• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii eligibili, dar fără finanțare care mai au o șansă să încaseze fondurile europene

    Roxana Dobre -

    Micii fermieri mai au o șansă să încaseze ajutorul de 15.000 de euro chiar dacă în primă fază proiectul lor a fost declarat eligibil, dar fără finanțare. Directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, Dorin Opreanu, a anunțat că se are în vedere o suplimentare a bugetului alocat submăsurii 6.3 Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici.

    Invitat în emisiunea Agrostrategia de luni, 12 octombrie, de pe TVR 1, Dorin Opreanu a anunțat că o parte dintre fermierii care au avut proiecte eligibile, dar pentru care nu a fost finanțare, ar putea primi banii într-un final.

    ”Circuitul între măsuri este în principiu închis. Singura posibilitate și asta trebuie să menționez, se face cu concursul sau efectiv ei ne sprijină – nu stă în curtea noastră să putem să mutăm sumele pe submăsuri sau de la o submăsură, să zicem 6.3 național pe 6.3 montan – astea sunt lucruri care le face Autoritatea de Management. Ei analizează foarte atent și văd efectiv câți și dacă rămân bani. Deja discuția și singura la ora actuală pe care am avut-o cu doamna director Rebega (Dana Rebega – director Autoritatea de Management pentru PNDR n.r) a fost să reușim, pentru că există sumă neterminată, pe submăsura 6.3, este o submăsură care a fost de succes. Ca și proiecte, sunt foarte multe, ca și valoare nu este foarte mult, vorbim de 15.000 de euro, dar pe național au rămas ceva bani și singurul loc unde pot să jongleze este pe 6.3 montan, unde sunt multe depuneri iar banii s-au terminat. Fermierii din zona montană ar avea șansa să li se suplimenteze sumele și atunci unde s-a tras linie, se mai poate coborî”, a fost vestea bună dată de directorul AFIR micilor fermieri.

    Cererile eligibile dar fără finanțare nu mai pot primi bani în 2022

    Dorin Opreanu a subliniat că decizia în cazul micilor fermieri nu poate fi replicată și la alte submăsuri întrucât banii rămași nu pot acoperi restul finanțărilor.

    ”Beneficiarii trebuie să știe că pentru o altă sesiune și acum vorbim deja de PNS, înseamnă alt proiect. Dar atenție că nu vor fi aceleași proceduri – în mod sigur le mai modifică, cofinanțarea se schimbă”, a mai explicat Dorin Opreanu.

    Ce bani mai alocă AFIR până la sfârșitul anului

    Directorul general al AFIR a anunțat și care sunt submăsurile pentru care agenția derulează în prezent sesiuni de depunere a proiectelor, pentru anul 2022. O primă submăsură menționată de Dorin Opreanu, este 4.1a din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020), lansată pe 9 septembrie, prin care fermieri pot depune cereri de finanțate pentru investiții în exploatații pomicole.

    ”Nu sunt pe deplin fericit vizavi de alocarea de bani pentru această măsură. Problema este că trebuie văzută situația foarte clară. Noi avem o sumă, un maxim de sumă care a fost alocat pe tranziție și gândirea a fost inclusiv la măsura 4.1 pe pomicultură, alocarea inițială a fost de 138 de milioane (euro n.r). Un lucru foarte bun, care sprijină foarte mult fermierii și sectorul pomicol. Din păcate, nu putem să împăcăm pe toată lumea. A fost viciată această submăsură care a fost și este de succes – nu e prima dată când lansăm această sub-măsură. Am mai avut buget pentru ea și în anii anteriori. Problema cea mai mare a fost Ordonanța 64/2022. Asta a fost o provocare pentru noi tot timpul anului – începând din ianuarie, cum facem să sprijinim autoritățile locale și udătorii, irigațiile. Cum facem să-i sprijinim vizavi de costurile ridicate? Încă o dată, banii sunt aceeași, oricum i-am muta, suma nu crește. Nu venim cu bani de acasă, nu ne suplimentează Comisia Europeană sub nici o formă sumă. Impactul bugetar la nivel AFIR, la nivel de beneficiari s-a ridicat la 200 de milioane de euro ca să suplimentăm cu 23% costurile celor care au semnat contract (pentru Ordonanța 64/2022 n.r)”, a explicat șeful AFIR în cadrul emisiunii Agrostrategia, o coproducție TVR și Agrointeligența.

    Șeful AFIR a vorbit și despre cum se împart banii alocați în această toamnă pomiculturii.  a oferit o serie de explicații pomicultorilor care s-au arătat supărați că cele 200 de milioane de euro pentru aplicarea Ordonanței 64 au fost ”tăiate” și din sub-măsura dedicată lor.

    ”Era ultima măsură care urma să se deschidă și acolo mai erau bani – la ultimele două măsuri și mai era partea a 2-a a măsurii 4.3 – drumuri de exploatație. Submăsura pentru pomicultori, am deschis-o vineri, avem o alocare de 48 milioane de euro. Avem împărțiți acești 48 de milioane de euro – 10 milioane sunt pentru utilaje folosite pentru pomicultură, iar diferența de 38 de milioane este folosită pentru înființarea de livezi și cu tot ce înseamnă – deci înființare, dacă se încadrează și procesare și depozitare. Și mai finanțăm și pepinierele. Deci pepiniere au o finanțare de 7,5 milioane de euro. Cererile se depun până când se termină banii. În principiu se vor termina foarte repede”, a mai specificat Dorin Opreanu.

    AgroStrategia. Invitat: Dorin Opreanu, Director General AFIR (12.09.2022)


    Te-ar mai putea interesa

    Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia

    Ultimele știri

    UE intenţionează să îşi majoreze exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale