Județele unde fermierii au anunțat că le-a intrat în conturi avansul de la APIA
Roxana Dobre -Județele unde fermierii au anunțat că au intrat în conturi banii aferenți avansului din subvențiile APIA. Primii producători agricoli care au dat vestea bună spun că sumele au început să intre de ieri seară, ei fiind anunțați de bănci că plata a fost recepționată.
Subvențiile achitate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) au început să intre în conturile fermierilor chiar din prima zi lucrătoare după ce sumele au fost autorizate la plată, adică luni, 17 octombrie. Fermierii au început să anunțe pe grupurile de profil că banii au fost virați pe card pentru schemele care sunt eligibile la subvențiile în avans.
Fermierii au primit subvențiile direct în conturi așa cum directorul general al APIA, Adrian Pintea, a dat garanții că în acest an ”traseul” banilor va fi scurtat pentru că Ministerul Agriculturii a virat direct banii în conturile agenției astfel încât să fie scutită procedura de creditare a sumelor de la minister la agenție.
Măsura s-a văzut direct în timpul în care au fost virați banii la fermieri, pentru campania 2022 fiind o premieră că producătorii agricoli confirmă că au primit banii chiar a doua zi după autorizare.
Agrointeligența-AGROINTEL.RO a făcut o primă centralizare a județelor unde fermierii au confirmat deja că au banii pentru subvenții în conturi, așa cum au anunțat aceștia pe grupul dedicat pentru plățile APIA – ”SUBVENȚII APIA”:
– Vâlcea. Sorin Nica: ”Da, banii au intrat”;
– Suceava. Timu Georgeta: ”Da”;
– Dolj. Zevedeanu Luminita: ”Da”;
– Sălaj. Lungu Ionuț: ”La BRD”;
– Bistrița-Năsăud. Mariana Bozdoc: ”La Bistrița-Năsăud au intrat 78 lei”;
– Iași. Maria Manole: ”La Iași”;
– Hunedoara: Simona Eftimie: ”Decizie din 16 octombrie azi au intrat la Banca Transilvania”;
– Prahova. Lili Bratul: ”Da, la CEC Bank”;
– Dolj: Mihaela-Izabela Ionete: ”CEC Bank în Dolj”;
– Harghita: Erzsebet Szasz: ”În județul Harghita, Gheorgheni”;
– Arad. Adriana Bota: ”În județul Arad”;
– Mureș. Ionuț Gabriel: ”Azi dimineață în Mureș.
De precizat că plata avansului APIA se face la nivel național, nu doar în anumite județe, fiind doar o chestiune de timp până când sumele vor ajunge în conturile tuturor fermierilor autorizați la plată. O mare importanță o are și banca la care beneficiarul de subvenții are contul.
Ce spune șeful APIA despre sumele virate în conturi
Directorul general al APIA, Adrian Pintea, a precizat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că agenția continuă ritmul accelerat în care se fac autorizările la plată astfel că sumele pentru fermieri sunt zilnic transferate spre conturile acestora.
”Noi am redus traseul banilor, avem sumele așa cum am spus în conturile agenției. Desigur că după ce trimitem plățile în contabilitate nu mai depinde de APIA, sumele ajungând în Trezorerie sau direct la bănci. Avem un termen între 1 și circa 4 zile în care banii sunt în conturi”, a spus Adrian Pintea.
Fermierii au întrebat pe grupurile de profil de ce unor producători agricoli le intră banii iar altora nu. Specialiști din cadrul agenției ne-au specificat că pe listele APIA se află 790.000 de beneficiari de subvenții iar agenția în autorizează la plată gradual, în fiecare de lucrătoare. Softul APIA nu permite mai mult de circa 50.000 de autorizări pe zi astfel că nu pot intra toți fermierii la avans din primele zile, și nici măcar din prima lună.
”Dosarele ajung la APIA Central în funcție de cum își fac treaba și județele, cum încheie cererea unică. Dacă un județ nu a finalizat din diverse motive dosarul unui fermier este clar că acesta nu poate intra la plată iar APIA Central nu poate face nimic în acest sens. Deci sunt mai multe criterii legate de erori sau probleme apărute la un anumit dosar. Dar ceea ce putem garanta noi este că toți funcționarii, împreună cu conducerea centrală a APIA, vor face plățile în avans pentru toți fermierii eligibili, până la 30 noiembrie sau chiar mai devreme, înainte de termenul limită”, ne-au precizat specialiști din cadrul agenției.
Reamintim că APIA va derula campania de plăți în avans în perioada 16 octombrie – 30 noiembrie, în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură urmând să finanţeze fermierii cu o sumă de peste 1 miliard de euro, atât pentru schemele achitate din FEGA cât şi pentru măsurile finanţate din FEADR.
De la 1 decembrie beneficiarii de subvenții urmează să primească a doua tranșă de bani pentru plățile directe și sectorul zootehnic.