• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Livada de pruni: producții și prețuri în acest an

    Angelica Lefter -

    Livada de prun se dovedește o afacere rentabilă în acest an, cu condiția ca plantația să fi beneficiat de udări pe perioada secetei. Recolta este bună, iar prețurile direct de la poarta fermei pornesc de la 2 lei pe kilogram.

    Livada ecologică de prune, salvată de sistemul de irigații – producția a fost mai bună ca anul trecut

    Producția de prune a fost afectată de secetă, fiind salvată mai ales acolo unde pomicultorii au investit în irigații și în tratamente realizate corespunzător.

    Mai greu a fost pentru plantațiile bio de pun, unde nici tratamentele nu sunt atât de puternice. Un exemplu de astfel de plantație este cea a Mariei Neculai Pelei, care administrează o livadă ecologică de măr și de prun în comuna Homorod, județul Brașov.

    Dacă la mărul bio a fost un an greu, prunul bio a stat puțin mai bine, a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, Maria Neculai Pelei.

    ”Producția de prun este bună, livada a fost întinerită, însă producția variază până când se va stabiliza în câțiva ani, dar avem ce să culegem. Este mai bine ca anul trecut când a fost îngheț în primăvară și am pierdut producție. Am dat prune doar la procesat și am dat la 2 lei kilogramul, o producție mai mică, ea este în creștere însă de la un an la altul, dar cu cât vând cantități mai mari cu atât prețul este mai mic! Noi oricum avem probleme pe piața de desfacere, procesatorii cer cantități mai mari și dacă s-ar putea să le livrezi tot anul, dar nu prea se poate. Într-adevăr, când vinzi bio, nu prea vinzi la vrac, însă acum am dat la lădițe. Cine a vrut să ia pentru țuică, la sac”, a spus Maria Neculai Pelei.

    Seceta și-a spus cuvântul și, deși a investit într-un sistem de irigații, pomicultoarea a menționat că pur și simplu au fost momente când nu a existat apă suficientă pentru irigare. ”Este secetă și la noi în zonă. Deși am sistem de irigații, nu am suficientă apă să irig. Pe luna iulie a trebuit să dau 45 de litri pentru pom, am puțuri forate, dar nu am atâta apă, pur și simplu nu este!”, a constatat Maria Neculai Pelei.

    Prune pentru consum așezate în lădițe (foto: gardenlux.ro)

    Soiurile de prun de masă au un preț mai bun

    Acolo unde investițiile au fost făcute ca la carte, producția de prune este satisfăcătoare. Este și cazul fermierului Emil Enache, din Huși, județul Vaslui, membru al Asociației Forța Fermierilor, care deține o livadă convențională de prun pe o suprafață de 21 de hectare.

    Acesta a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că anul acesta a produs suficiente fructe încât să ajungă pe mesele cumpărătorilor din supermarketuri, dar și din piețe.

    ”Am o livadă convențională de prun, am încercat să nu respectăm întocmai cantitățile de cupru, pentru a produce cât mai bio, dar eram pe punctul de a pierde livada. Efectiv se topeau copacii, poate nu știm noi să aplicăm, dar suntem acum în producția convențională, cu tratamente făcute la momentul oportun, cu creștere a biostimulatorilor ca să confere rezistență la boli, fără a aduce cantități mari de fungicide și insecticide. Produsele noastre sunt verificate de supermarketuri, toată lumea ne verifică din punct de vedere al cantităților de pesticide. Avem 21 de hectare de prun din soiurile: President, Bluefree, Stanley și Topend. Acestea sunt soiuri de masă, nu sunt pentru industrializare”, a explicat Emil Enache.

    Producția în livada de pruni: 12 tone la hectar, cu irigații. Prețul prunelor: 2,20 – 2,90 lei/kg

    Totodată, fermierul, cunoscut mai ales în industria de panificație și morărit, obișnuit cu performanța, nu a lăsat la voia întâmplării livada de pruni, iar în vreme secetoasă a irigat pomii pentru a nu suferi și pentru a face o producție satisfăcătoare.

    ”Livada este irigată, cu sistem de fertirigare și avem o producție bună, între 10 și 12 tone la hectar. Este primul an de producție și este satisfăcător. Piață de desfacere avem la fel ca și la strugurii de masă, prin sistemul de supermarketuri și piața liberă, la comercianți. Prunele le-am dat cu 2,20 – 2,90 lei pe kilogram”, a menționat fermierul vasluian.

    Investiție de aproximativ 2 milioane de euro într-un depozit cu temperatură controlată

    Emil Enache a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că atunci când a investit în livada de pruni a luat în calcul toate situațiile dificile, iar printre acestea lipsa apei a fost principala problemă care trebuia combătută.

    ”Când am făcut investiția noi ne-am gândit la toate relele care se pot întâmpla. Am făcut acumulări de apă, mai avem un proiect ca să-l dezvoltăm să mărim capacitatea de stocare de apă, deci sunt destule probleme pe care le generează schimbările climatice. Dacă ne referim la cantitatea de apă, aceasta am luat-o în calcul, n-am luat în calcul înghețurile târzii din primăvară, grindina, aceștia sunt factori pe care mai greu îi putem controla. Instalații de anti-îngheț pentru cultura de prun este foarte scumpă și nu știu dacă își merită investiția. Și la grindină există soluții, noi când am gândit plantația de prun și vița-de-vie, sunt gândite să punem și plasă antigrindină. N-am mai reușit să facem și lucrul acesta că nu ne-au mai ajuns banii. Noi am dezvoltat un sistem de frig, 850 de metri pătrați și acolo am băgat bani, aproape 2 milioane de euro, mă refer la un depozit cu temperatură controlată”, a mai spus omul de agribusiness din Huși, care a adăugat că nu dorește să facă o asigurare pentru livadă deoarece societățile de asigurări cer mai mult pe asigurări decât pot produce fermierii și atunci nu este rentabil.

    Pe de altă parte, agricultorul Emil Enache a menționat că a obținut fonduri europene prin Măsura 4.1.1 – ”Investiții în activități productive”, prin care a reușit să înființeze livada de prun, dar și una de alun, să facă depozitul de frig și să realizeze sistemele de irigare cu picurare, dar și executarea unei lagune de depozitare a apei de 10.000 de metri cubi.

    ”Proiectul a ajuns de la peste 1 milion de euro, să îl închei acum cu peste 2 milioane de euro, deoarece prețurile au urcat și s-au modificat proiectele. Poate dă Dumnezeu să-l închidem!”, a conchis fermierul Emil Enache.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA