• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fonduri europene pentru achiziția de utilaje agricole – maxim 300.000 euro/fermă. Condiții

    Roxana Dobre -

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje agricole. Condiții de accesare a banilor pentru utilaje agricole în cadrul noii măsuri din Planul Național Strategic (PNS). Suma maximă de care poate beneficia o fermă pe proiect este de 300.000 de euro.

    Fermierii își pot cumpăra în continuare utilaje agricole cu fonduri europene. O finanțare de 300.000 euro/proiect a fost introdusă în forma finală transmisă Comisiei Europene (CE) după ce Asociația Forța Fermierilor (AFF) a transmis o adresă în atenția ministrului Agriculturii Petre Daea, printre propuneri aflându-se și finanțarea pentru achiziția de utilaje agricole și irigații.

    Pe data de 25 iulie, Asociația Forța Fermierilor a solicitat MADR să introducă în PNS o măsură dedicată achiziției de utilaje, pe modelul submăsurii de modernizare a exploatațiilor agricole prin PNDR, una dintre cele mai solicitare submăsuri.

    În urma demersului AFF, schema de finanțare a fost introdusă în forma finală a Planului Național Strategic iar submăsura, care va fi operațională din 2023, va oferi un sprijin ce va contribui la restructurarea și consolidarea exploatațiilor în raport cu exigențele pieței dar și cu nevoia de implementare a tehnicilor și tehnologiilor agriculturii de precizie.

    Citiți și: Victorie a Asociației Forța Fermierilor! Măsură pentru achiziția de utilaje agricole, introdusă în PNS!

    Acest sector, se precizează în PNS, este dependent de o tehnologie modernă, astfel încât lucrările tehnologice să fie efectuate optim atât din perspectiva corectitudinii aplicării tehnologiei dar și din perspectiva asigurării timpului optim de recoltare, cu atât mai mult în contextul efectelor schimbărilor climatice.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO vă spune totul despre DR 13 – Achiziții de utilaje agricole pentru sectorul vegetal care va fi disponibilă din 2023.

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje agricole. Submăsură nouă în PNS

    Intervenția vizează investițiile orientate spre creșterea competitivității exploatațiilor agricole specializate în culturile de câmp, prin dotarea cu utilaje performante, îmbunătățind astfel factorii de producție, aspect ce conduce implicit la creșterea productivității exploatațiilor agricole, cu accent pe fermele medii.

    Sprijinul acordat prin această intervenție va contribui la restructurarea și consolidarea exploatațiilor în raport cu exigențele pieței dar și cu nevoia de implementare a tehnicilor și tehnologiilor agriculturii de precizie. Acest sector este dependent de o tehnologie modernă, astfel încât lucrările tehnologice să fie efectuate optim atât din perspectiva corectitudinii aplicării tehnologiei dar și din perspectiva asigurării timpului optim de recoltare, cu atât mai mult în contextul efectelor schimbărilor climatice.

    În cadrul intervenției vor fi prioritizate proiectele care contribuie la încurajarea și dezvoltarea structurilor asociative, dezvoltarea structurală echilibrată a fermelor în sensul consolidării fermelor medii, promovarea tehnologiilor și tehnicilor de producție moderne cu impact redus asupra mediului acțiuni în scopul gestionării corespunzătoare a riscurilor de la nivelul exploatației, asigurarea echității accesării fondurilor europene.

    În consultare cu Comitetul de Monitorizare vor fi stabilite criterii de selecție care vor răspunde obiectivelor precizate anterior pentru asigurarea realizării unor investiții durabile și totodată dezvoltarea sectorului agricol.

    Fonduri UE pentru achiziția de utilaje agricole, prin PNS. Fermieri eligibili

    În PNS se precizează și cine sunt beneficiarii intervenției care se va aplica din 2023, de la fermieri până la cooperative și grupuri de producători. Astfel, banii pot fi solicitați de următoarele categorii de beneficiari:

    – fermieri cu excepția persoanelor fizice;
    – cooperative agricole și societățile cooperative care reprezintă interesele membrilor fermieri,
    – grupuri și organizații de producători legal constituite în baza legislației naționale în vigoare şi recunoscute de MADR care deservesc interesele membrilor.

    Fonduri UE pentru achiziția de utilaje agricole. Condiții în PNS

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje agricole – condiții. Pe lista condițiilor de eligibilitate se află în primul rând dimensiunea economică a fermei (SO), care trebuie să aibă minimum 12.000 SO. În plus beneficiarii trebuie să:

    – figureze în sistemul APIA/ANSVSA (după caz), anterior depunerii cererii de finanțare, cu forma de desfășurare a activității economice cu care solicită sprijin prin intervenție;
    – viabilitatea economică a investiției trebuie să fie demonstrată în baza documentației tehnico-economice;
    – solicitantul trebuie să demonstreze asigurarea cofinanțării investiției;
    – investiția va respecta prevederile legislației naționale în vigoare aplicabilă proiectului.

    În cazul în care proiectul prevede investiții în echipamente de irigații la nivelul fermei acestea sunt eligibile doar dacă îndeplinesc condițiile specificate în art 74 din Reg. (UE) nr. 2115/2021, iar la nivelul proiectului, este demonstrat faptul că:

    – în urma evaluării ex-ante, investiţia asigură posibile economii de apă de minimum 10% și
    – în cazul în care investiţia afectează corpuri de apă subterană sau de suprafaţă care au fost identificate ca nesatisfăcătoare în planul corespunzător de management al bazinului hidrografic din motive legate de cantitatea de apă, este realizată o reducere efectivă a utilizării apei de minimum 50% din posibilele economii stabilite la punctul a) sau în conformitate cu procentul stabilit de autoritatea competentă (dacă este cazul), care să contribuie la atingerea stării bune a acelor corpuri de apă”.

    Alte angajamente:

    Solicitantul nu va reduce dimensiunea economică prevăzută la depunerea cererii de finanțare a exploatației agricole pe durata de execuție a contractului cu mai mult de 15%. Dimensiunea economică a exploatației agricole nu va scădea, în nicio situație, sub pragul minim de 12.000 SO stabilit prin condițiile de eligibilitate.

    Fonduri UE pentru achiziția de utilaje agricole – cheltuieli eligibile

    Prin intervenția pentru achiziția de utilaje vor fi sprijinite investițiile legate de:

    – extinderea/modernizarea fermelor vegetale respectiv pentru culturi de câmp, prin achiziția de echipamente și utilaje agricole performante;
    – achiziția de remorci și semiremorci tehnologice (specializate pentru activitatea agricolă), inclusiv cele pentru gestionarea/utilizarea îngrășămintelor și/sau a produselor de protecție a plantelor;
    – achiziționarea de utilaje cu un consum redus de energie, precum și alte investiții care contribuie la reducerea emisiilor de GES;
    – investiții legate de utilizarea soluțiilor digitale și de agricultura de precizie;
    – achiziția de echipamante de irigații atât pentru înființarea şi/sau modernizare în cadrul fermei (doar simple achiziții care nu implică lucrări de construcții-montaj).

    Vor fi de asemenea sprijinite investițiile legate de:

    – Achiziționarea de tehnologii (know‐how), patente și licențe pentru pregătirea implementării proiectului;
    – Achiziționarea de software, identificat ca necesar în documentația tehnico-economică a proiectului etc.

    Banii vor fi alocați sub formă de grant iar sprijinul va consta în rambursarea costurilor eligibile suportate efectiv de beneficiar.

    Fonduri UE pentru achiziția de utilaje agricole – sume PNS

    Valoare maximă a sprijinului public va fi 300.000 euro/proiect. Intensitatea sprijinului public nerambursabil va fi de maximum 65% din costurile eligibile. Alocarea financiară orientativă anuală va fi de 63.750.000,00 euro în 2023.

    Fonduri UE pentru achiziția de utilaje agricole – cheltuieli neeligibile

    În fișa intervenției se specifică și care sunt cheltuielile neeligibile pentru care banii nu vor fi rambursați din fonduri europene:

    – Achiziția de cap tractor;
    – Achiziția de drepturi de producție agricolă, de drepturi la plată, animale, plante anuale și plantarea acestora din urmă;
    – Cheltuielile cu întreținerea culturilor agricole;
    – Achiziția de mijloace de transport pentru bunuri/mărfuri, nespecializate pentru activitatea agricolă vizată în proiect;
    – Achizițiile de mijloace de transport persoane/pentru uz personal;
    – Cheltuielile cu spațiile ce deservesc activitatea generală a exploatației agricole: spații administrative, săli de ședințe, spații de cazare, etc.;
    – Cheltuielile generate de investițiile sprijinite prin Programele Sectoriale finanțate prin FEGA.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA