• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Samsarii – interziși! Lege nouă pentru piețele unde vor vinde numai fermierii!

  Roxana Dobre -

  Lege pentru producătorii agricoli care vând în piețe! Un proiect care urmează să vină în sprijinul piețarilor a fost depus la Senat iar noua legislație va reglementa o serie de măsuri de organizare și de funcționare a piețelor volante în orașe, destinate comercializării produselor agricole și alimentare. Proiectul prevede că va interzisă prezenţa comercianţilor intermediari.

  Pentru a fi pusă în aplicare, noua legea are nevoie de voturile senatorilor, a Camerei Deputaților care este for decizional, promulgarea din partea președintelui Klaus Iohannis și publicarea în Monitorul Oficial.

  Propunere legislativă privind stabilirea unor măsuri de organizare și de funcționare a piețelor volante în orașe, destinate comercializării produselor agricole și alimentare se află în lucru, la comisiile permanente ale Senatului și ar urma să devină o legea importantă pentru piețari.

  Producători în piață

  Noua legea vrea să pună în relație directă micii fermieri și consumatorii

  Proiectul de lege reglementează organizarea şi funcţionarea pieţelor volante în oraşe şi municipii, în vederea comercializării produselor agricole şi alimentare, a produselor de uz gospodăresc, tradiţionale şi bio pentru ca producătorii să fie în relaţii comerciale directe cu consumatorii.

  ”Comerţul în pieţele volante se realizează în zonele libere, pe terenuri proprietate publică sau privată a administraţiei publice locale sau pe terenuri proprietate privată, cu acordul proprietarilor pentru a asigura cadrul organizatoric care să se creeze facilităţi producătorilor agricoli pentru vânzarea directă către consumator a produselor agricole şi alimentare din producţia proprie şi facilitarea accesului populaţiei din oraşe şi municipii la produse proaspete şi de bună calitate, direct de la producători. Pieţele volante vor fi amplasate după necesităţile locale şi au o durată de funcţionare în timpul zilei, fiind organizate în zone stabilite de administraţia publică locală. Prezenta lege se aplică în mod excepţional în toate oraşele şi municipiile”, se precizează în proiectul de lege depus la Senat.

  Calendar pentru funcționarea piețelor volante

  Potrivit proiectului de lege, pieţele volante se pot organiza de două ori pe săptămână în zilele de sâmbătă şi duminică sau în unele dintre acestea şi o zi lucrătoare, prin respectarea condiţiilor şi dispoziţiilor H.G. nr. 348/2004, cu modificările şi completările ulterioare. Pentru înfiinţarea pieţelor volante autorităţile locale vor identifica locaţiile optime în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a legii.

  Va fi interzisă prezenţa comercianţilor intermediari

  Proiectul de lege mai prevede că în spaţiile identificate vor funcţiona pieţe volante pentru comercializarea produselor de către asociaţiile de producători şi de producătorii agricoli individuali, fiind interzisă prezenţa comercianţilor intermediari.

  În cazul pieţelor volante, administratorul acesteia asigură echipamentul comercial mobil, amplasarea acestuia şi mobilerul specific în condiţiile respectării dispoziţiilor art. 10 alin. (3) din H.G. nr. 348/2004, cu modificările şi completările ulterioare. Ma depate, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va identifica sursele de finanţare din Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 în perioada de tranziţie 2022 – 2023 pentru achiziţionarea de unităţi mobile în scopul vânzării produselor agricole şi alimentare în sistem individual şi în sistem asociativ.

  ”În termen de 30 de zile de la înfiinţare unităţile mobile pentru vânzarea produselor agricole şi alimentare vor fi autorizate prin ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. Condiţiile de autorizare a pieţelor volante,se vor aproba prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. Desfăşurarea operaţiunilor comerciale în structuri de vânzare cu sediu temporar în zone publice se face doar în baza autorizaţiei autorităţii administraţiei publice locale”, mai prevede proiectul.

  Ce tarife ar urma să plătească producătorii

  Noua legislație ar urma să stabilească și tarife care nu vor depăși 100 de lei pe zi, pentru producătorii care vor vinde în piețele volante. Sumele vor fi stabilite de administratorul pieţei care hotărăște tarifele maximale pentru serviciile prestate.

  Tariful perceput producătorului pentru o zi de vânzare în piaţa volantă variază între 50 – 100 de lei pe zi, în funcţie de suprafaţă necesară. Atribuirea de locuri de vânzare producătorilor agricoli şi comercianţilor produselor de uz gospodăresc se face de către administratorul pieţei volante în ordinea solicitărilor şi în limita locurilor de vânzare existente în sectorul din piaţă destinat desfacerii acestor produse.

  ”În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi autorităţile locale vor identifica spaţiile necesare pentru organizarea şi funcţionarea pieţelor, destinate comercializării produselor agricole şi alimentare şi/sau tradiţionale, cu respectarea prevederilor legislaţiei în vigoare”, se mai precizează în document.


  Te-ar mai putea interesa

  Preț vită adultă. Cât se plătește la abator și în ferme Semnal de alarmă: Prețul cărnii de porc în viu a scăzut cu 1 leu/kg în ultimele două săptămâni Presa maghiară: România importă o treime din laptele pe care îl consumă. Ungaria, cel mai mare furnizor

  Ultimele știri

  APIA a început plata ajutorului de 110 euro pentru vaca de lapte Adrian Chesnoiu: Legea arendei este necesară. Au început să se vândă fermele cu totul, nu doar terenurile agricole Subvenții APIA. Cazurile de forță majoră ce trebuie anunțate în termen de 15 zile