• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Florinel Bîrcă, ANZ: La ovine avem efective de 12 milioane și putem să creștem 25 de milioane

    Roxana Dobre -

    Sectorul de creștere a ovinelor are cea mai bună ascensiune în ultima perioadă, a afirmat directorul general al Agenției Națională pentru Zootehnie ”Prof.dr. G.K. Constantinescu” (ANZ), Florinel Bîrcă, în cadrul emisiunii AgroStrategia de pe TVR 1, o coproducție TVR și Agrointeligența.

    ”Sectorul de crește a ovinelor are cea mai bună ascensiune din ultima perioadă. Și are ascensiune fiindcă și România, ca și țară are posibilitate de aproape dublu de a crește ovine. Noi avem undeva la o aproape 12 milioane de ovine și putem să creștem undeva la 25 de milioane. Numai că, dacă vrei să crești trebuie să ai și condițiile necesare. Și noi am dori – noi ca și agenție, ca evoluția numerică să se facă și cu animale cu productivitate mare, cu referințe genetice bune. Asta urmărim noi prin programele de ameliorare. Sunt 12 milioane, aproximativ 12 milioane de ovine în România, ele sunt împărțite pe rase. Agenția prin atribuțiile ei, conform regulamentului, 1012/2016 verifică – în primul rând autorizează, aprobă registrele genealogice, autorizează societățile de ameliorare care vor conduce registrele genealogice, autorizează părți terțe de verificare a performanțelor productive ale ovinelor – verificare a COP-ului și verifică societățile de testare ale reproducătorilor. În această idee, în România sunt 20 de Registre Genealogice la ovine împărțite pe rase. Avem rezultate bune și zic eu, foarte bune în privința ovinelor. Datorită faptului ăstuia avem și creșterea asta a sectorul respectiv”, a explicat șeful ANZ, miercuri, 24 august.

    Țurcana rămâne rasa ”de bază” pentru ciobani 

    Florinel Bîrcă a mai spus că în ultimii ani rasele de ovine au evoluat prin programele de ameliorare care au fost respectat de ciobani. În centru, printre favoritele oierilor, rămâne rasa Țurcană.

    ”Avem rase și autohtone, rase care au acea rusticitate și sunt ameliorate în România de sute de ani. În ultimii zeci de ani sunt și programe de ameliorare în România pe rasa respectivă – e vorba de Țurcană. Știți că fermierii mari, ciobanii noștri, o numesc Regina munților datorită faptului că, spun ei, cere puțin și oferă mult”, a opinat directorul general al ANZ.

    Acesta a dezvăluit că în perioada următoare conducerea ANZ plănuiește mai multe întâlniri cu șefii care controlează programele de ameliorare pentru a vedea față în față care este statusul progreselor la fiecare entitate în parte.

    ”Autoritatea competentă fiind ANZ-ul intenționez să-i chem pe toți, fiindcă în perioada următoare este așa cum ați spus și dumneavoastră, pregătirea pentru reproducție. Ce înseamnă pregătirea pentru reproducție? Înseamnă o bonitare a berbecilor, a reproducătorilor masculi, o autorizare a celor noi. Da, intenționez ca în perioada imediat următoare, la nivelul agenției să am întâlniri cu toate societățile de ameliorare conducătoare de Registre pentru a vedea părerea lor și a avea un status la ceea ce au ajuns ei anul ăsta. În programele de ameliorare se prevede că la sfârșitul anului trebuie să facă un raport către ANZ.  Începând cu săptămâna viitoare o să am întâlnire cu fiecare în parte și cu terții lor. Nu să-i pregătesc. Să am un status din partea lor, să văd ce s-a întâmpla în cadrul registrului, față în față.  Și ca un răspuns de a le transmite anumite lucruri – le-am și transmis deja, prin urmare a verificărilor pe care le-am făcut în teren. Adică acolo unde colegii mei au găsit, să spunem așa, neconformități, au găsit anumite probleme, ei i-au informat pe cei de la registru, pe cei de la verificarea COP-ului și le-au spus să remedieze. Unii au și răspuns, au avut timp să-și remedieze problemele, alții sunt încă în faza de remedieri”, a mai explicat Florinel Bîrcă.

    AgroStrategia. Invitat: Florinel Bîrcă, Director General ANZ (24.08.2022)


    Te-ar mai putea interesa

    Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!