• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Ştiri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Consultanți pe fonduri europene, acuzați că au luat banii oamenilor, dar nu depuneau niciun proiect

    Angelica Lefter -

    Luau banii pentru realizarea proiectelor pe fonduri europene, dar în realitatea nu depuneau niciun proiect. Doi așa-ziși consultanți au înșelat cu zeci de mii de euro peste 25 de administratori de firme sau ONG-uri.

    Cei doi așa-ziși consultanți din județul Bacău sunt administratorii Asociației Ctr Alt Del și au reușit, inclusiv prin clonarea unor site-uri ale unor instituții ale statului, să inducă în eroare mai multe persoane. În realitate, cei doi nu depuneau niciun proiect, ci doar încasau banii de la cei care ar fi trebuit să devină beneficiari, Ziarul de Bacău.

    Frauda a fost descoperită chiar de un apropiat al lor, care a devenit suspicios și s-a interesat de stadiul în care se aflau două proiecte pentru care trebuia să obțină fonduri europene.

    Înșelătoria a fost descoperită de o cunoștință, victimă a celor doi ”consilieri”

    Practica celor doi consultanți, A. P. și G.Ș., de la Asociația Ctr Alt Del, a fost descoperită de o persoană apropiată unuia dintre ei, care avea o firmă pentru care A.P. susținea că ar fi depus două proiecte de obținere a fondurilor europene.

    Despre primul se știa că a fost ”depus” în luna aprilie a acestui an, pe axa 5.2 la Gal Izvoare Bacău, în valoare de 400.000 de lei, al doilea, în valoare de 40.000 de euro, ”depus” la Start-up Nation în vara acestui an.

    Dintr-o întâmplare, păgubitul a aflat că, de fapt, cele două proiecte ”depuse” în numele firmei ei nu există.

    ”De fiecare dată am semnat documentele pe care el mi le-a dat la semnat, i-am înmânat documentele cerute, dar nu am văzut niciun draft de proiect sau plan de afaceri cu ceea ce urma să implementez. De acestea avea să se ocupe el (n.r. A.P.). În urma certurilor, am decis să mă interesez la GAL Izvoare Bacău (…) Am apelat la numărul de telefon din subsolul mailului de aprobare a proiectului, primit în data de 23 iulie 2022, la Ministerul Dezvoltării Regionale. Am fost redirecționată către GAL Izvoare Bacău, de unde am aflat că proiectul în cauză nu există depus, apoi către ADR Nord Est, unde am aflat că nici ei nu au acest număr de proiect înregistrat”, a declarat omul de afaceri, pentru Ziarul de Bacău.

    25 de administratori de firme și ONG-uri au reclamat că au fost înșelați de falșii consultanți

    Cazul celui care a descoperit înșelătoria nu a fost singular, mai mulți oameni de afaceri din Bacău și nu numai au reclamat că au fost înșelați de cei doi ”consultanți” în accesarea fondurilor europene.

    Aceștia ar fi întocmit documente false, în numele instituțiilor publice, cu privire la diverse contracte de finanțare aferente unor proiecte europene și ar fi cerut bani, pe lângă tarifele de consultanță, de la clienții lor, pentru a plăti ”mită” în schimbul aprobării acestor proiecte pe diverse axe de finanțare.

    Omul de afaceri păgubit a declarat că a luat legătura cu cei cărora le-a recomandat serviciile Asociației Ctrl Alt Del și a descoperit că toți cei care au apelat la consultanță pentru accesarea fondurilor europene nu aveau depus niciun proiect în numele firmelor lor, deși au plătit banii pentru serviciul de consultanță.

    Răspuns din partea GAL Bacău cu privire la cele două proiecte depuse (sursa: ziaruldebacau.ro)

    Contracte de finanțare false și clonare de domenii web ale instituțiilor statului

    Un administrator de firmă ar fi plătit 9.700 de euro pentru consultanță, iar altul, din București, ar fi achitat o taxă de 5.000 de euro, dar a spus că nu are niciun răspuns oficial cu privire la proiect, dacă a fost depus sau nu.

    Falșii consultanți au clonat domeniile web ale instituțiilor publice

    Strategia celor doi falși ”consultanți” era aparent foarte bine pusă la punct, astfel încât își puteau convinge cu ușurință clienții. Ei au emis contracte de finanțate false și au clonat domeniile web ale unor importante instituții publice, a declarat păgubitul care i-a deconspirat.

    ”Se folosesc de anumite nume din instituțiile publice, spunând ca au oferit mită în schimbul aprobării acestor proiecte pentru diverse axe de finanțare. Asociația folosește domenii web cu nume asemănător, pentru a se face confuzie cu ușurință, și clonează domeniile web ale instituțiilor publice, pentru a câștiga încrederea oamenilor (ex: www.fsenordest.eu, www.regioinfo.ro). Până în momentul de față, toate numerele de proiect primite de la A.P s-au dovedit a fi false sau semnate cu alte ONG-uri, nu cu societățile comerciale din contractul înmânat de el. Atât AP, cât și SGS frecventează evenimentele susținute de Erasmus și, mai mult, depun proiecte pentru atragere de fonduri europene prin Asociația Ctrl Alt Del”, a spus omul de afaceri.

    Banii proveniți din contractele de consultanță au fost încasați fie în contul asociației, fie direct în contul personal al unuia dintre consultanți.

    Informare aprobare proiect (sursa: ziaruldebacau.ro)

    Acte contabile modificate și jonglerii cu bani europeni

    Reclamantul a menționat și faptul că A.P., unul dintre ”consultanți”, i-a explicat, la un moment dat, cum jonglează cu banii obținuți din fonduri europene.

    ”În momentul încasării banilor, îi cheltuia pe diverse echipamente, apoi aștepta banii pentru următorul proiect, pentru a putea implementa proiectul numărul 1. De asemenea, actele contabile prezentate către firma de contabilitate au fost modificate, astfel încât să ascundă neregulile săvârșite de ei. Astfel, facturile emise în anul 2021 pentru consultanță proiecte nu au ajuns la contabilitate și nici extrasele de cont unde puteau fi găsite sumele aferente”, a mai menționat omul de afaceri care i-a reclamat pe cei doi.

    Păgubiții au depus în numele Asociației Ctrl Alt Del mai multe sesizări penale. Așa-zișii consultanți de la Asociația Ctrl Alt Del nu au fost de găsit pentru a le oferi jurnaliștilor locali explicații, iar acum toți cei păgubiți așteaptă anchetarea faptelor și ca justiția să-și facă treaba în acest caz.


    Te-ar mai putea interesa

    AFIR a prelungit cu două luni sesiunea la DR-26 Înființarea sistemelor de irigații Programul Energie în ferme – prelungit. Ajutorul acoperă 100% din valoarea investiției Fonduri noi pentru achiziția de utilaje agricole. Sprijin de până la 1.000.000 euro/fermă, din aprilie

    Ultimele știri

    UE introduce o taxă de 95 euro/tonă la importurile de cereale din Rusia şi Belarus Indicele de împrimăvărare în regiunile agricole ale țării Florin Barbu, MADR: Protestele fermierilor din toată Europa – un duș rece