți că albinelor nu le plac oamenii leneși.