• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Industria îngrășămintelor cere ajutoare de stat – piața de fertilizanți se prăbușește

    agrointeligenta.ro -

    Asociația Producătorilor Europeni de Îngrășăminte cere ajutorul Comisiei Europene și anunță că producția de fertilizanți a fost redusă cu 70%. Cauza este creșterea dramatică a prețurilor la gaze în Europa, un factor ce face ca piața îngrășămintelor să se prăbușească.

    „Este necesar un răspuns rapid din partea factorilor de decizie la nivel european și național pentru a preveni crizele energetice și a îngrășămintelor și pentru a asigura securitatea alimentară pe termen lung a Europei”, se arată într-o declarație recentă pe Twitter.

    Creșterea vertiginoasă a prețurilor la gaz a dus la reducerea sau închiderea majorității fabricilor europene de îngrășăminte, arată dr. Olaf Zinke în cadrul unei analize publicate de portalul german Agrarheute.

    Cu costul gazelor naturale în Europa fiind de 8 până la 10 ori mai mare decât în ​​SUA și chiar mai mare în comparație cu alte centre ale industriei îngrășămintelor, producătorii europeni spun că nu pot concura pe piața națională și globală. Este nevoie de o soluție urgentă și rapidă la criză de către UE pentru a menține producția de îngrășăminte, potrivit unei scrisori din partea industriei europene a îngrășămintelor (Fertilizers Europe).

    Aceasta ar fi cheia pentru asigurarea autonomiei strategice pentru producția de îngrășăminte în Europa și pentru asigurarea securității alimentare pe termen lung în UE, subliniază asociația.

    Prețul gazului reprezintă aproximativ 90% din costuri

    Industria europeană a îngrășămintelor se confruntă cu o criză fără precedent, cu prețurile gazelor în creștere cu peste 1.000% față de nivelul de acum un an. „Industria europeană a îngrășămintelor se află într-o criză fără precedent, deoarece piața europeană a gazelor este spartă”, a declarat Jacob Hansen, director general la Fertilizers Europe.

    Prețul record al gazelor naturale, care reprezintă 90% din costurile variabile de producție ale industriei îngrășămintelor, face în principiu imposibilă concurența producătorilor europeni.

    ”Ca urmare, peste 70% din producția europeană a fost deja oprită sau oprită. Dacă situația continuă, ne temem că și producătorii rămași vor fi afectați”, a continuat Hansen.

    Securitatea alimentară, în pericol fără îngrășăminte

    Prin urmare, Fertilizers Europe îndeamnă instituțiile europene și statele membre ale UE să ia măsuri imediate pentru a atenua criza energetică și a îngrășămintelor. Jacob Hansen, șeful Fertilizers Europe a declarat: „Criza actuală necesită o acțiune rapidă și decisivă”.

    Aceasta se referă la măsurile UE și, de asemenea, ale factorilor de decizie politică naționali, atât pentru piețele de energie, cât și pentru îngrășăminte. Evoluțiile de pe piața gazelor trebuie luate în considerare pentru a aborda provocările și pentru a sprijini industria autohtonă și pentru a restabili încrederea și viabilitatea pieței, se arată în comunicat.

    Prin urmare, factorii de decizie politică trebuie să ia în considerare cu seriozitate măsurile de gestionare a crizei îngrășămintelor pentru a minimiza impactul pe termen lung asupra securității alimentare a UE”, spune Hansen.

    Fabricile ar putea fi relocate în afara UE

    Directorul Fertilizers Europe a adăugat: „Ruperea de la dependența de aprovizionarea cu energie și materii prime ruse nu poate fi realizată prin închiderea fabricilor și relocarea locurilor de muncă în afara Europei.

    În opinia lui Hansen, este necesară o corectare urgentă a politicii actuale privind gazele pentru a depăși această criză foarte gravă.

    Europa are nevoie de o industrie internă puternică a îngrășămintelor pentru a continua să producă alimente și, pe termen lung, pentru a dezvolta o economie a hidrogenului folosind amoniacul verde furnizat de industria îngrășămintelor.


    Te-ar mai putea interesa

    Mesaje de Crăciun 2024: Cele mai frumoase urări și felicitări de Sărbători Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc ”Ordonanța trenuleț” îi lovește în plin pe apicultori. Decizia Guvernului!

    Ultimele știri

    Calendarul foilor de ceapă 2025. Lunile bogate în ploi și lunile în care va fi secetă Alerte meteo de viscol și ninsori! Harta județelor intrate sub Cod portocaliu și Cod galben Post vacant de secretar de stat în Ministerul Agriculturii. Funcția va reveni UDMR