• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • În atenția cultivatorilor de porumb! S-a înregistrat maximul de zbor de Ostrinia nubilalis generația a II-a

  Adrian Radu -

  S-a înregistrat maximul de zbor al fluturilor de Ostrinia nubilalis (Sfredelitorul porumbului) – Generația a II-a,  în cultura de porumb.

  Prin urmare, vă informăm că, în urma activității de monitorizare a dăunătorilor Ostrinia nubilalis și Helicoverpa armigera din cultura de porumb desfășurată în cadrul programului Arc™ farm intelligence:

  în ultimele zile s-a înregistrat maximul de zbor al fluturilor de Ostrinia nubilalis generația a II-a în majoritatea zonelor de monitorizare

  Ostrinia nubilalis – Capturi medii zilnice la nivel de regiuni geografice. Sursă: FMC Agro România, aplicația Arc™ farm intelligence

   

   

   

   

   

  Helicoverpa armigera – Capturi medii zilnice la nivel de regiuni geografice Sursă: FMC Agro România, aplicația Arc™ farm intelligence

   

  La emiterea prezentei avertizări s-a ținut cont de cele trei criterii: biologic, fenologic și ecologic.

  Primii adulți de Ostrinia nubilalis – generația II au fost observați la finalul lunii iulie, în perioada 01-07 august s-a observat zbor continuu al acestora, iar în intervalul 5-11 august s-a atins curba maximă de zbor în majoritatea zonelor de monitorizare.

  Controlul fitosanitar efectuat în mai multe sole de porumb arată prezența pupelor, adulților, pontelor și a primelor larve din generația a doua de Ostrinia nubilalis. Pontele trebuie căutate în zona frunzelor de deasupra știuletelui și dedesubt. Dacă se impune un tratament, atunci el ar trebui efectuat atunci când marea majoritate a pontelor ar fi în pragul eclozării sau în stadiul de ”cap negru”.

  Pentru dăunătorul Helicoverpa armigera se suprapune atacul generației a II-a (larve în stadii avansate), cu zborul adulților din generația a III-a și chiar primele ponte depuse și larve în stadiul I de dezvoltare. Datorită climatului favorabil, generațiile II și III s-au dezvoltat într-un timp mai scurt și s-au dovedit a fi foarte numeroase. Spre exemplu, în data de 16 august 2022, la capcanele Csalomon de la SCDA Lovrin s-au înregistrat 1000 de capturi. Larvele de Helicoverpa armigera pot fi văzute la vârful știuleților, pe mătase și sub pănuși. Controlul fitosanitar efectuat în mai multe sole de porumb arată prezența ouălor, larvelor de toate vârstele și adulților. Mai mult, în știuleții lezați de omizi s-au instalat fungii micotoxigeni Fusarium verticillioides și Aspergillus flavus, şi astfel aceștia devin toxici pentru alimentaţia umană şi animală.

  Condițiile climatice ale acestei veri au favorizat apariția celei de-a III-a generații de Helicoverpa armigera și este posibil ca, în condițiile de menținere a temperaturilor crescute în următoarele săptămâni, să se dezvolte și a patra generație. Culturile predispuse la atac în această perioadă sunt: porumbul și floarea soarelui cultură succesivă, soia, cânepa și tomatele.

  Aplicați produse selective pentru entomofauna utilă și asigurați-vă că protejați prădătorii dăunătorilor culturilor agricole.

  Sursă foto: Otilia Cotuna, atac Ostrinia nubilalis și Helicoverpa armigera

  În aceste condiții, vă recomandăm aplicarea unui tratament cu insecticidele CORAGEN® sau AVAUNT® în următoarele 3-5 zile.

  ÎNAINTE DE A APLICA TRATAMENTUL, VIZITAȚI FIECARE SOLĂ DE PORUMB ȘI IDENTIFICAȚI STADIUL DE DEZVOLTARE AL DĂUNĂTORILOR ȘI GRADUL DE ATAC!

  Pentru mai multe detalii cu privire la atacul celor doi dăunători, inclusiv numărul de insecte capturate de către fiecare capcană din zona dumneavoastră, descărcați și verificați aplicația Arc™ farm intelligence:

  👉 Apple Store: https://apple.co/3Nm6qG8
  👉 Google Play: https://bit.ly/3x9gvQ3

  Sursa: Aplicația Arc™ farm intelligence, grafice capturi medii înregistrate în punctele de monitorizare

  Aceste informații sunt cu titlu informativ, iar pentru aplicarea corectă a tratamentelor vă rugăm să efectuați un control fitosanitar culturilor dumneavoastră, pentru a determina prezența adulților, a pontei depuse sau a larvelor eclozate și, ulterior, efectuați tratamentele necesare.

  Utilizați produsele de protecția plantelor în siguranță și cu responsabilitate. Când aplicați produse pentru protecția plantelor, urmați întotdeauna instrucțiunile menționate pe etichetă.


  Te-ar mai putea interesa

  Anunț APIA! Au început plățile către fermieri! Sumele care intră acum în conturi! Analiză: Porumbul pleacă din Ucraina cu 120 euro/tonă și se vinde în România cu 200 euro/tonă Bărbat condamnat pentru că a încasat subvenții pe terenuri pe care nu le lucra

  Ultimele știri

  Compania Rodbun este prezentă cu o gamă largă de cereale păioase la MoldAgro EXPO 2023 Ucraina și Polonia au convenit să găsească un compromis în problema exporturilor de cereale Netafim powered by EPRS Romania, prezentă la MoldAgro EXPO 2023!