• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ing. Marian Coneac a testat produsul Omya Calciprill®. Rezultate: +700 kg/ha la rapiță, 7,2 tone la grâu sămânță și porumb normal într-un an cu secetă

    Angelica Lefter -

    Un produs pe care inginerul Marian Coneac l-a testat în acest an a reușit să îl mulțumească pe unul dintre cei mai riguroși și calculați specialiști din agricultura românească. Directorul tehnic al companiei Promat Tășnad împărtășește publicului Agrointeligența rezultatele testării Calciprill de la OMYA, un produs cu care ing. Coneac a obținut un spor de 700 de kg la hectar la cultura de rapiță.

    Tehnologul din județul Satu Mare și-a propus în acest an să testeze eficiența unui produs recomandat fermierilor atât de specialiștii NATUREVO – distribuitorii unici ai Calciprill în România, cât și de către Agrointeligența. La prima vedere, produsul OMYA este dedicat ameliorării solurilor acide, însă în realitate, Omya Calciprill® face mult mai mult și reușește să crească producțiile obținute pe unitatea de suprafață.

    100 de hectare cu Calciprill, 100 de hectare tehnologie fără Calciprill

    Ing. Marian Coneac a aplicat în acest an Calciprill la culturile de rapiță, grâu și porumb. La oleaginoasă rapță a făcut un test cum puține s-au mai făcut în România. Profitând de faptul că în ferma de 6.000 de hectare are în exploatare o solă uniformă, dar tăiată în două de un drum, inginerul a decis să trateze o parte cu Calciprill și pe cealaltă să facă o tehnologie identică, doar fără produsul de la OMYA. Conform rotației culturilor de la Promat Tășnad, pe întreaga suprafață s-a semănat rapiță, un hibrid performant de la KWS. De precizat, de asemenea, că terenul nu a beneficiat de irigații.

    ”Am făcut un test cu Calciprill pe cultura de rapiță, pe o suprafață de 200 de hectare, împărțită în două – 100 de hectare cu Calciprill și 100 de hectare fără Calciprill, pe același sol, aceeași plantă de cultură, respectând aceleași tratamente. În varianta cu Calciprill diferențele de producție, de exemplu în anul 2022 la rapiță, au fost cantitative, diferențe între 600 și 700 de kilograme rapiță pe hectar”, ne-a declarat inginerul Coneac care a precizat că nu doar produsul în sine a făcut diferența, ci sinergia produsului cu tehnologia aplicată corect și la timp în ambele parcele.

    Calciprill a intrat în tehnologia Promat Tășnad

    ”Cu referire la produsul Calciprill, eu nu doar testez acest produs, îl am deja introdus în tehnologia specifică fermelor de producție în care noi activăm astăzi. De ce am ajuns la concluzia că este un produs bun? Pentru simplul fapt că indiferent de specificitatea anului, cu referire la aportul de apă din precipitații, discutăm aici de varianta neirigată, categoric este un produs care nu trebuie să lipsească din tehnologia de cultură a unui fermier, un produs care din punct de vedere al specificității lui ne asigură un mediu extrem de potrivit al solului în care toate celelalte intervenții specifice nutriției sunt mult mai bine aspectate, mult mai bine potențate prin activitatea specifică a acestui produs, Calciprill”, a menționat inginerul Marian Coneac.

    Ce este Calciprill și cum trebuie utilizat

    Inginerul agronom Marian Coneac a studiat atât compoziția produsului Calciprill, cât și modul în care acesta este produs și livrat fermierilor. A discutat inclusiv cu specialiștii care au gândit produsul și care au fost gazdele unui vizite a fermierilor români la sediul central OMYA din Elveția.

    ”De fapt ce este? Este un carbonat de calciu micronizat, prezentat sub forma unor granule ca să fie ușor de administrat și respectiv uniform împrăștiat pe unitatea de suprafață. Este un carbonat de calciu micronizat, dar acești microni de carbonat de calciu sunt aglomerați în niște granule fertilizante care sunt împrăștiate cu mașinile specifice pe sol, unde prin lucrările solului urmează să fie încorporat acest produs. Odată încorporat începe să-și facă treaba, iar acțiunea lui Calciprill nu se referă doar la anul în curs, ci este o activitate cu persistență agronomică prelungită, chiar la 2-3 ani, activitate în urma căreia produsul respectiv modifică pH-ul solului. În speță, discutăm aici de solurile care au un pH de sub 6, unde produsul își face treaba, iar odată modificat pH-ul acestui sol, toată rețeta de nutriție specifică plantelor de cultură pe care un fermier le înființează, beneficiază de posibilitatea ca toți acei micronutrienți specifici prezenți în sol să fie disponibili nutriției plantelor de cultură. Știm că de la un pH de la 6 în jos deja discutăm de o indisponibilizare de cel puțin 40% pe fosfor, 15% pe potasiu, chiar și azotul ajunge să fie deja atins de indisponibilizări la această cifră a pH-ului. Iar cu cât coborâm mai mult înspre 5,5 – 5, blocajele sunt tot mai mari și cu repercusiuni negative asupra sumelor de bani pe care un fermier și le asumă în planul de fertilizare pe care înțelege să îl facă, sume de bani care se regăsesc în produse fertilizante administrate, care din pricina acestui pH ușor acid așa o să se piardă și să nu poată fi folosite de către planta de cultură, cheltuiala fiind făcută”, a adăugat Marian Coneac.

    Omya Calciprill®, un produs cu persistență agronomică îndelungată

    Inginerul agronom a mai arătat că produsul Calciprill trebuie să facă parte dintr-o strategie de fertilizare care să-l ajute pe fermier să obțină ceea ce și-a propus.

    ”Produsul Calciprill, din acest considerent, este un produs bun, cu o persistență agronomică prelungită, care din acest punct de vedere, este o componentă importantă într-o strategie de fertilizare și o strategie de tehnică de cultură pe care orice fermier de aici încolo trebuie să și le regândească după o simplă cartare. Altfel, nu facem altceva decât să risipim resurse financiare și să nu obținem ceea ce ne planificăm”, a punctat inginerul agronom Marian Coneac, director tehnic al Promat Tășnad.

    Rezultate Omya Calciprill® la grâul de sămânță: 7-7,2 tone la hectar

    Utilizarea Calciprill ajută la obținerea unor rezultate bune și la cerealele păioase, indiferent de cât de dificil a fost anul agricol, susține inginerul Marian Coneac.

    ”Am dus mai departe această testare inclusiv la cerealele păioase, la producerea de sămânță, unde, de asemenea, pe o toamnă destul de deficitară din punct de vedere pluviometric și o iarnă fără strat de zăpadă, punctele forte pe care le-am găsit în varianta în care am utilizat și produsul Calciprill în planul de fertilizare s-au regăsit: înfrățirea mult mai bine aspectată încă din toamnă și o pornire extrem de rapidă și viguroasă în primăvară, de când s-au înregistrat în sol temperaturi pozitive de peste 5 grade Celsius. Asta înseamnă un start sau un restart mai bun în primăvară cu o construcție fiziologică activă mult accelerată în care întreaga tehnologie fitoprotectivă și respectiv de fertilizare foliară sunt aspectate mult mai bine, astfel încât producțiile de sămânță la cerealele păioase practic au fost în jur de 7 – 7,2 tone de cereale pe hectar”, a spus specialistul.

    Testele cu Calciprill – extinse și la platformele cultivate cu hibrizi de porumb

    Inginerul agronom Marian Coneac și-a încheiat expunerea precizând că testele cu fertilizantul Calciprill au fost extinse și la hibrizii de porumb, iar rezultatele au fost și aici îmbucurătoare.

    ”Am extins testele cu Calciprill inclusiv în platformele cu porumb, unde testez anual hibrizii de la toate multinaționalele care astăzi comercializează și respectiv distribuie sămânță de porumb. Și din acest punct de vedere, într-un an extrem de secetos, cu precipitații foarte puține, practic ne-am propus ca indiferent de hibridul companiilor prezente în platformă, să nu am plante de porumb care să nu lege. Sunt diferențieri între hibrizi, categoric există, însă nu am plante de porumb care să moară din cauza faptului că nu au beneficiat de apă suficientă, de nutriție suficientă”, a explicat ing. Coneac.

    Acesta precizează că produsul OMYA a acționat pozitiv pentru a crea un mediu extrem de favorabil în care sistemul radicular să poată explora ”o cantitate mai mare de sol cu macro și micro nutrienți disponibili, lucru care se vede în comparație cu alte vecinătăți în care se cultivă porumb și care, din motive absolut obiective, la finalul verii aveau deja fiziologia încheiată din cauza lipsei de apă la momente absolut critice, au trecut și prin lipsă de macro/micro nutrienți”.

    Calciprill are avantajul, în comparație cu alte produse, că oferă carbonatul de calciu micronizat. Este o variantă pe care eu o găsesc ca fiind una extrem de potrivită pentru menirea pe care o are acest produs pentru agricultura oricărui fermier care de aici încolo, mai mult ca niciodată, trebuie să se gândească la modul în care îmbunătățește acest mediu regăsit în sol atunci când vrem să discutăm despre performanță. Altminteri nu ai cum să faci producții și se poate ajunge chiar la imposibilitatea de a continua activitatea în fermă”, a încheiat inginerul agronom Marian Coneac, director tehnic al Promat Tășnad.


    Te-ar mai putea interesa

    Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului