• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Bubuie prețul cerealelor și al rapiței după ce Rusia s-a retras din acordul cerealelor!

    Roxana Dobre -

    Cotaţia grâului a crescut semnificativ astăzi, luni – 17 iulie, după ce Rusia a anunţat că nu mai participă la acordul de export al cerealelor prin Marea Neagră, au informat traderii.

    Prețul grâului a crescut astăzi, luni – 17 iulie, după ce Rusia a notificat oficial Ucraina, prin intermediul Ambasadei ruse la Minsk, în legătură cu suspendarea participării sale la acordul de export al cerealelor prin Marea Neagră, conform Agerpres. Acordul, încheiat în iulie 2022, cu medierea ONU şi a Turciei, a fost prelungit de mai multe ori şi urma să expire luni. Moscova susţinea de câteva luni că nu mai sunt îndeplinite condiţiile pentru o nouă prelungire.

    Citiți și: Rusia și-a suspendat participarea la acordul pentru exportul de cereale din Ucraina!

    Cotaţia grâului creşte, după ce Kremlinul a anunţat încetarea acordului de export al cerealelor prin Marea Neagră

    Cu cât a crescut prețul grâului astăzi

    La Bursa de cereale de la Chicago, cotaţiile futures la grâu au urcat luni cu 3,4%, până la 6,84 dolari per bushel (aproximativ 27 de kilograme), după ce anterior se înregistrase un avans de peste 4%.

    Expirarea acordului va obliga Kievul să exporte recolta din 2023 pe rute alternative, spre porturile fluviale şi graniţa UE, în condiţiile în care costurile logistice sunt ridicate, apreciază analiştii.

    Citiți și: Prețurile DAP grâu, porumb și rapiță în Portul Constanța – în creștere! Situația acum!

    Prețurile explodează și în Europa. Pe Bursa de la Paris, grâul MATIF a urcat până la ira publicării articolului cu 5 euro pe tonă, ajungând la 236,75 euro pe tonă la contractele cu livrare în luna septembrie. La porumbul MATIF, creșterea de preț de dimineață până acum este de 4,25 euro pe tonă, la 237,50 euro pe tonă pentru luna august. Rapița este de asemenea în urcare astăzi deja cu 10,50 euro pe tonă, până la 476,00 euro pe tonă pentru cantitățile livrate în august, pentru anul viitor în puna mai, cotațiile din contractele futures apropiindu-se deja de 500 de euro pe tonă (492 euro/tonă).

    Citiți și: Fermierii, între vânzarea la recoltă și stocarea producției

    Acordul de export al cerealelor prin Marea Neagră expiră astăzi

    Rusia a notificat oficial Ucraina, prin intermediul Ambasadei ruse la Minsk, în legătură cu suspendarea participării sale la acordul de export al cerealelor prin Marea Neagră, a afirmat luni ambasadorul rus în Belarus, Boris Grîzlov, citat de Reuters.

    Ambasadorul rus a precizat că Ucrainei i-a fost transmisă o notă în acest sens prin intermediul canalelor diplomatice şi că acordul va înceta din 18 iulie.

    Kremlinul a anunţat mai devreme luni că Rusia nu mai participă la acordul de export al cerealelor prin Marea Neagră, prelungit deja de mai multe ori şi care urma să expire luni.

    Purtătoarea de cuvânt adjunctă a guvernului de la Berlin Christiane Hoffman a declarat luni, după anunţ, că Germania continuă să îndemne Rusia să facă posibilă o prelungire a acordului, cerându-i să ”nu-i pună pe cei mai săraci de pe planetă să suporte consecinţele acestui conflict”.

    Înţelegerea mediată în urmă cu un an de ONU şi Turcia permitea Ucrainei să exporte cereale pe cale maritimă, prin porturile din sud.


    Te-ar mai putea interesa

    Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene!

    Ultimele știri

    Prețul ouălor de Paști la poarta fermelor. Ilie Van, UCPR: ”Acum apare pe piaţă şi oferta de la curtea ţărănească” Ploi și vijelii de sărbători. Vremea în noaptea de Înviere și în prima zi de Paște Lege în Parlament: Pensii dublate pentru lucrătorii din agricultură