• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Agitație maximă pe piața cerealelor după noile estimări privind recoltele SUA la porumb și soia

    agrointeligenta.ro -

    Piața cerealelor este deosebit de tulburată după ultimul raport al Departamentului de Agricultură din SUA care a estimat o scădere neașteptată a producției de porumb și soia din SUA. Prețurile grâului au scăzut modest luni seara după publicarea datelor USDA. Prețurile porumbului au crescut în SUA, dar nu și în Europa. Prețurile la soia, pe de altă parte, au bubuit și au trans în sus după ele și prețurile la rapiță.

    Livrările de porumb și soia din SUA vor scădea la niveluri minime în raport cu ultimii ani. Seceta și arșița din august în regiunile de creștere din vest au afectat grav potențialul de recoltă pentru ambele culturi, a se arată în raportul USDA publicat pe 12 septembrie.

    Luni seara, în jurul orei 19:00 (CET), pe bursa de la Chicago, contractul futures grâu (pentru livrare în decembrie 2022) a scăzut cu 10 cenți, la 859 de cenți per bushel. În schimb, grâul de primăvară bogat în proteine ​​cultivat în nordul SUA și Canada a pierdut doar 4 cenți – până la 926 cenți per bushel, conform unei analize realizate de dr. Olaf Zinke pentru Agrarheute.

    Prețurile porumbului din SUA au crescut la cel mai ridicat nivel de la sfârșitul lunii iunie. Pentru contractele cu livrare în luna decembrie, porumbul CBOT s-a sumpit cu 10 cenți la 695 de cenți per bushel.

    Prețurile la soia din Chicago Board of Trade au crescut după publicarea raportului, saltul fiind de 4,2%, cel mai mare câștig de o zi din ultimele două luni și jumătate. Soia a crescut cu 70 de cenți la 1.482 de cenți un bushel.

    De asemenea, și prețurile rapiței din Canada au crescut, de asemenea, cu 27 de dolari – până la 800 de dolari pe tonă.

    Noile mișcări de peste ocean au avut în mod firesc un impact asupra prețurilor pe bursa europeană de cereale. Grâul MATIF tranzacționat pe Bursa de la Paris a scăzut cu 2 euro pe tonă, până la 335,50 de euro pe tonă la contractele cu livrare în luna decembrie.  Prețurile pentru porumbul MATIF cu livrare în noiembrie au scăzut cu 0,50 euro, până la 327,50 euro pe tonă.

    Pe de altă parte, prețurile la rapiță au crescut. Rapița MATIF cu livrare în luna noiembrie a crescut cu 7 euro, până la 605 euro pe tonă.

    Se așteaptă o scădere bruscă a recoltei de porumb și soia din SUA

    Mișcarea actuală a prețurilor pe piețele cerealelor a fost determinată în mare măsură de datele raportului USDA privind producțiile din SUA.

    Departamentul Agriculturii din SUA și-a redus prognoza pentru stocurile finale de porumb din SUA în perioada fiscală 2022-23 la un nivel minim pentru ultimii 10 ani de 30,95 milioane de tone de la 35,3 milioane de tone. Stocurile de soia au fost reduse la un minim al ultimilor  șapte ani, de 5,4 milioane de tone.

    Este posibil ca fermierii americani să recolteze doar 354 de milioane de tone de porumb, în ​​scădere de la aproape 365 de milioane de tone la estimarea anterioară, a declarat USDA în raportul său lunar. Dacă estimarea se va adeveri, aceasta ar fi cea mai mică recoltă din SUA din ultimii trei ani.

    Recolta de soia a fost estimată la doar 119 milioane de tone, în scădere față de 123,3 milioane de tone luna anterioară.

    Lumea se aștepta la o recoltă (foarte) mare de porumb și soia din SUA în această toamnă pentru a compensa scăderea exporturilor de cereale din Ucraina.

    Deși cerealele sunt exportate în prezent din regiunea Mării Negre pe piața mondială, tulburările geopolitice continue și incertitudinile din lanțul de aprovizionare provoacă în continuare turbulențe și fluctuații bruște ale prețurilor pe piețele futures .

    Recolta de grâu în Rusia la un nivel record

    În Global Wheat Outlook 2022/23, USDA a crescut producția, consumul, exporturile și stocurile finale. Producția globală a crescut cu 4 milioane de tone la 784 de milioane de tone, deoarece recoltele pentru Rusia și Ucraina au fost revizuite pozitiv.

    Recolta de grâu din Rusia a fost estimată a fi cu 3,0 milioane de tone mai mare, la 91,0 milioane de tone, pe baza rezultatelor recoltei de până acum pentru grâul de toamnă. Dacă va fi confirmată, producția pentru Rusia ar stabili un nou record. Producția estimată pentru Ucraina a crescut cu 1,0 milioane de tone la 20,5 milioane de tone.

    Pentru Uniunea Europeană, USDA lasă recolta de grâu (grâu dur și moale) neschimbată la 132 milioane de tone. Recolta de grâu din SUA rămâne, de asemenea, neschimbată, la 48,5 milioane de tone, iar USDA estimează, de asemenea, o recoltă de grâu de 35 de milioane de tone pentru Canada, ca în luna precedentă. Pentru Australia, producția a fost estimată la 33 de milioane de tone, ca și în luna precedentă. Ultimele două țări au cu siguranță încă potențial de creștere.

    De asemenea, USDA a păstrat la același nivel comerțul mondial – puțin sub 209 milioane de tone în septembrie. Deci exporturile din Canada rămân la 26 de milioane de tone, iar Statele Unite vor exporta aproape 23 de milioane de grâu.

    USDA a lăsat exporturile UE la 33,5 milioane de tone. Perspectivele de export ale Rusiei au rămas, de asemenea, neschimbate, la un record de 42 de milioane de tone, în ciuda recoltei mai mari, la fel ca și prognoza de export ale Ucrainei la 11 milioane de tone.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii care au pierdut prima pe cap de vacă. Calcul ANT bovine după data de referință Bani în plus la subvenția APIA. Lista plăților-bonus la hectar și animale Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare

    Ultimele știri

    Florin Dragomir, producător: Pentru un kilogram de telemea de Sibiu folosim 5 litri de lapte de oaie Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Fermierii spun că războiul din Ucraina scumpește usturoiul românesc