• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Avans APIA 2022: Primii 710.000 de fermieri care vor încasa prima tranșă din subvenții

    Roxana Dobre -

    Peste un miliard de euro va ajunge în conturile fermierilor pentru subvențiile agricole și zootehnice din campania 2022. Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a dezvăluit în cadrul emisiunii Agrostrategia (TVR 1) care este stadiul pregătirilor pentru avansul din acest an.

    ”Pregătim plata avansului de la 16 octombrie ar nu înainte de a finaliza toate acele controale pe teren. Verificările sunt în plină desfășurare la nivelul întregii țări, atât dacă ne referim la inspectorii APIA care fac aceste controale, dar și colegii unde avem delegate aceste controale, cum ar fi ANZ – Agenția Națională pentru Zootehnie, unde se verifică sectorul zootehnic. Sau cei de la ANSVSA care pe partea lor de Bunăstare  și Agenția Națională Fitosanitară. Acestor trei instituții le-am delegat controale pe specificul activității lor”, a declarat directorul general al APIA în cadrul emisiunii Agrostrategia care se difuzează de luni până joi, de la ora 10:00, pe TVR 1.

    Verificările în terene se vor încheia până pe 30 septembrie 

    Adrian Pintea a mai spus că APIA are un grafic pentru subvenții foarte bine pus la punct astfel încât fiecare acțiune, de la controalele în teren, până la plata efectivă a subvențiilor va fi respectată cu strictețe astfel încât fermierii să își primească banii la timp.

    ”Toate aceste controale, atât ei, cât și noi, trebuie să fie finalizate până la data de 30 septembrie. Vreau să spun că se va respecta (termenul n.r), și trebuie să închidă acest eșantion de control, să fie verificat, urmând ca în perioada 1 octombrie-15 octombrie toate rapoartele de control să fie introduse în sistemul informatic și să pregătim ca și acești fermieri să poată intra la plata avansului. Plata avansului care va începe, așa cum știu fermierii, în data de 16 octombrie. Lucrul bun este faptul că și anul acesta s-a primit derogare de la Comisia Europeană, vom acorda de asemenea 70 la sută pentru plățile directe, cele pe care le achităm din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), respectiv 85% din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, din FEADR. Aici mă refer la măsurile pe care noi le avem delegate de la colegii noștri de la AFIR, respectiv măsurile de agro-mediu și climă, așa cum le cunosc pe scurt fermierii noștri”, a mai arătat șeful APIA.

    Peste un miliard de euro – în conturile fermierilor 

    Directorul general al APIA a mai anunțat în cadrul emisiunii Agrostrategia (TVR 1) că agenția și-a propus în achite în avans peste un miliard de euro, bani ce vor ajunge în conturile fermierilor eligibili.

    ”Ne-am propus  ca în perioada asta, 16 octombrie-30 noiembrie, să acordăm peste 1 miliard de euro, în această lună și jumătate pe care o avem alocată plății avansului. Categoric banii sunt asigurați de către Guvernul României, prin Ministerul Agriculturii, prin bugetul ministerului, banii deja îi avem alocați. Ca și în ceilalți ani o să și fac o solicitare la minister, să avem banii în cont, astfel încât să rupem cumva acest flux, pe care fermierii îl știu, că s-a autorizat astăzi și plata o primești peste câteva zile. Și atunci, noi dacă avem banii în cont, tot ce s-a autorizat astăzi, mâine se duce la Trezorerie și se fac plățile către băncile comerciale, acolo unde fermierii își au deschise conturile bancare”, a mai spus Adrian Pintea.

    Crescătorii de taurine – pe lista plăților în avans 

    Adrian Pintea a reiterat și care este noutatea anului 2022, în materie de plăți în avans: crescătorii de taurine vor primi în premieră 70 la sută din cuantumul care va fi stabilit pe cap de animal.

    ”Noutatea anului acesta este că întâi am acordat plata avansului în sectorul vegetal și-n sectorul zootehnic pentru speciile ovine și caprine. De ce doar pentru aceștia? Pentru că era perioada de retenție care era 100 de zile, iată acum s-a redus perioada de retenție, am redus-o la 90 de zile, iar la bovine, perioada de retenție era de 6 luni, care se încheia la 30 noiembrie și nu mai puteai lua avans. Acum și această perioadă de retenție a fost diminuată la 90 de zile și la bovine, fiind un an excepțional cu multe probleme în domeniul agriculturii, astfel că ultima dată de retenție a fost data de 24 august, atât pentru ovine și caprine, cât și pentru bovine. Vor intra la plata avansului plafoanele, deja hotărârea de Guvern este pregătită, astfel încât se pregătesc deja plafoanele, închidem controalele efective în teren, vom stabili și cuantumul pentru anul 2022 și 70 la sută din acest cuantum se va acorda la plata avansului”, a mai explicat șeful APIA.

    710.000 de fermieri pregătiți pentru a intra la plată

    Șeful APIA a mai dezvăluit că pe primele liste pentru subvenții se află peste 710.000 de fermieri dar această cifră crește zilnic, pe măsură ce se finalizează controalele, numărul final de beneficiarii urmând să fie mult mai mare de la 16 octombrie.

    ”Am făcut și o simulare în ceea ce privește plata avansului, până-n momentul de față, deja sunt peste 710.000 de fermieri pregătiți pentru a intra la plată și, cu siguranță, această cifră se actualizează zilnic, în funcție de controalele pe care colegii mei le efectuează și introduc rapoartele de control”, a mai arătat Adrian Pintea.

    AgroStrategia. Invitat: Adrian Pintea, Director General APIA (05.09.2022)


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd