• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Jean Ionescu, Corteva: Capacitatea productivă a României este de circa 80 de milioane de tone

    agrointeligenta.ro -

    România are o capacitate productivă mult mai mare decât cea realizată în prezent, însă randamentele la hectar sunt limitate de faptul că fermierii nu pot implementa cele mai noi tehnologii de cultură.

    Jean Ionescu, Country Leader Corteva Agriscience România & Moldova, a vorbit în cadrul emisiunii Agrostrategia (TVR 1) despre potențialul productiv al țării noastre.

    ”Capacitatea noastră productivă, știm cu toții, este undeva la 80 de milioane de tone. Când o să fim bine puși la punct din toate punctele de vedere, aici vom ajunge cu certitudine. (…) Patru Românii. Practic, aceasta este capacitatea de a hrăni. (…) Astăzi după cum bine știm, statistic, producția pe unitatea de suprafață este destul de limitată. Suntem de multe ori cam la coada Europei din multe puncte de vedere, dar nu încape îndoială – viitorul este clar al tehnologiei. Tehnologia însemnând și irigația. Nu se poate face – și știm cu toții, sunt foarte multe programe în derulare – nu se poate face agricultură performantă fără controlul irigației. Avem atâtea râuri, pârâuri, fluviu mare lângă noi. Mai avem nevoie de capacitatea de a construi un sistem viabil de irigații. Închipuiți-vă astăzi dacă am avea undeva la 1,5 – 2 milioane de hectare irigate. Păi, am discuta de cu totul altceva”, a declarat Jean Ionescu în cadrul emisiunii Agrostrategia.

    Porumbul irigat poate aduce producții de 23-24 de tone la hectar

    La acest moment, cei mai buni hibrizi de porumb, cu ajutorul irigațiilor, depășesc pragul de 20 de tone la hectar.

    ”Cei mai buni hibrizi de porumb din România din punct de vedere productiv – știm și avem exemple foarte multe în sud-estul României – în condiții ca la carte, cu irigat și tehnologie la cel mai înalt nivel, inclusiv nutriție, protecție a plantelor – se opresc undeva la 23-24 de tone pe hectar, stas! Nu discut! E clar că productivitatea asta o au hibrizii ceva mai tardivi, hibrizi de capacitate fotosintetică foarte ridicată”, a explicat Jean Ionescu.

    Un minus al agriculturii românești este acela că nu poate valorifica productivitatea fermelor pe plan intern. Fără zootehnie, porumbul este în mare parte exportat. ”Aici e un mare minus. Sincer, nu putem la ce capacități de producție agricole avem, să stăm doar cu 1,6 -1,7 milioane de animale, e păcat. (…) E clar un potențial neexploatat și investițiile pe care statul român le poate dirija sunt către consumul producției agricole românești. În momentul când vom realiza că zootehnia consumă ce produce și închidem cercul, vă dați seama că ne îndreptăm către o țară de competitivitate ridicată, agricolă”, a mai punctat șeful Corteva pentru România și Republica Moldova.

    Corteva Agriscience continuă să investească în România

    În continuare, țara noastră reprezintă un punct de interes pentru investițiile din agribusiness, a mai precizat Jean Ionescu în cadrul emisiunii Agrostrategia, o coproducție TVR și Agrointeligența. Între marii investitori din țara noastră se numără și compania Corteva Agriscience.

    ”În Bazinul Mării Negre, România e considerată o țară foarte importantă din punct de vedere strategic și investițiile pe care noi le avem aici în capacități de producție, în cercetare, sunt semnificative. Nu cred că există dubii. Suntem compania care dă tonul de obicei în tot ce înseamnă inovație, cercetare agricolă sau în produse de cea mai ridicată performanță și calitate. Este clar că nu avem altă cale decât a investi din ce în ce mai mult în ce trebuie să producem. Trebuie să aducem către fermier o tehnologie din ce în ce mai performantă, mai
    capabilă să facă față noilor provocări mondiale – începând de la partea de productivitate, calitate și consultant – pentru că nu vă ascund, la ora actuală un minus în România este această parte de consultanță”, a concluzionat Jean Ionescu.

    AgroStrategia. Invitat: Jean Ionescu, Country Leader Corteva RO&MD (29.08.2022)


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia

    Ultimele știri

    UE intenţionează să îşi majoreze exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale